Je li 15 bodova dovoljno za Euro? Dalić je zaboravio na najbolnije ispadanje

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija od 18 sati (Nova TV) igra utakmicu 5. kola kvalifikacija za Euro 2020. protiv Azerbajdžana Nikole Jurčevića.

"Mi nemamo nijedan drugi pritisak osim onog koji sami sebi nametnemo. Ne zamaramo se statistikom. Znamo koji je naš cilj i mi smo ga ovdje došli ostvariti. Cilj je 15 bodova koji će nam biti dovoljni za plasman na Euro", rekao je Dalić dan prije utakmice na presici.

Rezultati by SofaScore

Kad su novinari pitali Dalića kako je došao do računice da mu je potrebno 15 bodova, izbornik Hrvatske je rekao ovo:

''Gledao sam završne ljestvice kvalifikacija u prijašnjim ciklusima. U skupini sa šest ekipa je potrebno više bodova, 21 ili 22, ali kad bi se u grupi našlo pet ekipa, uvijek je za prolaz bilo dovoljno 15 bodova. Zato kažem da je to granica koju moramo dosegnuti.''

Prema Dalićevoj računici, Hrvatskoj će za plasman na Europsko prvenstvo biti dovoljno 15 bodova, odnosno još dvije pobjede. Vrlo vjerojatno, s obzirom kako stvari stoje u toj grupi, tih 15 bodova bili bi dovoljni, no Dalić se pozvao na povijest, na prijašnje cikluse, a tu je pogriješio. Nije svaki put dovoljno skupiti 15 bodova u kvalifikacijskoj grupi s pet ekipa. Da je to tako, najbolje se uvjerila baš Hrvatska u kvalifikacijama za Euro 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.

Hrvatska je u tim kvalifikacijama bila u skupini sa SR Jugoslavijom, Irskom, Makedonijom i Maltom. Osvojila je 15 bodova, ali je kao treća u skupini ispala i nije vidjela Euro.

Hrvatska je oba puta pobijedila Maltu, oba je puta remizirala s Jugoslavijom, protiv Makedonije je upisala pobjedu i remi, a protiv Irske poraz i remi. Na kraju nije bilo dovoljno.

Hrvatska je imala sve u svojim rukama u zadnjem kolu na Maksimiru protiv Jugoslavije. Trebala je pobjedu. Golom Bokšića Hrvatska je vodila 1:0, Jugoslavija je s dva neobična gola preokrenula, a Mario Stanić je početkom nastavka izjednačio. Zbog isključenja Zorana Mirkovića Hrvatska je cijelo drugo poluvrijeme imala i igrača više, ali do gola i prolaska nije mogla.

Bila je to jedna od najtužnijih maksimirskih večeri.

Pročitajte više