KARLOVAC: 40 GODINA NBA LIGE U KARLOVCU

Prigodnom košarkaškom utakmicom veterana Zagreba, predvođenih Androm Knegom i Karlovca, pojačanih Giergom, (58:44 za Zagreb) završio je cjelodnevni program proslave 40obljetnice od košarkaške utakmice NBA All Stars s reprezentacijom Hrvatske odigrane 2. lipnja 1964. godine. L

Tijekom prijepodneva održan je okrugli stol "40 godina poslije" kojem su uz predstavnika američkog Veleposlanstva u RH Gregory Mac Donalda te gradonačelnika Božu Johu i dožupana Vitomira Majolija prisustvovali tadašnji igrači: Giuseppe Gergia, Živko Kasun, Zlatko Kiseljak, Slobodan Kolaković, Boris Križan, Stjepan Ledić, Mirko Novosel, Marko Starčević i Željko Troskot (a nedostaju: Petar Skansi i dvojica pokojnih igrača Dragan Kovačić i Nemanja Đurić).

Dominirala je glavna ocjena da je osim vrhunskog sportskog doživljaja i međunarodnog značaja utakmica predstavlja i nemjerljiv podstrek da se košarka u Hrvatskoj i ondašnjoj Jugoslaviji u cjelini vine u sam svjetski vrh.

Otvorena je i izložba fotografija sportskog fotoreportera Radiše Mladenovića s tog susreta. Na igralištu Šanac u središtu Karlovca postavljena je za sjećanje na taj legendarni susret spomen-ploča s utisnutim imenima svih američkih i hrvatskih igrača te utakmice.

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" izdat će nakon današnje proslave knjigu s prikupljenom građom iz 40-godišnjeg razdoblja. U njoj će između ostalog biti zapisano da je 2. lipnja 1964. godine u Karlovcu na betonskom igralištu sa drvenom tablom zaigrao All Star Team u kojem je bilo čak pet (od ukupno devet) NBA igrača i čak devetorica njih čija su imena napisana u "Kući slavnih".

(Hina) xvhor xdl

Pročitajte više