THE LAST DANCE

Kad je Pippen odbio igrati zbog Kukoča: Opet bih to napravio

Foto: Getty Images/Guliver Image

AMERIČKI korisnici Netflixa sinoć su mogli pogledati dvije nove epizode megapopularnog dokumentarca The Last Dance, koji se bavi legendarnom momčadi Chicago Bullsa iz devedesetih godina.

Nove dvije epizode, nakon kojih su ostale još samo dvije, bave se Jordanovim odlaskom u mirovinu 1993., kratkom karijerom u bejzbolu i povratkom košarci 1995. godine.

Jordan je uoči početka sezone objavio da prekida karijeru rekavši da je izgubio žar i želju za košarkom. Pravi razlog bilo je ubojstvo njegovog oca tri mjeseca ranije, kojeg su pokraj ceste u Sjevernoj Karolini ubila dvojica tinejdžera dok je spavao u automobilu.

Jordanovim odlaskom Bullsi su postali samo jako dobra momčad koja je regularnu sezonu 1993./1994. završila s omjerom 55-27. U prvoj rundi doigravanja izbacili su Cavse 3:0, a u polufinalu konferencije čekali su ih New York Knicksi koji su nakon dvije utakmice u Madison Square Gardenu vodili 2:0.

Do kraja treće utakmice ostalo je 1,8 sekundi, a rezultat je bio 102:102. Bullsi su imali loptu i Phil Jackson je pozvao time-out. Scottie Pippen bio je uvjerljivo prvo ime Bullsa s 22 poena po utakmicu u prosjeku i više nije bio samo Jordanov asistent, nego prvo ime momčadi. Pippen je bio MVP All-Star utakmice, prvi put u karijeri bio je proglašen članom najbolje petorke lige i bio je treći u poretku za MVP-ja sezone. U toj utakmici imao je 25 poena uz 50 posto šuta dok je Kukoč zabio samo šest poena (šut 1/5). Pogodio je samo tri od šest slobodnih bacanja, što je mogao biti problem da su Knicksi na njemu napravili faul. No Jackson je svejedno odabrao Kukoča, koji je te sezone već triput pogodio šut za pobjedu.

Nakon što je time-out završio, Pippen se odbio vratiti na parket, bijesan što je izostavljen iz ključne akcije u sezoni. Kukoč je bio trn u Pippenovom oku još od vremena kad je dolazio u Bullse budući da je GM Bullsa Jerry Krause stalno pričao o njemu. Myers je izveo aut i našao Tonija na vrhu reketa, a Kukoč je primio loptu i iz okreta zabio za pobjedu Bullsa.

"Bio je to jedan od trenutaka u mojoj karijeri za koje želim da se nikad nisu dogodili. No, da imam priliku to popraviti, vjerojatno bih sve napravio isto", rekao je Pippen u Netflixovom dokumentarcu. 

Njegov tadašnji suigrač, a danas trener Golden State Warriorsa Steve Kerr bio je šokiran.

"Nismo znali kako da reagiramo jer je Scottie bio jedan od dražih suigrača i jedan od najomiljenijih igrača na svijetu. Okrenuo nam je leđa i to nismo mogli vjerovati. Njegov potez nas je uništio", rekao je Kerr u dokumentarcu.

Iako su dobili tu utakmicu, Bullsi su seriju izgubili 4:3 i sljedeću titulu su osvojili tek 1996. godine, nakon što se Jordan vratio u momčad.

Pročitajte više