KOVAČEV BAYERN

Jackpot Nike Kovača

Foto: EPA

NAJVEĆI uspjeh Nike Kovača na klupi Bayerna iz Münchena, koliko god to paradoksalno zvučalo, jest to što je promijenio paradigmu - pobjede i trofeji koji su se podrazumijevali i na koje se gledalo kao na nešto sasvim uobičajeno, postali su šansa za velik uspjeh. Tako sezona u kojoj Bayern igra ispod razine na koju nas je naviknuo, može postati sezona koju će se okarakterizirati izuzetno uspješnom.

Za Pepa Guardiolu polufinale u Ligi prvaka bilo je neuspjeh, a dupla kruna u Njemačkoj sasvim normalna stvar. Slično je bilo i oba puta kod Juppa Heynckesa, kao i kod Carla Ancelottija. Osvajanje titule u Bundesligi, ili ako hoćete duple krune u Njemačkoj, bio bi velik uspjeh za Bayern u ovoj sezoni, a to je Kovačeva najveća pobjeda jer on je tako sebi smanjio pritisak pa se ni eventualno ispadanje u osmini finala Lige prvaka vjerojatno neće kritizirati kao nekoć ispadanje Bayerna u polufinalima Lige prvaka pod vodstvom, primjerice, Guardiole, koji je ligu bez problema osvajao.

Bayerna se više ne boje

Gledajući tako na stanje stvari, jasno je da današnji Bayern ne dolikuje onom koji smo gledali od sezone 2012./2013. kada je osvojio trostruku krunu i nakon toga potpuno zavladao Njemačkom te usput postao redovit ozbiljan kandidat za osvajanje Lige prvaka. Strah koji je Bayern stvarao kod protivnika više nije prisutan kao prije.

Nije bila potrebna samo utakmica protiv Liverpoola da se donese ovakav zaključak. Nije, da se razumijemo, Bayern u toj utakmici bio ni loš. Poenta je u tome da se nakon dugo vremena radi o utakmici u kojoj je Bayern prihvatio da nije jači, u kojoj je Bayernov napadač Robert Lewandowski imao svega tri dodira s loptom u protivničkom šesnaestercu i u kojoj su po prirodi izrazito ofenzivni Bayernovi bekovi David Alaba i Joshua Kimmich, bili vrlo defenzivno nastrojeni i disciplinirani.

Naravno, nije sramota igrati tako, obično ćete zaraditi pohvale zbog discipline, uostalom njemački mediji hvale izvedbu Kovačevih igrača i njegov plan za utakmicu na Anfieldu. Tu i leži odgovor na pitanje zašto je promjena stanja stvari u Bayernu najveći Kovačev osobni uspjeh.

Nakon osam godina najmanji broj bodova

Ono što se sada hvali nakon remija s Liverpoolom, u proteklih šest sezona sigurno bi se smatralo neuspjehom. Dovoljno je istaknuti samo jedan podatak - Bayern je posljednji put nakon 23 kola imao ovako malo bodova (48) u sezoni 2011./2012., a manje od 48 bodova u ovoj fazi sezone posljednji je put imao 2010./2011. Nadalje, ovo je sezona u kojoj trenutačni lider Dortmund ima 51 bod nakon 23 kola, a i to je najmanje od sezone 2009./2010. (49). 

Dakle, Bayern u sezoni kada ponovno nema veliku konkurenciju ima znatno manje bodova u odnosu na ono na što smo se naviknuli, a i momčad koja je ispred njega ne briljira po broju bodova. U eri Heynckesa, Guardiole i Ancelottija, Bayern je od sezone 2012./2013. redom osvajao 60, 65, 58, 62, 56 i 59 bodova u ovom dijelu prvenstva i to su činjenice koje govore o tome kakav je današnji Bayern u odnosu na ono što smo ranije gledali.

Za Kovača je odlično to što se sada ne piše o tome, nego se piše i priča kako je Bayern počeo topiti bodovnu razliku u odnosu na Dortmund i kako je odigrao disciplinirano protiv Liverpoola u gostima te izvukao aktivan rezultat pred uzvrat (0:0). S tim da taj rezultat sada više odgovara Redsima jer jedan njihov gol u Münchenu znači da Bayern za četvrtfinale mora dati dva...

Izbacivanje Redsa bio bi "jackpot"

Ostaje pitanje, a to vjerojatno samo Kovač zna, je li Bayern ciljano tempirao formu želeći da u drugom dijelu sezone uđe u ritam kada mu je i utakmica s Augsburgom jednako važna kao i ona u Ligi prvaka. Jer ranije je Bayern titule osvajao još nakon prvog dijela sezone pa bi u drugom dijelu, od ozbiljnih utakmica u kojima je rezultat krucijalan, imao samo dvoboje Lige prvaka i kupa, u kojem je veliki favorit protiv bilo koga u Njemačkoj.

I bez odgovora na to pitanje, vraćamo se na glavnu tvrdnju koja kaže da Kovač sad pred sobom ima izuzetno pozitivan scenarij, mnogo bolji od onog koji je imao u prvom dijelu sezone kada je upadao u krize. Zbog tog konteksta u kojem Bayern nije uvjerljivi lider na ljestvici, nego klub koji ima šansu da konačno tijekom sezone prestigne lidera i na kraju osvoji titulu, Kovač ima šansu da ovu sezonu pretvori u vrlo uspješnu nakon što je takav scenarij zapravo bio sasvim normalan u prošlim sezonama. Uz to, Bayern ima veliku šansu osvojiti i kup te dodatno uljepšati sliku, a eventualno izbacivanje Liverpoola bio bi svojevrsni "jackpot", bez obzira na to što bi tek stigao do četvrtfinala, dijela Lige prvaka koji je posljednji put propustio prije čak osam godina.

U takvoj situaciji Kovač je sebi olakšao posao i sad ima sve u svojim rukama. A sve može pokvariti ako ne uspije slomiti poljuljani Dortmund ili ako doživi katastrofu protiv Redsa u uzvratu, što i ne djeluje izgledno.

Pročitajte više