Izbornik francuske Davis Cup reprezentacije živi filmski život

Foto: EPA-EFE

VRLO zanimljiv život ima Yannick Noah, izbornik francuske teniske reprezentacije, protivnika Hrvatske u finalu Davis Cupa koje počinje danas, a neke stvari izgledaju kao da su se mogle dogoditi samo u filmu.

Sport je obitelji Noah u genima jer je Yannickov otac bio kamerunski profesionalni nogometaš, a osvojio je kup Francuske u dresu Sedana 1961. Njegova majka, Marie-Claire, bila je kapetanica francuske košarkaške reprezentacije, a Yannick je bio odličan tenisač u svoje vrijeme, 1983. osvojio je Roland Garros i ima petero djece. Najslavniji je Joakim koji je imao bogatu NBA karijeru i u jednom trenutku bio je jedan boljih obrambenih igrača lige.

Od zvijezde NBA lige do jednog od najlošijih ugovora u povijesti Knicksa

Kao dijete, Joakim je rođen u New Yorku, a živio je u Parizu od 1988. do 1998. Tada se obitelj vratila u New York, Joakim je imao 13 godina i prošao je cijeli košarkaški sustav SAD-a. Studirao je na sveučilištu Florida tri godine, a dobre igre tamo su mu donijele odličan izbor na draftu, kao i dva naslova sveučilišne košarke. Godine 2007. izabran je od Chicago Bullsa kao 9. pick drafta i brzo postao miljenik navijača.

Joakim Noah nikada nije bio ofenzivno talentirani košarkaš, ali sve je nadoknađivao zalaganjem na terenu i odličnom igrom u obrani. Ubrzo je postao miljenik navijača, a Bullsi su svake sezone bili opasni u doigravanju, iako nikada nisu uspjeli izboriti NBA finale. Noah je 2013. i 2014. bio u najboljoj obrambenoj petorci lige, a 2014. je proglašen najboljim obrambenim igračem godine. To mu je donijelo i izbor u najbolju petorku godine, u kojoj su se još nalazili sada već legendarni Chris Paul, James Harden, LeBron James i Kevin Durant, sve igrači koji će jednog dana završiti u Kući slavnih.

Ipak, stvari su počele ići u krivom smjeru kada je Joakim potpisao za New York Knickse, ekipu iz grada u kojem je rođen. Dobio je četverogodišnji ugovor vrijedan 72 milijuna dolara, ali na kraju je to ispao jedan od najgorih ugovora u povijesti franšize. Noah nije bio sjena igrača iz Bullsa, problemi s koljenom započeli su seriju ozljeda zbog kojih se Noah nikada nije uspio vratiti na razinu iz Chicaga. Na kraju je otpušten prije početka ove sezone i još nije pronašao novi klub.

Petero djece, tri žene

Osim Joakima, Yannick ima još četvero djece s trima različitim ženama. Cecilia Rodhe, prva žena, bila je Miss Švedske 1978. S njom je osim Joakima dobio kći Yelenu koja je slavni model. S drugom ženom, Britankom Heather-Stewart-Whyte, također modelom, ima dvije kćeri, Elijah i Jenaye. S trenutnom ženom, francuskom TV producenticom Isabelle Camus, ima sina Joalukasa.

Pušio marihuanu za vrijeme teniske karijere, izdao osam albuma kao pjevač, napunio Park prinčeva

Nakon završetka teniske karijere, Yannick je razvio karijeru vrlo popularnog pjevača. Objavio je osam albuma, a 2010. napunio je pariški Park prinčeva i 80 tisuća ljudi uživo je svjedočilo Yannickovu nastupu.

Priznao je kako je tijekom teniske karijere do 1981. redovno pušio marihuanu i naglasio da su pravi problem tenisa amfetamini.

Godine 2005. uvršten je u tenisku Kuću slavnih, a do danas je ostao najbolje rangirani Francuz na ATP ljestvici ikada jer je 1986. u jednom trenutku zauzimao 3. mjesto.

Pročitajte više