transferi

Juventusu posao iz snova kvari mržnja stara 37 godina

FEDERICO CHIESA, sin legendarnog Enrica, na ljeto bi mogao napustiti Fiorentinu. Napadač Fiorentine prošle je sezone briljirao u dresu kluba iz Firenze i talijanski mediji mjesecima pišu kako raste interes europskih velikana za usluge 21-godišnjeg napadača.

Juventus, United, Real i City odavno ''snimaju'' mladog napadača, a Bayern je prije par tjedana navodno poslao ponudu od čak 60 milijuna eura.

Fiorentina uporno odbija prodati mladog napadača, oteže kako bi mu cijena još više porasla, ali Chiesa je izgubio strpljenje i želi već ovog ljeta napraviti iskorak u karijeri. Mladi napadač želi u samo jedan klub, a to je Juventus. Tu je informaciju danas donijela Gazzetta dello Sport. Isti list piše da su Chiesa i Juve odavno u kontaktu i da su dogovorili petogodišnji ugovor prema kojem će ovaj igrač zarađivati godišnje pet milijuna eura. No, sad je na čelnicima Juventusa puno teži posao – kako uvjeriti Upravu Fiorentine da proda najboljeg igrača najljućem rivalu.

Mržnja stara skoro 40 godina

Naime, skoro 40 godina traje mržnja na relaciji Firenza – Torino, a sve je počelo 1982. Igralo se zadnje kolo prvenstva, Fiorentina i Juventus bili su bodovno poravnati na vrhu (44 boda). Viole su gostovale kod Cagliarija kojemu je trebao bod za ostanak u ligi, a Juventus je igrao kod Catanzara, sedmoplasirane momčadi koja je igrala samo za čast.

Fiorentini je poništen pogodak zbog dvojbenog prekršaja na vrataru. Juventusu je sudac prvo progledao kroz prste i nije dosudio kazneni udarac za Catanzaro, da bi 15 minuta do kraja dosudio najstrožu kaznu za Juventus. Dovoljno za pobjedu 1:0. Dovoljno za 20. titulu prvaka. Slavni Fiorentinin veznjak Giancarlo Antognoni čitavu je situaciju prokomentirao riječima koje su ušle u povijest:

"Ukrali su nam naslov!"

A na tragu toga Fiorentinini navijači skovali su svoj izraz koji koriste i danas:

"Bolje biti drugi nego biti lopov..."

Neredi nakon prodaje Zlatnog repića

Ipak, mržnja je dosegla vrhunac u srpnju 1990., kad se dogodio najkontroverzniji transfer u povijesti talijanskog nogometa, onaj Baggia iz Fiorentine u Juventus.

"Bio sam prisiljen prihvatiti prelazak u Juventus", pravdao se Baggio.

I nije lagao. Fiorentinin vlasnik Pontello upao je u financijsku krizu i gledao je kako unovčiti najveću zvijezdu. Uspio je iskamčiti rekordnu svotu u to vrijeme za najveći transfer svih vremena – 8 milijuna eura. 

Izbili su strašni neredi na ulicama Firence, a navijači su napali službene prostorije kluba i pritom koristili cigle, lance i Molotovljeve koktele. Tenzije se nisu smirile ni dva dana nakon transfera pa se Pontello morao zaključati na stadionu i tamo se primiriti dok se ne smiri bijes podivljalih navijača, ali ionako je izdržao samo još koji mjesec u klubu. Prodaja Baggija stajala ga je funkcije, a epilog nereda bilo je 50 ozlijeđenih i devet uhićenih. 

Dođe li do transfera, ode li Chiesa u Juve, može se očekivati da navijači Viola neće to mirno prihvatiti.

Federico ima 21 godinu i već je prošle sezone pokazao da je igrač za velike stvari. Za Azzure je odigrao 11 utakmica, a u Fiorentini je u 46 utakmica u Serie A postigao šest golova uz sedam asistencija, dok je u kupu na četiri susreta zabio šest golova i namjestio dva.

Pročitajte više