NBA

Joel Embiid u zastrašujućem nizu kakav nitko u NBA-u nije imao više od pola stoljeća

Foto: Profimedia

CENTAR Philadelphia 76ersa Joel Embiid igra najbolju košarku karijere i unatoč situaciji s Benom Simmonsom, koji i dalje ne igra dok iščekuje trejd, drži momčad na poziciji za direktan ulazak u doigravanje. Trenutačnom formom Kamerunac ostvaruje brojke koje nisu viđene više od pola stoljeća.

Na posljednje četiri utakmice Embiid je redom postizao 50, 40, 38 i 42 poena, odnosno ukupno 170 za 128 minuta na parketu. To daje prosjek od 1.32 poena po minuti, kakav je u NBA ligi od 1951. godine naovamo u razdoblju od četiri utakmice imao samo Wilt Chamberlain, koji je dominirao u 60-ima prošlog stoljeća.

Uzorak je mali, ali odlično pokazuje kakva je napadačka sila postao Embiid i koliko je teško držati takvu razinu čak i u ovako kratkom razdoblju, budući da takve četiri utakmice nikada u karijeri nisu uspjeli povezati ni najveći strijelci poput Michaela Jordana i Kobea Bryanta.

Ipak je srušio jedan Wiltov rekord

U ovoj kategoriji Embiid je ušao u istu rečenicu s Chamberlainom, ali uspio je i srušiti jedan rekord najdominantnijeg centra svih vremena. U te je četiri utakmice svaki put postigao barem 38 koševa i 12 skokova i tako srušio rekord Sixersa, koji je držao Chamberlain s tri takve utakmice u nizu.

Ove sezone Embiid bilježi najbolje prosjeke karijere od 29.0 koševa, 4.3 asistencije i 38% šuta za tricu, uz 10.8 skokova i 1.4 blokade i jedan je od najozbiljnijih kandidata za MVP-a, uz Nikolu Jokića i Giannisa Antetokounmpa. Sixersi su na šestome mjestu Istoka, ali vrlo blizu vrha s omjerom 28-19, iako cijelu sezonu igraju bez druge zvijezde Bena Simmonsa.

Pročitajte više