Kenteris: Nisam izmislio nesreću

OLIMPIJSKI pobjednik iz Sydneya na 200m grčki atletičar Costas Kenteris, koji je bio sudionik najveće dopinške afere na OI u Ateni, u intervjuu za grčku televizijsku postaju "Alter" opovrgnuo je kako je izmislio prometnu nesreću da bi izbjegao doping kontrolu.

Prometna nesreća u kojoj je, uz Kenterisa, stradala i njegova kolegica iz reprezentacije Katerina Thanou, srebrna na 100m sa OI u Sydneyu, dogodila se istog dana kada se pojavila vijest da ih djelatnici MOO-a zaduženi za doping kontrolu nisu pronašli u Olimpijskom selu. Ubrzo su se pojavile medijske špekulacije kako su Kenteris i Thanou izmislili nesreću kako bi izbjegli doping kontrolu.

Kenteris ističe kako nije bio na vrijeme obaviješten o doping kontroli, koja je trebala biti obavljena uoči početka Igara u Ateni.

"Nisam dobio nikakvu obavijest o doping kontroli. Također, odmah su krenule glasine da ću zbog propuštenog doping testa biti izbačen s Igara. To me je izludilo. Znam da je neodgovorno što sam išao voziti motocikl, ali htio sam što prije stići u Olimpijsko selo kako bi izgladio nesporazum. No, dogodila se nesreća zbog koje sam završio u bolnici. Nisam izmislio nesreću, ona se doista dogodila", izjavio je Kenteris.

Grčki sprinter dodao je kako je, dok je bio u bolnici, sam zatražio da ga se testira. "Kazao sam liječnicima u bolnici da pozovu djelatnike MOO-a i da me testiraju. No, nitko se nije pojavio", rekao je Kenteris.

Grčki sprinter je u intervjuu po prvi puta javno priznao da je on trebao upaliti olimpijski plamen na otvaranju Igara u Ateni.

Kenteris i Thanou su trenutno pod istragom. Grčki istražitelji ih sumnjiče da su izmislili nesreću, te da su opstruirali doping kontrolu. Odluka o tome hoće li protiv njih biti podignuta optužnica očekuje se ovog tjedna. No, Kenteris i Thanou ne moraju strahovati, jer se njihov postupak smatra prekršajem, a ne kažnjivim djelom. Čak i kad bi bili proglašeni krivima prijetila bi im kazna od najviše nekoliko mjeseci u zatvoru. No, vjerojatnije je da bi im bila izrečena uvjetna zatvorska kazna, te da bi morali platiti globu.

Pročitajte više