Južnoafrička Republika dobila SP 2010.

JUŽNOAFRIČKA Republika bit će domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine, odlučio je danas Izvršni odbor Fife.

Njezini protukandidati za domaćinstvo bili su Maroko, Egipat i Libija. Južnoafrička Republika prva je afrička država koje će ugostiti SP u nogometu.

Za domaćinstvo je trebalo dobiti 13 od 24 glasa članova Izvršnog odbora Fife, a JAR je dobila većinu već u prvom krugu glasovanja.

U petak, kada su zemlje kandidati imali završnu prezentaciju, službeno je odustao Tunis, koji je želio domaćinstvo podijeliti s Libijom. Iako se Libija nije povukla iz utrke, njezina kandidatura nije razmatrana jer, kako je rekao predsjednik Fife Sepp Blatter, nisu ispunili potrebne uvjete za kandidaturu.

Objava je obavljena na konferenciji za novinare u zgradi Svjetskog trgovačkog centra u Zuerichu. Članovi južnoafričkog izaslanstva odmah po objavi počeli su slaviti, a prvi demokratski izabrani predsjednik Nelson Mandela stupio je na pozornicu i podigao je pehar namijenjen svjetskim prvacima.

Južnoafrička Republika bila je glavni favorit za dobijanje SP-a. Organizaciju SP-a 2006. izgubili su za jedan glas od Njemačke, i to nakon što se izaslanik Oceanije Charles Dempsey usprotivio svojoj bazi od koje je imao izričitu preporuku da glasa za JAR.

JAR je bila domaćin Svjetskog prvenstva u ragbiju 1995., te SP-a u kriketu prošle godine.

Godine 2014. organizaciju SP-a trebala bi dobiti Južna Amerika.

Pročitajte više