Kako je napadač BiH potpisao za Athletic Bilbao, u kojem mogu igrati samo Baski?

Foto: EPA

KENAN KODRO, 25-godišnji napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine, sin legendarnog mostarskog golgetera Mehe Kodre, prešao je iz Copenhagena u Athletic Bilbao, s kojim je potpisao ugovor do 2022.

Na prvi pogled do ovog transfera "ne smije" doći, s obzirom na nepisano, ali pravilo do kojeg se itekako drži, da za kultni baskijski klub mogu igrati samo nogometaši te nacionalnosti.

Uostalom, Athelticov slogan je "s domaćim talentima i potporom lokalne zajednice, ne trebaju ti stranci."

Pri tome se strancima smatraju i svi španjolski državljani koji nisu Baski. 

Međutim, ta glasovita restrikcija ipak nije baš toliko ograničavajuća kao što je uvriježeno mišljenje da je. Dovoljno se sjetiti da su trenutno igrači Athletic Bilbaa  Rumunj Cristian Ganea i Inaki Williamas, čiji su roditelji iz Liberije.

Spomenuto pravilo ima i važan dodatak: "ili igrači koji su u baskijskom klubu naučili nogometne vještine".

A Kodro junior ima, osim baskijske krvi, sve uvjete za zaigrati u klub koji se diči baskijskim ekskluzivitetom. 

Rođen je u baskijskom San Sebastianu, gdje mu je otac igrajući i zabijajući za Real Sociedad postao slavan i izborio transfer u Barcelonu

Kodro junior ne samo da je na baskijskom teritoriju "naučio nogometne vještine", nego je tamo živio i igrao sve do 24. godine za Real Sociedad i Osasunu prije nego što je otišao na europsku turneju, tijekom koje je u godinu i pol dana promijenio čak tri kluba - Mainz, Grasshoppers i Copenhagen. 

 

 

Pročitajte više