Klub 100 %: Hrvatskoj je nakon maksimalnog učinka u skupini "zagarantirano" polufinale!

STOPOSTOTNI učinak u skupini su u povijesti EP-u ostvarili tek Francuska, Portugal, Italija, Nizozemska i Češka i svi su došli najmanje do polufinala!

Europsko prvenstvo se na način kako ga gledamo danas počelo igrati 1984, iako su po prvi put momčadi po skupinama bile podijeljene 1980. ali su tada po prvi i zadnji put pobjednici dvije skupine odmah igrali finale, dok su drugoplasirani razigravali za treće mjesto.

Povećanjem broja momčadi koje se natječu na Euru na 16 reprezentacija 1996., turnir je dobio i jednu eliminacijsku rundu više - od tada se nakon igranja po skupinama igralo i četvrtfinale, dok su do tada pobjednici i drugoplasirani odmah išli u polufinale.

Osim što se plasirala u četvrtfinale i među nogometne velesile koje su u skupini pobjeđivale sve suparnike,  Hrvatska je ispadanjem Poljske već u grupnoj fazi ostala jedini debitant kojem je od '92 uspjelo "preživjeti" skupinu i plasirati se u četvrtfinale (koje naravno datira iz '96).

Svi prethodnici Hrvatske u ovom uglednom društvu su dakle došli najmanje do polufinala, a Platinijeva Francuska je 1984, nakon tri pobjede u grupi, na kraju osvojila trofej.

Francuska iz '84 je na domaćem terenu suvereno gazila sve pred sobom, a u skupini su nastradale Danska, Belgija i Jugoslavija, kojima je današnji predsjednik Uefe utrpao ukupno sedam golova! Tricolori će nakon pobjeda nad Portugalom u polufinalu (četvrtfinale se nije igralo jer se natjecalo samo osam reprezentacija) i Španjolskom u finalu i osvojiti titulu.

Proći će 16 godina, odnosno još tri Eura, da neka reprezentacija ponovi maksimalni učinak u skupini, ali je to 2000. na završnom turniru u Belgiji i Nizozemskoj, uspjelo čak trima izabranim vrstama.

Portugal 2000. sa Figom, Rui Costom, Vitor Baiom i Nunom Gomesom je nanizao Englesku, Rumunjsku i Njemačku. U četvrtfinalu su (zgodne li koincidencije ;-) savladali upravo Tursku, ali je njihov pohod okončan u polufinalu protiv Francuske, kontroverznim kaznenim udarcem iz kojeg je poentirao Zidane, nakon što je Abelu Xavieru dosuđeno igranje rukom u šesnaestercu.

Na istom je Euru, samo u skupini B, Italija pobjedama nad Turskom, Belgijom i Švedskom otišla sa svih devet bodova u četvrtfinale. Tu su Totti, Inzaghi i društvo eliminirali Rumunjsku, a u polufinalu su zahvaljujući čudesnom Francescu Toldu (i Franku De Boeru) koji je obranio dva jedanaesterca Nizozemcima u regularnom dijelu i tri u izvođenju penala nakon isteka produžetaka, došli do finala u kojem ih je pobijedila Francuska.

U skupini D je mnogo uspješniji od dva domaćina Prvenstva bila Nizozemska, koja je nanizala Češku, Dansku i Francusku. U četvrtfinalu su razbili Srbiju i Crnu Goru sa 6:1, prije nego li su tragično ispali od Talijana

Konačno, Češka iz 2004. u Portugalu, u kojoj su nositelji igre bili Baroš, Heinz i Koller je u skupini D pobijedila Latviju, Nizozemsku i Njemačku. Dansku su u četvrtfinalu razbili sa 3:0, ali ih je u polufinalu Dellasovim "srebrenim golom" eliminirala Grčka.

Z.A.
Foto: K.H.

Pročitajte više