Posljednja želja Iztoka Puca: Pepeo mi prospite u Novalji

IZTOK PUC, naš proslavljeni zlatni rukometni reprezentativac izgubio je najtežu utakmicu u životu. Puc je preminuo u SAD-u u 46. godini života. Odmah je kremiran, a njegova urna bit će položena u Zagrebu.

Slovenija oplakuje jednog od najvećih: Iztok iz Slovenj Gradeca je bio najuspješniji u Zagrebu i Hrvatskoj

"On je mislio, a mi smo igrali": Za Saračevića i Balića nema dvojbe - Puc je bio najveći

U Zagrebu minuta šutnje, Gobac se rasplakao: Puc je bio gospodin

Jedna od posljednjih želja Iztoka Puca bila je da mu dio pepela prospu u Novalji, mjestu koje je zavolio tijekom godina ljetovanja. Drugi dio otići će u Sloveniju, gdje je Iztokova majka. 

Puc nas je napustio nakon kratke i teške bolesti koja je bila kobna i za još jednu legendu, Velimira Kljaića. Upravo pod Kljunovim vodstvom Puc se okitio zlatnom olimpijskom medaljom u Atlanti 1996. godine. Bilo je to prvo zlatno olimpijsko odličje od hrvatske samostalnosti.

Iztok Puc rođen je 14. rujna 1966. godine u Slovenj Gradecu, a rukometnu karijeru započeo je igrajući za RK Prule. Karijeru je nastavio u RK Celje, zatim RK Zagreb, a na koncu i u RK Borac Banja Luka.

Prihod nedavno odigranog susreta RK CO Zagreb i banjolučkog Borca uplaćen je za pomoć Pucu, kojemu je skandirala prepuna dvorana. Takav posjet nije zabilježen još otkako je Borac bio prvak Europe.

Igrao je za tri reprezentacije i svugdje bio omiljen

Interesantno, Puc je u karijeri igrao za čak tri reprezentacije: jugoslavensku, hrvatsku i slovensku. U dresu Jugoslavije 1988. godine  osvojio je broncu na Olimpijskim igrama u Seulu, da bi se osam godina kasnije na OI u Atlanti okitio zlatom u dresu Hrvatske.

Osvojio je također broncu na EP-u u Portugalu te srebro na SP-u 1995. godine na Islandu. 2000. godine Puc je napokon zaigrao za Sloveniju, a nastupio je na OI u Sydneyu, gdje je Slovenija osvojila osmo mjesto. Nakon igračke karijere, Puc je nastavio djelovati u svijetu sporta, postavši sportski direktor RL Mobitel Prule.

Godine 2005. Puc se s obitelji preselio na Floridu kako bi omogućio bolji napredak svojoj djeci koja su ulazila u svijet tenisa. Tamo je živio sve do današnjeg dana, a tešku bolest dijagnosticirali su mu početkom ljeta. Vijesti o njegovoj borbi za život prešle su Atlantik u rujnu, nakon čega su počeli serijali humanitarnih utakmica za pomoć legendarnom rukometašu.

"Želio je pod svaku cijenu dobiti i ovu bitku"

Za Pucom tuguju njegovi najbliži, prijatelji i kolege. Slavko Goluža jedva je govorio kada smo ga nazvali:

"Preminuo je noćas oko tri sata.... Što reći, ne znam što da kažem... Samo napišite nešto lijepo..."

HRS je poslao telegram obitelji: "U tuzi smo, ostali smo bez člana naše rukometne obitelji", rekao nam je glasnogovornik HRS-a Zlatko Škrinjar.

Kompletan prihod utakmice rukometaša Zagreba protiv Barcelone u Ligi prvaka ove subote trebao je ići u svrhu Iztokovog liječenja. Nažalost, velikan nas je napustio ranije.

Karcinom je Iztoku zahvatio žučovod, pluća i kosti, liječio se na Floridi, a u borbi mu je supruga Jasenka pružala najveću podršku. U rujnu je izjavila da situacija nije nimalo dobra, ali da je njezin suprug veliki borac. Vijest o Iztokovoj bolesti sve je iznenadila, jer bio je snažan, jak i zdrav sportaš.

"Imao je kvržicu na leđima, onda su počeli bolovi i otkrili smo lošu dijagnozu", rekla je Jasenka, Iztokova supruga, sestra Vanje Mamić.

"Iztok je slab fizički, ali je psihički jak. Želi dobiti tu borbu pod svaku cijenu. Iako zbog kemoterapije uopće nema apetita, obožava gledati kulinarske emisije jer je veliki gurman i sjajno kuha", dodala je. 

Pucov bivši suigrač Ronaldo Pušnik te Dragana Jusupović potkraj listopada organizirali su humanitarnu utakmicu u Celju, a prihod je išao obitelji našeg rukometaša.

Pročitajte više