Borussia se vratila! Kako je nakon godina prosječnosti postala najvruća momčad Europe

Foto: EPA-EFE

"NAPOKON, Dortmund pokazuje pravi mentalitet iz tjedna u tjedan. Ima igrače koji naporno rade, bore se i ostavljaju dušu na terenu." Riječi njemačke legende Lothara Matthäusa u veljači za Sky Sports naglašavaju neospornu činjenicu: Borussia Dortmund je dobro i istinski se vratila, piše Goal.com.

Nakon nekoliko godina osrednjosti u eri poslije Jürgena Kloppa, konačno je dosegnula stalnu formu pod Edinom Terzićem, koji sada nadgleda napad na tri različita fronta za trofeje. Nakon devet pobjeda u Bundesligi na početku 2023., na diobi je prvog mjesta s braniteljem naslova Bayernom. U tom je razdoblju postigla 24 gola, a primila samo osam te je u obje kategorije najbolja u ligi.

Jedina je momčad u Europi koja je dobila sve svoje službene utakmice od početka godine, svladavši i Bochum u kupu te Chelsea 1:0 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Nešto se posebno kuha na Signal Iduna Parku.

Briljantni Bellingham

Najzaslužniji za ovosezonski preporod Dortmunda svakako je engleski vunderkind, koji je postao najmlađi kapetan u povijesti Bundeslige kad mu je Terzić dao traku u sudaru s Kölnom 1. listopada. Davanje tako goleme odgovornosti 19-godišnjaku obično bi se ozbiljno propitkivalo, ali Jude Bellingham nije običan tinejdžer.

Nakon što je došao iz Birmingham Cityja za bagatelu od 25 milijuna eura u srpnju 2020., Bellingham za sobom ima dvije i pol sezone iskustva u najjačoj njemačkoj ligi i Ligi prvaka. Ima i 22 nastupa za Englesku, od kojih je pet zavrijedio na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Uvijek je bio velik Dortmundov kapital, ali u 2023. je dosegnuo novu razinu. Bellingham više nije nebrušeni dijamant - on je gotov proizvod.

EPA-EFE

Bellingham daje ritam BVB-u svojim izvedbama u sredini terena, omogućuje neprocjenjivu podršku u završnoj trećini i neumorno radi u obrani. Njegov nogometni IQ je izuzetan, a motorika neusporediva, što objašnjava zašto će se svaki veliki klub u Europi boriti za njegov potpis u ljetnom prijelaznom roku.

Dortmund ima šanse u svakoj utakmici s Bellinghamom u sastavu, uključujući i onu na Stamford Bridgeu u utorak navečer. Odvođenje Borussije u četvrtfinale Lige prvaka na račun Chelseaja bilo bi tek još jedan dan u uredu za mladića koji izgleda predodređeno da bude jedan od najvećih veznjaka svoje generacije.

Reusov povratak u vrhunsku formu

Karijera Marca Reusa u Dortmundu bila je puna uspona i padova zbog ozljeda, koje su ga spriječile da ostvari ogromna očekivanja, ali nema sumnje u njegovu kvalitetu kad je spreman i u formi.

Zbog stalnih problema s gležnjem 33-godišnjak je propustio jesenski dio sezone, pa je Bellingham promoviran u kapetana i postojao je strah da se njegova karijera na Signal Iduna Parku primiče kraju.

Ali Reus još nije spreman za korak unatrag. Njemački internacionalac s više od 100 golova i asistencija u Bundesligi vratio se u siječnju, kompletirao Terzićevu postavu i pokazao bljeskove svoje najbolje forme.

EPA-EFE

Njegov najveći doprinos do sada stigao je u Dortmundovoj pobjedi 4:1 protiv Herthe Berlin, u kojoj je namjestio prvi gol Karimu Adeyemiju prije nego što je zabio zapanjujući slobodan udarac s 23 metra. Reus je i realizirao penal u posljednjoj pobjedi nad RB Leipzigom te skočio na drugo mjesto klupske liste strijelaca svih vremena, a Terzić ne sumnja u važnost napadača za svoju momčad.

"Marco je naš kapetan, igra izuzetno važnu ulogu za nas", rekao je trener Borussije u veljači. "Jako nam je nedostajao, sretni smo što je opet zdrav i spreman. Interakcije s njim su dobre, dobro se osjeća, a znamo sve o njegovim kvalitetama."

Reus navodno čak privlači pozornost Manchester Uniteda, a uspije li izbjeći nove ozljede, dionice će mu do svibnja zasigurno rasti.

Terzićeva taktička fleksibilnost

Terzić se vratio prošlog ljeta, nakon odlaska Marca Rosea, a odluka o angažmanu bivšeg privremenog trenera pod stalnim ugovorom pokazala se vrhunskom. Već je 40-godišnjak bio popularan među navijačima zbog osvajanja kupa 2020./2021. i prigrlio je šansu da zaista pokaže svoje trenersko umijeće ove sezone.

"Kao trener volim varijabilnost i fleksibilnost - ne samo u taktičkom smislu nego i u smislu profila igrača", rekao je Terzić u siječnju za The Athletic. "Trebaš moći reagirati na sve tijekom utakmice."

Najbolja ilustracija te fleksibilnosti vidjela se u Dortmundovoj pobjedi 2:1 nad RB Leipzigom na Signal Iduna Parku u petak. Terzić je gledao kako njegovu momčad razbijaju 3:0 u prvom okršaju u gostima, ali male promjene u sustavu donijele su ogromnu nagradu na domaćem terenu.

EPA-EFE

Dortmund je zadovoljno prepustio Leipzigu lavovski dio posjeda, ali čekajući u formaciji 4-1-4-1 bio je savršeno postavljen za iskorištavanje slabosti gostiju po širini u kontrama.

Terzić dopušta Bellinghamu, Reusu i Julianu Brandtu slobodno kretanje, koje im pomaže da ubojito kombiniraju između linija. Tijekom zime je usavršavao igru iz prekida, što je dovelo do velikog poboljšanja u tom segmentu i već šest takvih golova u 2023. - tri više nego u prvom dijelu sezone.

Dortmund je prepoznatljiv po pokretanju igre iz stražnje linije, a impresivne distribucijske vještine golmana Gregora Kobela ključne su za takav plan, s ciljem zadržavanja dubine i širine kako bi navalili u posljednju trećinu što je brže moguće.

Favoriziranjem tako fluidnog sustava Terzić je uspio izvući najbolje iz Borussijinih najkreativnijih igrača a da nije žrtvovao ništa straga te se oni mogu prilagođavati ovisno o protivniku. Terzićball je u punom jeku.

Brandtova najbolja sezona

Talent Juliana Brandta uvijek je bio neupitan, ali nije imao kontinuitet u prve tri sezone u Dortmundu, nakon dolaska iz Bayer Leverkusena 2019. godine. Ove je sezone drukčija priča, 26-godišnjak se izbrusio i postao jedan od najpouzdanijih igrača u Terzićevoj momčadi.

Brandt je ostvario ogroman fizički napredak i sad se njegova želja za pobjedama prenosi i na suigrače. Osvojio je nagradu za igrača mjeseca u Bundesligi u siječnju, a u cijeloj sezoni uz svoje ime ima devet golova i pet asistencija iz 31 nastupa u svim natjecanjima.

Budućnost zvijezde Dortmunda tema je mnogih spekulacija, bez naznaka da se priprema produljenje dok ide prema posljednjoj godini ugovora, a Arsenal je navodno zainteresiran, ali Sebastian Kehl je jasan po pitanju klupskog stava o igraču.

EPA-EFE

"Vidimo Julianov razvoj iz dana u dan. Napravio je ogroman korak unaprijed i vrlo smo sretni zbog toga", rekao je sportski direktor SportBildu prošlog mjeseca. "Svjestan sam situacije s ugovorom, naravno, i prilazimo temi na vrlo pozitivan i opušten način."

Brandt tvori jednu od najuzbudljivijih napadačkih linija u Europi s Adeyemijem, Reusom i Bellinghamom, a njegovo kontinuirano prisustvo bit će neprocjenjivo za Dortmundove šanse za osvajanje trofeja na kraju sezone.

Adeyemi konačno ostvaruje potencijal

Dortmund je navodno pobijedio Bayern i Liverpool u utrci za Adeyemijev potpis prošlog ljeta, kad mu je RB Salzburg dopustio odlazak za 38 milijuna eura. Adeyemi je postigao 22 gola u zadnjoj sezoni u Austriji, ali nije odmah uspio prenijeti tu formu u Dortmund, pa se mučio da se snađe prvih mjeseci u klubu.

U prvih 13 nastupa u Bundesligi 21-godišnjak nije zabio, dok konačno nije prekinuo taj niz u pobjedi 2:0 kod Bayer Leverkusena 29. siječnja, što mu je dalo novi život.

EPA-EFE

Opet je zabio sljedećeg tjedna protiv Freiburga, a u toj pobjedi 5:1 srušio je i brzinski rekord Bundeslige svih vremena, što je poslužilo kao uzbudljiv nagovještaj eksplozije u Ligi prvaka. Adeyemi je postigao pobjednički gol u prvoj utakmici protiv Chelseaja, trčeći od svoje polovice i ostavljajući Chelseajevo rekordno pojačanje, Enza Fernandeza, u prašini prije nego što je zaobišao Kepu i gurnuo loptu u mrežu na oduševljenje domaće publike.

Njemački internacionalac ponovno je zabio protiv Herthe nekoliko dana kasnije, ali je i ozlijedio mišić, pa se očekuje da će propustiti uzvrat protiv Chelseaja. Adeyemi je Dortmundov joker - eksplozivni napadač sposoban za poteze koji dobivaju utakmice - i trebaju ga natrag na travnjaku što je prije moguće.

Inspirativni Haller

Prije Adeyemijeva dolaska Dortmund je potpisao još jednog od najubojitijih europskih napadača, Sebastiana Hallera, koji se neočekivano oporavio u Ajaxu nakon frustracija u West Hamu. Ali, manje od dva tjedna nakon njegovog 31 milijun eura vrijednog transfera na Signal Iduna Park s Johan Cruyff Arene, napadač Obale Bjelokosti morao je napustiti trening jer se nije osjećao dobro.

Halleru su naposljetku dijagnosticirali rak testisa, pa je započeo mučan oporavak koji je uključivao kemoterapiju i dvije operacije. Nevjerojatno, 28-godišnjak je dobio dopuštenje za povratak treninzima u siječnju i ostvario emotivni debi za Dortmund s klupe u pobjedi 4:3 nad Augsburgom.

Bivša zvijezda Ajaxa zatim je postigla prvi gol za klub u pobjedi nad Freiburgom, koja je slučajno pala na Svjetski dan borbe protiv raka. Bilo je to golemo olakšanje za Hallera, koji je samo razmišljao kako se najbolje odužiti navijačima na potpori tijekom izbivanja.

Profimedia

"Mislio sam kako su kupili igrača koji nakon samo dva tjedna ne može igrati ne znam koliko dugo", rekao je Haller o svojoj borbi protiv raka u intervjuu za BBC Sport. 

"Kako loš posao. Naravno, želio sam se vratiti i uzvratiti im za potporu koju su mi pružili. To mi je bilo vrlo važno. Dobio sam nešto od njih prije nego što sam mogao išta dati. Bio sam bolestan, a oni su mi dali potporu. Ali uvijek sam znao da ću uspjeti."

Terzić je u međuvremenu odao počast Halleru nakon što je postigao prvijenac. "Na ovaj gol predugo smo čekali", rekao je. "Željeli smo da zabije prvi gol još u srpnju ili kolovozu, kad smo ga doveli, ali dalje znate priču. Gol je stigao danas, pred Žutim zidom. To toliko znači i njemu i nama i nadamo se da je to samo prvi od mnogih."

Nije slučajno da se BVB-ov povratak u formu poklopio s Hallerovim povratkom u momčad. Njegova priča velika je inspiracija cijeloj momčadi i mogla bi je povesti do najuspješnije sezone u gotovo deset godina.

Pročitajte više