Katastrofa igrača od 50 milijuna eura

Foto: Profimedia

BAYERN i Real Madrid su remizirali rezultatom 2:2 u prvom ogledu polufinala Lige prvaka. Dok je Real praktički osigurao naslov prvaka Španjolske, Bayernu nakon problema u prvenstvu i ispadanja iz kupa preostaje još samo ovo natjecanje kako bi sezonu okončao trofejem i nazvao je uspješnom.

Bayernov solidan start je poništio stari majstor

U prvih 20 minuta susreta Bayern je bio jedina momčad na terenu. Real nije uputio ni jedan udarac, dok je Bayern uputio njih šest te su u potpunosti kontrolirali tempo utakmice. Leroy Sane i Jamal Musiala su pružali širinu u napadu, dok se Harry Kane jako dobro spuštao i upošljavao svoje krilne napadače.

Bayernov početni plan je bio postojan te su uspostavili blagu dominaciju, no nakon što je Real pregrmio prvu polovicu prvog poluvremena, stvari su se promijenile. Čovjek koji je za to u potpunosti zaslužan je Toni Kroos.

Kroos je u ovom periodu opasnom po Realov gol bio sve agresivniji u defenzivnim akcijama, što je motiviralo i njegove suigrače. S loptom u nogama je pak bio nepogrešiv, a njegov trenutak inspiracije je doveo i do pogotka Viniciusa Juniora.

Grafika: Sofascore

Bayern je postavio visoko zadnju liniju, no iz potpuno neobjašnjivih razloga nisu vršili presing na sredini terena. Dopustili su tako jednom od najboljih dodavača u povijesti nogometa vrijeme i prostor da im analizira obranu i pronađe putanju za asistenciju. Uostalom, imao je vremena čak i pokazati prstom Viniciusu kamo da ide. Posljedica je bila očekivana.

I kada je striktno čuvan, Kroos je problem jer se i s 34 godine uspijeva otarasiti čuvara i pronaći slobodnog igrača. No, i to je bolje nego dati mu slobodu da radi što želi. U prvom poluvremenu je odigrao samo jedno krivo dodavanje od njih 49 te je osvojio sve duele u koje je ušao i oduzeo loptu dva puta. Bilo je to sjajnih 45 minuta, a Kroos će u solidnom tempu nastaviti i kasnije.

Tuchel je taktičkom preinakom promijenio utakmicu

Thomas Tuchel je napravio u drugom poluvremenu preinaku koja mu potvrđuje status trenera koji se taktički izuzetno dobro zna snaći u kup utakmicama. Sanea je prebacio na desno krilo, Musialu je postavio lijevo, a kao ispomoć na lijevoj strani je ušao Raphael Guerreiro umjesto Leona Goretzke, što je potpuno promijenilo igru Bayerna.

Guerreiro do kraja utakmice nije imao ni jedno krivo dodavanje te je njegova kombinatorika s Musialom stvarala velike probleme obrani Reala, pogotovo Lucasu Vazquezu. Bayern je sve češće na lijevoj strani terena imao brojčanu nadmoć, dok je Sane držao širinu na kontra strani.

Real je u potpunosti zatvorio Kanea, pa je Rudiger nakon pobjede nad Erlingom Haalandom upisao i ovu, no za igru na krilima su imali sve manje rješenja. Prvi gol je postignut tako što je Bayern navukao obranu Reala na svoju lijevu stranu, pri čemu su pronašli Sanea slobodnog desno, dok je drugi došao nakon prodora Musiale i jedanaesterca koji je realizirao Kane.

Grafika: Sofascore

Osim što je izborio jedanaesterac, Musiala je bio centralna točka svih daljnjih napada Bayerna. Upisao je tek jedan uspješni dribling manje nego čitava momčad Reala te je pokazao na najvećoj pozornici koliki je potencijal. S obzirom na medijsku kampanju koju imaju drugi igrači, o njegovim kvalitetama se možda i ne govori dovoljno, no jasno je da ćemo u budućnosti od njega vidjeti jako puno.

Katastrofa najskupljeg Azijata u povijesti nogometa

Unatoč svemu dobrome što je Bayern napravio u nastavku, Real je to uspio ponoviti i u drugom poluvremenu. Nije to za njih ništa novo jer su u Ligi prvaka već godinama majstori za apsorpciju pritiska i napada koji onda pretvaraju u udarac niotkuda.

Ancelottijev 4-3-3 blok je uspio izdržati, a ulaskom Luke Modrića i Brahima Diaza Real je dobio potrebnu energiju za posljednjih nekoliko pokušaja. Odluka da se napadi fokusiraju primarno po lijevoj strani te da se na njoj rotiraju i Vinicius i Rodrygo je bila ispravna. U konačnici je akcija na toj strani dovela i do prekršaja Kima za kazneni udarac te izjednačenja Reala.

Kim Min-jae, stoper plaćen 50 milijuna eura, odigrao je groznu utakmicu te nije pretjerano nazvati ga isključivim krivcem za ovaj remi. Osim što je napravio spomenuti prekršaj, Kim je prenaglo i preagresivno izletio kod situacije koja je dovela do prvog gola, a još nekoliko puta je bio potpuno van utakmice.

Pomalo je začuđujuće da stoper kojem su anticipacija i pozicioniranje bili među najvećim snagama dok je igrao u Napoliju reagira ovako loše. Ne pomaže to što mu je partner bio i nešto sporiji Eric Dier, pa nije imao ni potporu u slučaju grešaka, no to ne opravdava ovako slabo odigranu utakmicu.

Znače li dobre predstave išta protiv Reala?

Bayern i Real su nam u konačnici pružili utakmicu dostojnu polufinala najvećeg klupskog natjecanja. Unatoč tome što neće osvojiti naslov prvaka u Njemačkoj, Bayern je pokazao da ima itekako dovoljno rješenja u borbi za ovaj trofej, a pomaže i činjenica da se Tuchel jako dobro snalazi u ovakvim situacijama.

Problem je, dakako, onaj već poznati. Što god da protivnik isplanira, koliko god dobri bili njegovi igrači, kakva god taktička rješenja imali, Real pronalazi odgovor. Mnogo je pokazatelja koji Bayernu daju za pravo da se nada prolasku u finale, no vjerojatno nikoga neće iznenaditi scenarij u kojem oni pružaju jako dobru partiju u Madridu, rade sve kako treba, a u finale odlazi Real.

Pročitajte više