Izbornik Kanade: Astronaut je održao motivacijski govor mojim igračima

Foto: EPA

KANADSKI izbornik John Herdman (47) izazvao je mnogo pažnje svojim istupom nakon poraza od Belgije (0:1) poručivši svojim igračima kako će u sljedećoj utakmici "sjebati Hrvatsku". "Rekao sam igračima kako pripadamo ovdje i kako ćemo u sljedećoj utakmici sjebati Hrvatsku. Jednostavno je", poručio je Herdman.

Neobičan način motivacije imao je i prije utakmice s Belgijom. Igračima se prije susreta obratio kanadski astronaut Chris Hadfield. "Igračima je održao inspirativan govor pričajući o svojim iskustvima predstavljanja zemlje u vojsci i kao astronaut i mislim da ih je sve nadahnuo", otkrio je Herdman kanadskim medijima.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić nije želio previše komentirati Herdmanovu izjavu. "Vidio sam, svatko od nas ima svoj način komunikacije. Gospodin se tako izrazio, to je njegovo pravo, nećemo se na to osvrtati. Moramo na terenu pokazati da smo bolja momčad, moramo na terenu govoriti. To nas može samo motivirati, ne smijemo prihvatiti negativnu priču na terenu, nećemo se na to bazirati", poručio je.

Izbornik nikad nije profesionalno igrao nogomet

Od svih trenera koji se natječu na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru Herdman je imao možda najneobičnije putovanje u Dohu. Englez iz Consetta nikada nije igrao na profesionalnoj razini, tek poluprofesionalno i za svoje sveučilište. Ubrzo shvativši da mu igračka karijera nije suđena, okrenuo se treniranju.

Sa 16 godina počeo je pohađati razne trenerske tečajeve, neko vrijeme je proveo u Brazilu gdje je proučavao metode treniranja, a s 23 godine imao je vlastitu školu nogometa. Prije nego što je preuzeo kanadsku reprezentaciju, nikada nije trenirao muškarce.

Osim u svojoj nogometnoj školi, predavao je na Sveučilištu Northumbria. U jednom razgovoru je kazao kako 90-ih godina prošlog stoljeća nikako nije mogao doći do trenerske prilike jer nije igrao nogomet.

"Mozak operacije"

S 26 godina preselio se na Novi Zeland kako bi postao regionalni direktor nogometa, a od 2006. do 2011. vodio je žensku reprezentaciju. Nakon toga je sedam godina trenirao kanadske nogometašice, a od siječnja 2018. vodi mušku reprezentaciju.

Pod njegovim vodstvom Kanađanke su osvojile brončane medalje na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. godine, a stigle su i do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2015. godine. Otkako je preuzeo mušku reprezentaciju, Kanađani su se vinuli do najvišeg mjesta na FIFA-inoj svjetskoj ljestvici, 33. pozicije u veljači ove godine, te su izborili svoj prvi SP u 36 godina.

U analizama njegovog rada navodi se kako je izvrstan motivator, ali i odličan taktičar. Kanađani ga smatraju "mozgom operacije - Katar 2022.".

"Mislim da je najveća tajna ove momčadi naš trener. Došao je u sjajnom trenutku, odmah nakon Svjetskog prvenstva 2018., tako da smo imali četiri godine za pripreme. Jedna od prvih stvari koje nam je rekao bila je: 'Kvalificirat ćemo se za Svjetsko prvenstvo.' U početku nismo znali što misliti jer dugo nismo bili ni na jednom Svjetskom prvenstvu. On je sve okupio. Taktički je vrlo detaljan u onome što želi i kako to želi postići", otkrio je napadač Lillea Jonathan David u razgovoru za The Guardian.

Pročitajte više