Knicksi su s Bogdanovićem rasturili prijelazni rok. Kako su prošle ostale momčadi?

Foto: Profimedia

POSLJEDNJEG dana prijelaznog roka u NBA ligi razmijenjeno je 37 igrača i mnoštvo kapitala na ovogodišnjem i budućim draftovima, a najveći posao napravili su New York Knicksi dovođenjem Bojana Bogdanovića i Aleca Burksa iz Detroita. Bogdanović je bio najveća zvijezda prijelaznog roka i jedini razmijenjeni igrač s prosjekom većim od 20 poena.

Knicksi se mogu smatrati najvećim pobjednicima posljednjeg dana prijelaznog roka jer su napravili još jedan važan korak u slaganju momčadi koja će se boriti barem za finale, ako ne za naslov prvaka. Ali ni konkurencija nije spavala pa je, iako nitko nije napravio tako zvučan trejd kao Njujorčani, nekolicina klubova dovela manje djeliće slagalice da na papiru izgleda bolje nego jučer.

Ni za jednu od 19 momčadi koje su sudjelovale u razmjenama posljednjeg dana ne može se reći da je posebno loše prošla, jer čak i one koje su ostale bez kvalitetnih igrača i bit će nedvojbeno slabije do kraja sezone, dobile su kapital za budućnost i priliku da razviju svoje mlade igrače. Najveće gubitnike treba tražiti među onima koji su prijelazni rok prespavali.

Dobitnici: New York Knicks

Došli: Bogdanović, Burks
Otišli: Grimes, Fournier, Arcidiacono, Flynn, dva picka druge runde drafta

Ulogu Bojana Bogdanovića u novom klubu već smo analizirali i zaključili da će biti vrlo važan u njihovim planovima, posebno dok se ne oporave ozlijeđeni starteri Julius Randle i OG Anunoby, ali i kad momčad bude kompletna.

Knicksi su dobili dva veterana, dokazana strijelca i šutera koji će skinuti dio ofenzivnog tereta s All-Stara Jalena Brunsona, posebno dok su mu dva najbolja suigrača izvan stroja. Obojica šutiraju trice preko 40% iz visokog broja pokušaja te će sigurno pomoći u razvlačenju obrana i kažnjavati kad ostanu sami.

Ni jedan ni drugi nisu poznati kao vrsni defenzivci, što bi mogao biti problem kod trenera Toma Thibodeaua, ali Bojan je s godinama postao pouzdan obrambeni igrač koji nedostatak atletizma i brzine nadoknađuje pametnim postavljanjem i čitanjem igre. Dovoljno da ne bude štetan u obrani, koja je s Anunobyjem u sastavu jedna od najboljih i najraznovrsnijih u ligi.

Knicksi su dva vrlo korisna igrača dobili za minimalnu odštetu. Detroitu su poslali pričuvnog razigravača Quentina Grimesa, koji ionako traži trejd u potrazi za većom ulogom, nekorištenog Francuza Evana Fourniera i njegov visok ugovor koji istječe na kraju sezone, dva nebitna igrača s kraja klupe i dva buduća izbora druge runde drafta.

No, Knicksi su pobjednici ovog prijelaznog roka jer su odoljeli potrebi za dovođenjem treće zvijezde te radije dodali dva manje razvikana, ali korisna igrača koji ispunjavaju njihove konkretne potrebe, a ne štete im dugoročnoj financijskoj fleksibilnosti.

Gubitnici: Detroit Pistons

Došli: Fontecchio, Grimes, Fournier, Arcidiacono, Flynn, Brown Jr., Milton, House, dva picka druge runde drafta
Otišli: Bogdanović, Burks, Morris, Knox

Pistonsi nisu gubitnici zato što su trejdali Bogdanovića, bio je to logičan i dugo očekivan potez, nego zato što su za sve svoje veterane dobili vrlo skromnu odštetu. Niti su dobili ijedan pick prve runde drafta niti ijednog mladog igrača s visokim potencijalom. 

Po tom je pitanju najveći dobitak Grimes, ali on se pozicijski preklapa s najvećim mladim zvijezdama Cadeom Cunninghamom i Jadenom Iveyjem te je nejasno kako se uklapa u viziju. Talijan Simone Fontecchio zanimljiva je prinova iz Utah Jazza, ali njemu je već 28 godina.

Sveukupno dobili su osam igrača, ali ni jednog koji bi mogao biti ozbiljna prevaga ni u bližoj ni u daljoj budućnosti.

Dobitnici: Philadelphia 76ers

Došli: Hield, Payne, pick druge runde
Otišli: Beverley, Springer, Morris, Korkmaz, House, tri picka druge runde

Buddy Hield (Profimedia)

Poput Knicksa, Philadelphia 76ersi fokusirali su se na najveću boljku momčadi, ubojitost iz daljine. Jedna od najslabijih šuterskih momčadi lige dovela je Buddyja Hielda, koji je kroz karijeru pogađao više od 40% trice iz gotovo osam pokušaja po utakmici, a odrekla se samo nebitnog veterana Morrisa, Turčina Korkmaza kojem je bilo vrijeme za promjenu i pickova druge runde.

Rijetkost je da dva rivala razmijene igrače za istu ulogu, ali upravo su to učinili Sixersi s Milwaukee Bucksima, kojima su poslali Patricka Beverleyja za Camerona Paynea i budući pick druge runde. Obojica su pričuvni razigravači koji će u novoj sredini imati veću važnost.

Payne će Sixersima donijeti veću kreaciju i bolji šut, a Beverley defenzivno hendikepiranim Bucksima žar i žustrinu u obrani. Iz tog se razloga među dobitnike može uvrstiti i Buckse, koji su osim toga još samo trejdali Robina Lopeza i oslobodili mjesto za novog igrača na "buyout" tržištu idućeg tjedna.

Isto su, zapravo, učinili i Sixersi, koji su ostali bez pet igrača, a doveli samo dva, što znači da će biti vrlo aktivni u potrazi za pojačanjem među igračima koji su raskinuli ugovor ili će to učiniti idućih dana. Jedna od meta im je zasigurno Kyle Lowry.

Dobitnici: Phoenix Suns

Došli: O'Neale, Roddy
Otišli: Metu, Watanabe, Bates-Diop, Goodwin, tri picka druge runde

Sunsima se mora priznati da su u potpunom preslagivanju momčadi oko Devina Bookera i Kevina Duranta pokazali fantastičnu kreativnost u korištenju svakog detalja, svakog pravila i najsitnijeg kapitala. Na ljeto su momčad popunili rotacijskim igračima na minimalnim ugovorima, a sad su u trosmjernom trejdu četvoricu njih i neke buduće pickove pretvorili u dva vrlo jaka aduta za doigravanje.

Royce O'Neale iskusan je defenzivac koji se dokazivao u play-off pohodima Utah Jazza, a proteklu godinu i pol bio je u Brooklynu. On se savršeno uklapa u ideju Sunsa da svoje zvijezde okruže kvalitetnim defenzivcima i šuterima, a O'Neale je u oba segmenta bolji od bilo kojeg od igrača koji su otišli. Roddy je svestran i energičan krilni igrač koji će s 22 godine biti daleko najmlađi u rotaciji Sunsa, a u drugoj sezoni u Memphisu pokazao je velik potencijal.

Gubitnici: Golden State Warriors

Došli: pick druge runde
Otišli: Cory Joseph

Warriorsi su izvan zone play-ina i čini se da im je potrebna bilo kakva pomoć u borbi za puki ulazak u doigravanje, a kamoli nešto više. No, nisu uspjeli pronaći "deal" za visoke ugovore Chrisa Paula i Andrewa Wigginsa, iako je posebno za Kanađanina vladao umjeren interes. Očito nisu bili spremni za tako loše ugovore prikačiti nekog od mladih igrača koji su se iskazali ove sezone.

To vjerojatno znači da su Warriorsi spremni i odbaciti ovu sezonu, jer jedini potez koji su napravili bilo je otvaranje mjesta u rosteru trejdom trećeg razigravača Coryja Josepha u Indianu - koja ga je odmah otpustila - za budući pick druge runde. Dovest će nekog s "buyout" tržišta, ali teško to može biti igrač koji će im čarobno promijeniti sudbinu.

Dobitnici: Dallas Mavericks

Došli: Gafford, Washington
Otišli: Williams, Curry, Holmes, pick prve runde 2027.

Mavericksi su u dva trejda ojačali svoju visoku liniju. Iz Charlottea su doveli krilnog centra PJ-a Washingtona, a iz Washingtona centra Daniela Gafforda, i to doslovno mijenjajući poziciju za poziciju. Wizardsima su poslali pričuvnog centra Richauna Holmesa i buduće pickove druge runde, a Hornetsima dva igrača u razočaravajućim sezonama i pick prve runde 2027.

Grant Williams nije se iskazao od dolaska iz Bostona prošlog ljeta, a Seth Curry izgubio je mjesto u rotaciji. Iako i sam ima slabiju sezonu, PJ Washington pouzdan je šuter s pozicije četvorke i Mavsi se nadaju da će profitirati igrajući uz Luku Dončića i Kyrieja Irvinga.

Derek Lively odličan je mladi centar kojeg su Mavsi izabrali na lanjskom draftu, ali često je ozlijeđen, a Gafford im daje bolju alternativu nego što su dosad imali. Dobili su centra startnoga kalibra koji je dobar u pick-and-rollu i šutu s poludistance, kao i zaštiti obruča na drugoj strani terena. 

Minus ovih trejdova samo je dodatno zalaganje budućnosti jer ostali su bez još dva picka u godinama kad možda Luke Dončića više neće biti u sastavu, ali očito su uvjereni u njegov dugoročni ostanak te nastavljaju poslovati s idejom slaganja što je moguće bolje momčadi oko njega, bez opterećivanja sutrašnjicom.

Dobitnici: Oklahoma City Thunder

Došli: Hayward
Otišli: Bertans, Mann, Micić

Gordon Hayward (Profimedia)

Thunder je već godinama uz svoju fantastičnu mladu jezgru držao po jednog iskusnog veterana, a do kraja ove sezone to će biti Gordon Hayward, koji je u Utah Jazzu 2017. bio All-Star, ali nakon prelaska u Boston i teške ozljede nikad se nije vratio u staro stanje, a posljednje godine gubio je u Charlotteu jer nitko nije htio njegov previsok ugovor.

Hayward će Thunderu, koji se bori za sam vrh Zapada, donijeti dodatnu napadačku opciju, a ugovor od 30 milijuna mu istječe na kraju sezone pa klub na sebe ne preuzima nikakve dugoročne obaveze. U Hornetse su poslali Davisa Bertansa, čiji su ugovor držali baš kako bi napravili ovakav trejd, te dva beka koja se nisu nametnula u žestokoj konkurenciji - mladog Trea Manna i rookieja/bivšeg MVP-a Eurolige Vasilija Micića.

Gubitnici: LA Lakers, Chicago Bulls, Atlanta Hawks

Došli: -
Otišli: -

Najvećim gubitnicima posljednjeg dana roka za razmjene može se nazvati one koji nisu napravili ništa, iako je postojala očita potreba za promjenama. U istu kategoriju mogli su i Warriorsi, ali oni su barem otvorili mjesto u sastavu.

Sve tri momčadi trenutačno su na niskom pozicijama za play-in, devetom ili desetom mjestu svojih konferencija. No, ambicije su im različite, planovi su im bili različiti, a malo je tko očekivao da će sve tri petak dočekati nepromijenjene.

Lakersima je doigravanje apsolutni imperativ, a i ispadanje u prvom krugu bio bi debakl pa je svakako iznenađenje da nastavljaju u sastavu s kojim su ostvarili slabašnih 27-26. Željeli su Dejountea Murraya iz Atlante ili Brucea Browna iz Toronta, ali nisu uspjeli postići dogovor, a vjerojatno ih je u pasivnosti ohrabrila dobra forma D'Angela Russella, kojeg su koristili kao glavni mamac za trejd.

Atlanta je cijelu sezonu pokušavala pronaći deal koji će razdvojiti Traea Younga i Dejountea Murraya, možda i pronaći novi dom za centra Clinta Capelu kako bi oslobodila prostor za minute mladog Onyeke Okongwua, ali također je ostala neaktivna. Očito nije bilo ponude koja bi zadovoljila Hawkse te će još neko vrijeme živjeti u osrednjosti, a onda vjerojatno na ljeto agresivnije ispitati tržište.

Najveći šok je ipak što su u nepromijenjenom sastavu ostali Chicago Bullsi, čija je stara, a skupa jezgra dosegnula svoje limite, ali ozljeda Zacha LaVinea poremetila im je planove jer su željeli s njim započeti rekonstrukciju, a onda ovisno o povratu planirati ostale trejdove. Na kraju su zadržali čak i Alexa Carusa, koji je bio tražen na tržištu, te odlučili u redizajn krenuti na ljeto.

Pročitajte više