Liga prvaka

Čuvao je Pirla i olakšao Unitedu da razbije Milan. Ferguson: Žalim zbog njega

Foto: Guliver Image

MANCHESTER UNITED je u sezoni 2009./10. u osmini finala Lige prvaka s ukupnih 7:2 izbacio Milan, a legendarni igrači Manchester Uniteda Wayne Rooney i Rio Ferdinand kasnije su prepričali taktiku sir Alex Fergusona za taj dvomeč.

"Ne trebaš dirati loptu i dijeliti pasove, nego čuvati Pirla"

Fergusonu je bilo najvažnije zaustaviti veznjaka Milana Andreu Pirla. Veliki trener je ovu zadaću dodijelio Park Ji-sungu.

Veznjak iz Južne Koreje bio je poznat po velikoj požrtvovnosti i trci pa je Ferguson odlučio da ovaj igrač stalno prati Pirla. To mu je bio jedini zadatak.

"Doslovno je rekao Parku: Tvoj posao danas nije da diraš loptu niti da dijeliš pasove. Tvoj posao je Pirlo. To je sve - Pirlo", prepričao je Rooney.

Imao je samo 21 pas, a United je razbio Milan

Prva utakmica odigrana je u Milanu, a United je slavio rezultatom 3:2, dok je na Old Traffordu bilo čak 4:0 za englesku momčad. Ji-sung je u drugom susretu imao samo 21 točan pas.

"Siguran sam da je Pirlo očekivao Park Ji-sunga pored sebe u krevetu narednog jutra kada se probudio", kazao je kasnije Ferdinand.

"Bio je pas čuvar"

O ovome je govorio i Pirlo u svojoj knjizi Mislim, dakle igram.

"Ferguson je poslao Parka da me prati u sjeni. Trčao je brzinom elektrona. Bacio bi se na mene s rukama preko mojih leđa, pokušavao bi me prestrašiti. Gledao bih u loptu ne znajući gdje ona ide. Programirali su ga da me zaustavi. Njegova predanost zadatku bila je skoro pa dirljiva. Čak i ako je bio poznat igrač, tada je pristao biti pas čuvar", kazao je Pirlo.

Park je bio odan igrač, ali Ferguson je prema njemu bio donekle nepravedan kada ga nije koristio u finalu Lige prvaka 2008. godine u kojem United nakon penala pobijedio Chelsea. O tome je govorio i Ferguson.

"Moj problem je finale Lige prvaka 2008. godine. Zbog toga možda žalim i danas. Tada sam potpuno izostavio Parka. Igrao je jako bitnu ulogu i to je problem kada dođeš do finala", kazao je jednom Ferguson.

Pročitajte više