Lige petice

Kako je Lewa postao najbolji izvođač penala?

Foto: Guliver Image/Getty Images

ROBERT LEWANDOWSKI dobio je novi ugovor, čime je prekinuo dugotrajne spekulacije o mogućem prelasku u Real Madrid. Tu je vjernost i dodatno unovčio pa je tako njegova plaća povećana za preko 30 posto, čime su mu bruto primanja narasla do 20 milijuna eura. On je sada najplaćeniji igrač kako Bayerna tako i njemačke lige, a usporediva primanja ima još samo njegov novi suigrač Phillipe Coutinho.

Iako ima već 31 godinu, Lewandowski ne prestaje zabijati. Ove je sezone postigao već pet golova u prvim dvama kolima, dok njegovi suigrači nisu postigli nijedan. Ono što, međutim, najviše impresionira kod ovog ubojitog Poljaka je njegova sposobnost razvijanja, učenja novih stvari te usvajanja novih sposobnosti. Ako postoji jedna stvar na kojoj nogometaši uvijek mogu raditi, to su standardne situacije. Što se njih tiče, nitko nije pokazao sposobnost rada i učenja kao Lewandowski.

Problemi s penalima u Dortmundu i prelazak u Bayern

Robert Lewandowski u Bayern je došao iz BVB-a prije četiri godine kao sjajan nogometaš i kompletan napadač. Ubrzo je i u novom klubu počeo trpati, a u međuvremenu je postao i kapetan poljske reprezentacije. Bio je izvanredan u mnogim područjima napadačke igre, ali ne u svim. Naravno, nitko nije savršen, moglo se tada pomisliti.

Kada je 2013. Lewandowski postigao nezaboravna četiri gola protiv Reala, četvrti je bio penal izveden po sredini gola - zatvorio je oči i udario loptu svom snagom. Nekoliko dana kasnije u Bundesligi promašio je penal za pobjedu protiv Bayerna kojim je Borussia mogla steći psihološku prednost prije nadolazećeg finala Lige prvaka. Robertov tadašnji način izvođenja kaznenih udaraca bio je neistreniran i nespretan, a udarci upućeni bez prethodnog jasnog plana.

Čak je bilo sezona u Dortmundu kada je redovito igrao i zabijao, a da cijelu sezonu nije pucao jedanaesterac. Čak i kada je Borussia dva puta sudjelovala u izvođenju jedanaesteraca (u Superkupu i u osmini finala DFB Pokala), Robert nije bio nominiran ni za jednu od pet serija. Bio je na terenu i mogao je pucati, ali radije je sa strane gledao suigrače kako odlučuju o pobjedniku.

Po dolasku u Bayern red za izvođače jedanaesteraca bio je prilično dug. Robben, Müller, Ribery, svi tada iznadprosječni pucači bili su ispred njega. Ipak, Poljak je u ranim fazama DFB Pokala ubrzo dobio priliku pucati. Nakon što je promašio svoj prvi 11-erac, osam mjeseci nije pucao penal za Bayern. U travnju 2015. tada 26-godišnji Lewandowski je u seniorskom nogometu imao učinak od 12 postignutih i 4 promašena jedanaesterca. A onda se sve promijenilo...

Trening, trening, trening

Je li Robert mogao pomisliti da kazneni udarci jednostavno nisu za njega? Da, mogao je, no on je odlučio ispraviti skoro pa jedinu manu svoje napadačke igre implementirajući novu tehniku izvođenja penala sustavnim treningom.

Sportaši su ljudi od rituala pa su neki od njih iznimno praznovjerni. Možda najpoznatiji po tome je Rafa Nadal koji ima preko 20 rituala koje slijedi tijekom meča. Često izluđuje gledatelje kada 10 sekundi namješta kosu iza ušiju prije svakog servisa, jednako kao što Cristiano Ronaldo to radi svojim mjerenjem koraka i širenjem nogu prilikom izvođenja slobodnjaka. No, nije to samo stvar praznovjerja. S obzirom na to da je 11-erac jedna od takozvanih standardnih situacija u nogometu - gdje je lopta uvijek na istom mjestu, a uvjeti identični - iako stresna, ona je jasna i nepromjenjiva te se može jednostavno trenirati. Slično kao Ronaldovi slobodnjaci ili Nadalovi servisi.

Što češće izvodimo iste pokrete to ih naši mišići bolje pamte. Naše tijelo uđe u rutinu, dobije automatizam i točno zna kako reagirati ako detektira da je riječ o dobro uvježbanom pokretu. U stresnim situacijama nervoza i dekoncentracija negativno utječu na mišićnu memoriju, stoga se njih mora više vježbati da bi tijelo lakše pratilo potrebne mu uzorke. Pokreti poput namještanja kose ili brojanja koraka pri tome pomažu.

“Trenirao sam tu tehniku oko godinu i pol, a tek sam nakon dvije godine treninga zabio jedanaesterac tom tehnikom. Znao sam da će mi, ako ju ponovim dovoljno puta, biti lakše zabijati, no nisam se usudio početi prerano ju koristiti...”, izjavio je Lewandowski referirajući se na svoju novu tehniku izvođenja jedanaesteraca, kojom se vratio na mjesto izvođača kaznenih udaraca u Bayernu nakon osam mjeseci pauze. 

Tada počinje nova era. Lewandowski je postao najbolji izvođač 11-eraca na vrhunskoj razini nogometa, i to nimalo slučajno. Naime, ako pogledamo kako ih puca, jasno se vidi da se tehnika sastoji od tri faktora: zaleta, pogleda i udarca. Zalet kreće s ruba 16-erca, prvo dva koraka u lijevu stranu, nekoliko koraka prema lopti od kojih je ključan onaj pretposljednji, pri kojem Robert lagano zastane i ukopa desnu nogu, ali pri tome se i dalje nastavi kretati prema naprijed kako bi sve bilo po pravilima. U tom trenutku nastupa drugi faktor - pogled. Kako većina golmana kreće u stranu pola sekunde ranije od upućivanja udarca da bi mogli obraniti udarce u kutove, Lewandowski u trenutku u kojem zastane pogleda na koju stranu je golman krenuo. 

Iako je tehnika sada prilično jasna i 40-ak puta ponovljena, golmani i dalje ne razumiju u potpunosti kako se ponašati kada Lewa izvodi penale. Ne mogu dobro predvidjeti trenutak udarca pa oni koji ne odluče baciti se u stranu ranije ostanu ukopani na sredini. Kad zna kamo (ne) ide golman, ostalo je još samo pospremiti loptu u suprotnu stranu. Najčešće to radi bez rizika, laganim udarcem po podu.

Brojke samo sve potvrđuju

Lewandowski je svoju tehniku doveo gotovo do savršenstva. U jednom trenutku zabio je nevjerojatan 31 penal zaredom, a od njezine implementacije zabio je čak 42 od 44 penala, ako računamo utakmice Bundeslige, Lige prvaka, DFB Pokala te utakmice reprezentacije. Gotovo je van pameti da mu golmani u prosjeku čitaju stranu u manje od 15% slučajeva, a nijedan mu udarac, otkad je počeo primjenjivati novu tehniku, nisu obranili. U dvama udarcima koje nije zabio - a da puca novom tehnikom - vratari su promašili stranu, ali je on pogodio vratnicu.

 

U tom razdoblju (od 2015. do danas) ostavio je iza sebe mnoga imena. Samo Fabinho i Iago Aspas imaju bolju konverziju u ligama Petice, ali uz daleko manji uzorak. Ako se uzorku pribroje utakmice kupa i reprezentacije, Lewa je ponovo prvi. Slično vrijedi i za one koji su mu blizu jer redom Dybala, Quagliarella ili Milivojević su postigli poprilično manje golova od Poljaka. 

Puno bolji od Messija i Ronalda

Kako tekst govori o penalima, možda je najbolji primjer za tezu “nitko nije savršen” onaj koji je tome najbliže - Lionel Messi. Argentinac je apsolutni vladar svih napadačkih statističkih kategorija, no jedina mana mu pak ostaje konverzija jedanaesteraca koja je u posljednjih par sezona debelo ispod prosjeka - 69,9%. Ronaldo je također u spomenutom periodu tek prosječni izvođač s konverzijom od 79 posto, koliko ima i Neymar.

Lewandowski je imao taj luksuz da je po dolasku u Bayern bio već gotov igrač. Ali koliko god je s 26 godina bio kompletan, pronašao je dio svoje igre koji je mogao poboljšati i odlučio je na tome raditi. Dani, sati, godine i tisuće ispucanih penala na treningu doveli su Roberta do toga da postane glavni izvođač jedanaesteraca u Bayernu i Poljskoj. Sada više ne žmiri dok puca penal, upravo suprotno - hrabro gleda golmane i posprema im lopte iza leđa. Njegovo pokeraško lice nitko ne može pročitati.

Od pet golova, koliko je dosad postigao u Bundesligi, dva je postigao iz 11-erca, a jedan iz slobodnog udarca. U obama slučajevima koristi istu tehniku, koja samo potvrđuje koliko je automatizam bitan. No, ono što je najvažnije, pronašao je element igre u kojem može postati bolja verzija samoga sebe i na račun kojeg može postići pet ili šest golova više svake sezone. Ujedno je i svima u svlačionici primjer dokle se može doći kada se spoje talent, fizičke predispozicije i radna etika. 

Zbog svega toga zasluženo je najplaćeniji igrač Bundeslige.

Pročitajte više