Izvučene skupine Lige prvaka: Dva Hrvata u skupini smrti

IZVUČENE su skupine Lige prvaka. Debitant BATE Borisov upao je u "skupinu smrti" s Real Madridom, Juventusom i Zenitom. Čak dva hrvatska nogometaša sa svojim klubovima tako će se boriti za prolaz kroz skupinu smrti; Dario Knežević s Juventusom i Ivica Križanac sa Zenitom.

> Vraća se Liga prvaka: U današnji ždrijeb ugurali se Ciprani i Bjelorusi, ali za Hrvate opet nema mjesta

BATE Borisov, Basel, Cluj, Aalborg, Anorthosis... To su imena samo nekih momčadi kojima je za rukom pošlo nešto što Dinamu već godinama ne uspijeva. Plasman u Ligu prvaka. Šahtar je bio prejak, Darijo Srna i njegovi suigrači na Maksimiru su Dinamu očitali lekciju iz nogometnih osnova pa smo i ove godine pratili ždrijeb u kojem hrvatskih klupskih predstavnika - nije bilo.

Boje hrvatskog nogometa opet će u Ligi prvaka tako morati braniti pojedinci. Hrvatski nogometaši koji ove godine nastupaju u najjačem svjetskom klupskom natjecanju su: Eduardo da Silva (Arsenal), Jurica Vranješ (Werder Bremen), Dario Knežević (Juventus), Ivica Križanac (Zenit Petrograd), Mario Galinović, Ante Rukavina (Panathinaikos), Darijo Srna (Šahtar Donjeck), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev).

Cristiano Ronaldo proglašen najboljim igračem godine, ostale nagrade otišle u Chelsea

U sklopu samog izvlačenja Uefa je odabrala najbolje igrače prošle sezone. Najboljim vratarom proglašen je Petr Cech koji se prisjetio prošlog finala Lige prvaka: "Bilo je jako teško, sve je bilo na meni i petorici igrača koji su pucali penale. Pokušao sam se skoncentrirati samo na sebe i sjetiti se svega što znam o protivničkim pucačima", kazao je Cech, čiji izbor već podiže kontroverze s obzirom da se u finalu Lige prvaka nije iskazao braneći jedanaesterce, a svi još pamte i njegov veliki gaf protiv Turske s Europskog prvenstva.

Uefinu nagradu za najboljeg braniča godine dobio je John Terry. "Čast mi je što sam dobio večeras ovu nagradu, to znači da sam dobar branič", kratak i jasan bio je kapetan Chelsea koji je titulu najboljeg braniča dobio iako je u finalu Lige prvaka promašio penal koji je njegovu momčad koštao naslova. 

Najboljim veznim igračem godine proglašen je Frank Lampard, koji je nagradu osvojio iz trećeg pokušaja. "Ovo je jako dobar osjećaj, sretan sam što sam dobio nagradu nakon tri godine. Posebno kad se uzme u obzir vrlo jaka konkurencija", kaže Lampard.

Najbolji europski napadač u izboru Uefe očekivano je Cristiano Ronaldo, a nagradu mu je uručio Eusebio, živa legenda portugalskog nogometa. "Manchester je imao sjajnu sezonu i jako sam ponosan što sam zabio tako puno golova, posebno jer igram na krilu. Hvala Uefi i hvala mojim suigračima", rekao je Ronaldo. Portugalcu je još veća čast ukazana kad je proglašen najboljim igračem godine. "Zadovoljstvo je i čast biti dio ove elitne skupine igrača koji su osvajali nagradu za Uefinog igrača godine. Liga prvaka najviši je nivo modernog nogometa. Svaki nogometaš sanja da igra u Ligi prvaka i bude najbolji", poručio je Ronaldo.

Skupine Lige prvaka

Skupina A

Chelsea FC (ENG)
AS Roma (ITA)
FC Girondins de Bordeaux (FRA)
CFR 1907 Cluj (ROU)

Skupina B

FC Internazionale Milano (ITA)
Werder Bremen (GER)
Panathinaikos FC (GRE)
Anorthosis Famagusta FC (CYP)

Skupina C

FC Barcelona (ESP)
Sporting Clube de Portugal (POR)
FC Basel 1893 (SUI)
FC Shakhtar Donetsk (UKR)

Skupina D

Liverpool FC (ENG)
PSV Eindhoven (NED)
Olympique de Marseille (FRA)
Club Atlético de Madrid (ESP)

Skupina E

Manchester United (ENG)
Villarreal CF (ESP)
Celtic FC (SCO)
Aalborg BK (DEN)

Skupina F

Olympique Lyonnais (FRA)
FC Bayern München (GER)
FC Steaua Bucureşti (ROU)
ACF Fiorentina (ITA)

Skupina G

Arsenal FC (ENG)
FC Porto (POR)
Fenerbahçe SK (TUR)
FC Dynamo Kyiv (UKR)

Skupina H

Real Madrid CF (ESP)
Juventus (ITA)
FC Zenit St. Petersburg (RUS)
FC BATE Borisov (BLR)

P.V.

Pročitajte više