LIGE PETICE

Jedan kiks je Liverpoolov teški mjesec pretvorio u pakao

Foto: Gulliver / Getty Images

ČAK deset utakmica u idućih 30 dana igrat će Liverpool u Premier League, Ligi prvaka i klupskom SP-u. Ali to je znao i ranije. Ono što međutim nije znao do prije dva dana je da će mu jedna od njih od usputne postati jako bitna.

Osvajač Lige prvaka i uvjerljivi lider Premier League nadao se da će meč zadnjeg kola skupine LP-a kod Salzburga usred tog kaosa biti utakmica koja se odrađuje, po mogućnosti, s drugom postavom kako bi prvotimci predahnuli.

Ali nakon što je umjesto očekivane domaće pobjede u LP-u nad Napolijem koji trese velika kriza Liverpool lošom igrom jedva uzeo bod (1:1), sada će u zadnjem kolu morati kod prvaka Austrije ići s najjačim sastavom i igrati na pobjedu. Jer samo tako će ispred Napolija sačuvati prvo mjesto skupine i povlašteni položaj u prvoj nokaut rundi LP-a.

Redsima će to biti jako težak zadatak, ne samo zato što ih tri dana ranije i četiri dana kasnije čekaju važne prvenstvene utakmice. Jer Salzburg je hit ovosezonske Lige prvaka. Momčad predvođena fantastičnim golgeterom Erlingom Brautom Haalandom zabila je Liverpoolu čak tri gola na Anfieldu, ali joj to nije bilo dovoljno za barem bod (4:3), dok je početkom mjeseca donijela bod (1:1) iz Napulja.

Rezultati by SofaScore

Što je najvažnije, Salzburg bi pobjedom nad Liverpoolom mogao izboriti prolazak skupine LP-a, dok bi trijumfom kojim bi poništio onih 3:4 s Anfielda iz Lige prvaka izbacio njenog aktualnog osvajača!

Jer tada bi Salzburg i Liverpool imali po 10 bodova, ali bi austrijski klub bio bolji u međusobnom omjeru. Napoli, treći od klubova iz ove skupine koji pikira na jedno od dva mjesta u nokaut fazi LP-a u zadnjem kolu ima najlakši zadatak. Na domaćem terenu igra protiv posljednjeplasiranog Genka, koji je u pet utakmica uzeo tek jedan bod. 

Takva je sad Liverpoolova teška situacija u Ligi prvaka. U Premier League uživa u daleko komfornijoj, jer nakon 13 kola je na vrhu s osam bodova prednosti ispred Leicestera i devet ispred Manchester Cityja, ali i tamo ga čekaju velika i brojna iskušenja. Treći izazov je klupski SP u Kataru. I sve to u idućih mjesec dana.

Rezultati by SofaScore

Liverpoolu će dakle idućih paklenih 30 dana definirati sezonu. Prosinac može završiti kao svjetski prvak, sudionik nokaut faze LP-a i uvjerljivi lider Premiershipa. S druge strane, ako ga sasijeku ozljede i umor, mogao bi završiti i nokautiran u Ligi prvaka te s osjetno manjom prednošću na vrhu Premier League.

Liverpoolov raspored u idućih 30 dana:

30. studenog, Brighton, Premier League

4. prosinca, Everton, Premier League

7. prosinca, Bournemouth, Premier League

10. prosinca, Salzburg, Ligi prvaka

14. prosinca, Watford, Premier League

17. prosinca, Aston Villa, Liga kup

18. prosinca, za sada nepoznat protivnik, klupski SP

21. prosinca, za sada nepoznat protivnik, klupski SP

26. prosinca, Leicester, Premier League

29. prosinca, Wolverhampton, Premier League

Pročitajte više