Japanu pobjeda u dosadnoj utakmici protiv očajno lošeg Kameruna

TOLIKO je dosadna i usporena bila utakmica Japana i Kameruna da su čak i vuvuzele bile tiše nego inače. Nije, doduše, na tribinama stadiona u Bloemfonteinu bilo ni previše navijača da pušu u njih.

> SVE O SP-u NA INDEXOVOJ TEMI

> Tijek susreta

Pobjeda Japana 1:0 iznenađujuć je rezultat, ali ne može se reći da je nezaslužena. Gol Honde postignut je iz jedine prave šanse koju smo vidjeli čitavu utakmicu. Više je za to "zaslužna" obrana Kameruna nego dobra igra Japana; lopta koju je s desne strane ubacio Matsui prošla je preko cijele obrane Kameruna i pala u noge Hondi koji je čekao na dva metra od gola.

I Kamerun razočarao

Utakmica je bila čvrsta, ali ni Japanci ni Kamerunci nisu nastupili pretjerano agresivno. Svjedoči o tome podatak da je prvi žuti karton pokazan tek u 72. minuti utakmice. Nije pretjerana destrukcija niti bila potrebna; taktika Kameruna uglavnom se svodila na napucavanje lopte prema napadačima (Eto'o i Webo) ili na Ekottove neuspješne prodore po boku.

Japanci su se cijelu utakmicu disciplinirano branili, jako puno trčali i pokazali vrhunsku fizičku spremu. U napadačkom dijelu igre to im nije bilo od velike koristi; kad imaju loptu u nogama, Japanci uglavnom samo jurcaju bez plana i smisla, a gol mogu postići samo kad ih pomazi sreća (što se protiv Kameruna dogodilo).

Kamerunci se vade protiv Danske

S izuzetkom obećavajuće kombinacije Eto'oa i Weboa u osmoj minuti utakmice, sve do 37. minute igralo se bez šansi. Tada je udarac prema Kawashimi poslao Eyong, ali japanski golman bio je dobro postavljen. Bio je to prvi udarac Kameruna u okvir japanskog gola. Minutu kasnije Honda je zabio jedini gol Japana i bilo je to sve od prvog poluvremena.

Drugo poluvrijeme nije bilo znatno atraktivnije. Loptu u nogama uglavnom su imali Kamerunci, ali svi njihovi napadi bili su jalovi. Posebno loše su koristili prekide, pa zapravo treba istaknuti tek jednu (polu)šansu i jedan sjajan udarac. U 50. minuti Eto'o je sjajnom loptom uposlio Motinga, a ovaj je sa 12 metara pucao visoko iznad gola. Pred kraj susreta, u 86. minuti, Mbia je topovskim šutom sa 20 metara zatresao gredu.

Nakon uvodnih utakmica skupine E, po tri boda imaju Nizozemska i Japan, dok su Danska i Kamerun bez bodova. U subotu Nizozemska igra protiv Japana, a Kamerun i Danska u međusobnom ogledu lovit će zadnju slamku koja im može omogućiti ulazak u knockout fazu Svjetskog prvenstva.

Početni sastavi:

JAPAN: Kawashima - Tulio, Nakazawa, Komano, Nagatomo - Abe, Hasebe, Honda, Endo, Matsui - Okubo

KAMERUN: Souleymanou - Nkoulou, Bassong, Mbia, Assou Ekotto - Makoun, Eyong, Matip - Choupo Moting, Eto'o, Webo

Pročitajte više