RAZREDNIK MISLAVA ORŠIĆA ZA INDEX

"Kad se zaljubio u 8. razredu, molio sam tu curu... Oršiću, sve ti je opravdano"

Foto: Pixsell

ZAGREBAČKI vjeroučitelj Marko Sladoljev jučer je direktno iz sabora došao na utakmicu na Maksimir. Da je zakasnio, imao bi za čim žaliti. Sladoljev, inače saborski zastupnik Mosta, od tinejdžerskih dana zaljubljenik je u Dinamo. Nekad je stajao na tribini, bježao je na gostovanja, lagao roditeljima i radio sve one klasične stvari koje rade navijači na tribini.

Danas s 46 godina više nije stalno na Sjeveru, ne ide na gostovanja, ali je od ulaska u politiku posebno osjetljiv na problematiku navijača i Dinama. Sinoć je bio uz klub, a igrač kojem je bio razrednik u osnovnoj školi, Mislav Oršić, zabio je hat-trick. Dinamo je razvalio Atalantu 4:0.

"Zaljubio se u osmom razredu, ali nije ga zanimalo ništa osim nogometa"

Do jučer mnogi nisu ni znali da postoji 26-godišnjak koji je već dugo jedan od ključnih motora Dinama i dobro poznat lik HNL-a. Priče o perfektnoj igri Danija Olma i Brune Petkovića i njihova statistika već postaju pomalo dosadni, za njih zna cijela Europa. Oršića u tim pričama često nema. Nezasluženo, ali sada se to promijenilo. Jutros se njegovi golovi vrte na špicama Lige prvaka. Zabio je hat-trick, a trebalo mu je samo 37 minuta za to. Oršić je tako postao prvi igrač Dinama koji je u utakmici skupine Lige prvaka postigao tri gola, a ušao je i u anale Lige prvaka. Veliku večer svog učenika gledao je i Sladoljev, bio mu je razrednik u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Španskom. 

Nakon utakmice u euforiji je napisao na Facebooku: "Mislave pozlatili ti se svi oni sati koje sam ti kao razrednik opravdao. Trebao sam biti skaut, a ne vjeroučitelj."

Jutros smo razgovarali sa Sladoljevom, a emocije su nakon lude pobjede još jače.

"Fantastična večer, svi mi koji živimo za Dinamo možemo biti ponosni na ove dečke."

Mislav je kao učenik, tvrdi Sladoljev, bio zainteresiran samo za nogomet.

"U osmom razredu zaljubio se u jednu djevojku pa sam je zamolio da malo utječe na njega oko učenja i dolazaka u školu. Morali smo mu puno toga opravdati, ali isplatilo se, njegov trud se isplatio. Nije ga zanimalo baš ništa osim nogometa dok je bio dijete", rekao nam je ponosni razrednik koji ne namjerava propustiti ni naredne utakmice Dinama u Ligi prvaka.

Nogomet je tema kojom se često bavi i u saboru, podržao je navijače u borbi za demokratske izbore i veliki je protivnik modernog nogometa, kako je u nedavnom razgovoru kazao je Dei Redžić u Podcast Inkubatoru, gdje je sat vremena pričao o odnosu prema Dinamu i prvom, poznatom gostovanju u Banja Luci, kada je Mateo Beusan ispraznio cijeli stadion.

"Danas nogomet u kojem te kažnjavaju jer transparent visi preko reklame mi se ne sviđa", rekao je Sladoljev, koji je prošle godine nakon pobjede Dinama protiv Viktorije Plzen, kada je Dinamo izborio europsko proljeće, u sabor došao u dresu Dinama.

"Možda nije primjereno, ali tako je. Ja sam dinamovac. Sako je preko", nasmijao se.

Supruga ljuta hajdukovka 

I ove sezone Dinamov dres mogao bi se nositi po saboru. Kod kuće je već druga priča jer supruga Marka Sladoljeva je žestoka navijačica Hajduka. No sinoć je morala čestitati suprugu što je fino naučio svoje dečke.

Oršić je rođen 1992. godine u Zagrebu. 2013. je trebao prijeći u Hajduk nakon sjajne sezone u Inter Zaprešiću, gdje je zabio 12 golova. Hajduku je tada u upravo završenom prvenstvu zabio gol, uostalom kao i Dinamu i Rijeci. Sezonu ranije protiv Hajduka zabio je pobjedničke zgoditke na Poljudu i u Zaprešiću. Osim Bilih, želio ga je i Crystal Palace, koji se upravo vratio u Premier League.

Ali igrač koji je već do 20. godine postao poznati lik HNL-a, u kojem je zabio 22 gola, umjesto u splitskom velikanu ili kultnom londonskom klubu, završio je u Speziji. U ljeto 2014. vraća se u Hrvatsku, ali u Rijeci ne dobiva priliku, nego je traži i nalazi na posudbama od Slovenije do Koreje.

Bjelica od Oršića napravio reprezentativca

Na Dalekom istoku sjajno je igrao za Jeonham Dragons, koji ga krajem 2015. otkupljuje, a Rijeka dobiva milijun dolara odštete za igrača koji za nju nije odigrao nijednu utakmicu. Iduće godine za 1,3 milijuna eura prelazi u kineski Changchun Yatai.

No u siječnju 2017. vraća se Koreju. Ulsan Hyundai otkupljuje ga za 900 tisuća eura, a Oršić i u Ulsanu dokazuje da se najbolje snalazi u toj zemlji. Tijekom 2016. u 48 utakmica imao je 13 golova i šest asistencija. To je ostvario u sva tri natjecanja; korejskom prvenstvu koje je Ulsan završio na četvrtom mjestu, kupu koji je osvojio i azijskoj Ligi prvaka.

Iz Koreje je u Dinamo stigao prije godinu dana i četiri mjeseca na zahtjev Nenada Bjelice, koji je od njega napravio reprezentativca Hrvatske. 

Pročitajte više