RETROSPORTIVA

Kobea i Shaqa izbacili bi 99 od 100 puta, a postali su skupina sitnih kriminalaca

Foto: Index.hr, YouTube

U INDEXOVOJ rubrici Retrosportiva vraćamo se u prošlost i prisjećamo sportaša, klubova i događaja koji su fascinirali svijet prije 20, 30 ili 50 godina.

Danas vam donosimo priču o fascinantnoj generaciji Portland Trail Blazersa, koja je po količini talenta mogla dominirati NBA ligom, ali je zbog disfunkcionalnosti svlačionice i konstantnih problema igrača sa zakonom posprdno prozvana Jail Blazers. 

KOBE BRYANT i Shaquille O'Neal od 2000. do 2002. vodili su LA Lakerse do tri uzastopna naslova NBA prvaka i bili jedan od najdominantnijih tandema koji je ikad igrao košarku. Povijest kao njihove glavne rivale na Zapadu u tom razdoblju pamti Sacramento Kingse, koji su ih dvaput u te tri godine odvukli do majstorice.

Osim njih, to je uspjelo samo Portland Trail Blazersima u konferencijskom finalu 2000. Oni su nadoknadili zaostatak 3:1 u seriji i izborili sedmu utakmicu, u kojoj su 10 minuta prije kraja vodili čak 15 razlike. Činilo se da je utakmica riješena i da će Portland u prvo finale nakon 1992., kada ga je zaustavio Michael Jordan. Ali Blazersi su promašili sljedećih 13 šuteva, često otvorenih, a Lakersi se vratili serijom 15-0 i pobijedili 89:84.

"Ništa ne bih promijenio. U istim okolnostima ovo bismo dobili 99 od 100 puta", govorio je trener Mike Dunleavy.

Nešto mladosti i puno iskustva

Blazersi su bili fantastična momčad, s kombinacijom dokazanih zvijezda poput Scottieja Pippena, Arvydasa Sabonisa i bivšeg rookieja godine Damona Stoudamirea, uvaženih veterana poput Detlefa Schrempfa, Stevea Smitha i Grega Anthonyja te talentiranih mladića kao što su Jermaine O'Neal i Bonzi Wells, koji su okruživali aktualnog All-Stara Rasheeda Wallacea.

Nije bilo razloga da iduće sezone ne pokušaju ponovno srušiti Lakerse, kada su već bili tako blizu. No napravili su veliku pogrešku. Nakrcali su momčad novim zvijezdama, ne razmišljajući o njihovoj kompatibilnosti, te pretvorili svlačionicu u uzavreli čobanac pregolemih ega. 

Nisu vodili računa ni o karakterima novih igrača i kroz samo dvije, tri godine jedna od najopasnijih momčadi tog doba NBA lige pretvorila se u nasumičnu nakupinu problematičnih likova, koji su zloglasno posprdno prozvani Portland Jail Blazers. Ne bez razloga. Svakih nekoliko mjeseci netko od igrača završio bi u zatvoru zbog trave, oružja, zlostavljanja životinja, obiteljskog nasilja...

Foto: Rasheed Wallace je zbog konstantnih svađa sa sucima bio rekorder u broju tehničkih grešaka (Profimedia)

Generalni menadžer Bob Whitsitt nije se složio s trenerom Dunleavyjem da ništa ne bi mijenjao, pa je odlučio pojačati momčad, ali ponašao se kao da igra videoigru, gomilajući jaka imena i računajući da će tako kvalitetni dijelovi dati jednako kvalitetan proizvod.

Prvo je tražio centra koji će se moći nositi sa Shaquilleom O'Nealom dok se Sabonis odmara. Doveo je Shawna Kempa, nekad nebeskog letača koji je briljirao u tandemu s Garyjem Paytonom u Seattleu i namučio Michaela Jordana i Bullse u finalu 1996. No tijekom lockouta 1998. potpuno se zapustio, navukao se na alkohol i kokain te je tada težio čak 145 kila. Talentiranog Jermainea O'Neala, kojeg su Blazersi 1996. draftirali direktno iz srednje škole, Whitsitt je dao Indiani u zamjenu za All-Stara Dalea Davisa, koji se kroz povijest dobro nosio sa Shaqom.

Previše startera u borbi za samo pet mjesta

No Kemp i Davis nisu se dobro nosili s ulogom pričuve, a ni Steveu Smithu nije sjelo kad je nakon pada forme izgubio mjesto startera od mladog Wellsa. Anthony se ozlijedio, ali bio je na putu oporavka kada je Whitsitt kao slobodnog igrača vratio bivšu zvijezdu Blazersa Roda Stricklanda. Startni razigravač Stoudamire uplašio se za svoju minutažu i počeo sumnjati vjeruje li Uprava u njega.

Iako su do tada, unatoč napetostima u svlačionici, Blazersi igrali iznimno dobro i bili na samom vrhu Zapada, Stricklandov povratak označio je početak pada. Izgubili su prvih pet utakmica s njim u sastavu i u doigravanje ušli kao tek sedmi nositelj, ali tek nakon niza incidenata na terenu i izvan njega.

Kemp je cijelu sezonu kasnio na treninge, pa i letove, a u travnju je napustio momčad i konačno se prijavio u kliniku za odvikavanje od droge. Pippen je izgubio poštovanje prema treneru Dunleavyju, kojeg je javno verbalno i fizički omalovažavao, kao nekoć omraženog Jerryja Krausea u Bullsima. Mladi Wells teško je ozlijedio koljeno i završio sezonu. 

Foto: Shawn Kemp se nakon odlaska iz Seattlea udebljao, navukao na alkohol i kokain (Profimedia)

Rasheed Wallace, koji je zbog sukoba sa sucima doslovno na svakoj drugoj utakmici dobivao tehničku, poludio je na Sabonisa zbog slučajnog udarca laktom u glavu, kojim mu je odlomio komad zuba, i to nakon što je na sličan način tijekom sezone već zaradio masnicu na oku. Urlao je na njega pred cijelom dvoranom i bacio mu ručnik u lice, dok je legendarni Litvanac u sebi kiptio. Wallace je nastavio vikati i u svlačionici i prijetio je da će ga sjebati.

Sabonis ga je doslovno namjeravao ubiti

"Sabonis je sjedio pored mene, okrenuo se i smirenim, dubokim glasom mi rekao: 'Ubit ću ga.' Kao Ivan Drago iz Rockyja. Pogledao sam ga u oči i vidio da zaista to misli, da namjerava ugušiti život u njemu. Povikao sam na Sheeda da prestane pričati jer će ga Sabas zaista ugušiti. 'Sereš', odgovorio mi je, a ja sam Sabasu samo rekao: 'OK, dohvati ga.' Wallace ga je zatim pogledao i shvatio da ga ovaj zaista namjerava ubiti i smjesta je prestao", ispričao je tadašnji Blazer Antonio Harvey.

Bilo je i drugih verzija te priče, a prema jednoj, suigrači su svim silama pokušavali zadržati sukobljene strane, a trener Dunleavy je sa strane suflirao da puste Wallacea da ga udari. No u tu je verziju teško povjerovati, posebno kada se zna da je Dunleavy zbog incidenta suspendirao svoju temperamentnu zvijezdu na jednu utakmicu.

Nakon takvog slobodnog pada u posljednjih mjesec i pol dana sezone Blazersi su naletjeli na Lakerse odmah u prvom krugu doigravanja. Ne samo da ih ni ovaj put nisu izbacili nego im nisu ni zaprijetili. izgubivši sve utakmice dvoznamenkastom razlikom.

Kerr je uživao iznutra promatrati tu disfunkcionalnost

Dunleavy je dobio otkaz, a Whitsitt je pokušao počistiti nered koji je stvorio u svlačionici. Otišli su Strickland, Anthony i Smith, a Sabonis se umirovio. Ali prva igračka prinova dala je naslutiti da stvari neće krenuti nabolje. Nitko drugi nije želio Rubena Pattersona, koji je bio na sudu zbog pokušaja silovanja obiteljske dadilje, ali Blazersi su mu dali drugu priliku. Na draftu su izabrali budućeg All-Stara Zacha Randolpha, a doveli su i Stevea Kerra, člana šampionskih Bullsa i Spursa, današnjeg trenera Golden State Warriorsa.

"Kakvo je to samo iskustvo bilo! To mi je bila vjerojatno najzabavnija sezona u ligi. Samo gledati tu disfunkcionalnost... Takvo što nikad nigdje drugdje nisam vidio", rekao je Kerr puno godina poslije. Očito, stvari nisu krenule nabolje, iako ozbiljnih incidenata nije bilo.

Kemija u momčadi bila je katastrofalna, igrači su se bahatili i međusobno svađali, a s takvom se momčadi teško poistovjetiti, pa su navijači pokazivali svoje nezadovoljstvo, ne samo zbog prosječnih rezultata.

Foto: Bonzi Wells i Ruben Patterson (Profimedia)

"Nije nas uopće briga što oni misle o nama. Mogu nas vrijeđati svaki dan, ali opet će nam prilaziti na ulici i tražiti nas autograme. Zato su oni navijači, a mi NBA igrači", prokomentirao je Bonzi Wells i dodatno distancirao ljude koji plaćaju da bi ih gledali.

U doigravanju su opet na početku naletjeli na Lakerse pa iako su se ovaj put bolje držali, opet su ispali s glatkih 3:0, a Kobe i Shaq su treću godinu zaredom preko njih odjurili do prstena. 

Najozbiljniji prekršaj koji su igrači Blazersa te sezone napravili izvan terena bila je manja količina marihuane pronađena kod Stoudamirea. Pokazalo se, međutim, da je to bilo samo zatišje pred uragan od sezone 2002./03.

Wallace policajcima: Ne morate tražiti travu, sve smo već popušili

Wells je pljunuo protivničkog igrača nakon što ga je ovaj rasistički uvrijedio, ali titulu 'budala mjeseca' izborili su Wallace i Stoudamire. Policija ih je zaustavila zbog prebrze vožnje i namirisala marihuanu. Wallace im je, kaže legenda, rekao: "Ne morate tražiti, sve smo već popušili." No ipak su tražili. I pronašli.

Patterson je i dalje bio na uvjetnoj zbog spomenutih optužbi pokušaja silovanja dadilje kada je uhićen zbog napada na suprugu, koja je kasnije ipak povukla optužbu.

Jedan od rijetkih svijetlih trenutaka bio je Wallaceov koš sa sirenom za pobjedu protiv Golden Statea, ali doslovno je potrajao samo trenutak, jer već u idućem nastala je gužva na terenu nakon što se Wells zakačio s protivničkim igračem. Netko od gledatelja pogodio je temperamentnog Wallacea žvakaćom gumom u glavu, a ovaj se pokušao popeti na tribine i dohvatiti ga.

Rasheed se nastavio obračunavati i sa sucima, a jedan ga je optužio za pokušaj fizičkog napada, za što je suspendiran na sedam utakmica. Usput, ugroženi sudac bio je Tim Donaghy, koji je kasnije izbačen iz lige zbog namještanja utakmica.
Jail Blazersi su uporno nastavili padati s travom. Rookie Qyntel Woods doživio je istu sudbinu kao Wallace i Stoudamire, no bio je još anoniman košarkaš i incident bi prošao nezapaženo da policiji za identifikaciju nije pokazao svoju kolekcionarsku NBA karticu. Umjesto vozačke dozvole, koju nije imao.

Opet su počeli i dobri, stari sukobi među suigračima, pa je Randolph Pattersonu šakom u glavu slomio kost u licu, a sve je ostalo samo na tome isključivo zato što je ovaj još bio na uvjetnoj i nije mu smio uzvratiti. Randolph se poslije danima skrivao u kući Dalea Davisa u strahu da će ga Patterson doslovno ubiti.

Unatoč svim problemima, momčad uopće nije igrala loše, pa su krenule šale kako Blazersi više nisu najopasnija momčad lige samo iz policijskog kuta gledanja. Dobili su utakmicu više nego u prethodnoj sezoni, ali opet su ispali u prvom krugu doigravanja, iako su nadoknadili zaostatak od 3:0 u seriji protiv Dallasa, prije nego što su izgubili u majstorici i propustili napraviti povijesni preokret.

Upakirao travu u aluminijsku foliju pa prošao kroz detektor metala

Ljeto je donijelo promjene u Upravi, Whitsitta je zamijenio John Nash, ali navike igrača ostale su iste. Stoudamire je opet pao s marihuanom, opet zbog nevjerojatne nemarnosti, jer je pokušao proći kroz aerodromski detektor metala s travom zapakiranom u - aluminijsku foliju.

Kriminalne radnje njihovih igrača Blazerse nisu spriječile da na draftu izaberu Travisa Outlawa, čovjeka čije prezime znači "odmetnik" (ili, ako se rastavi, doslovno - "izvan zakona"). Ironično, s njim nikad nije bilo problema.

Ali Wells se opet svađao s navijačima, pa i s trenerom Mauriceom Cheeksom. Randolph se priključio nizu suigrača uhvaćenih s marihuanom. Wallace je nastavio gomilati tehničke i Nashu je prekipjelo. Trejdao je prvo Wellsa, a zatim i Wallacea, a Blazersi su prvi put nakon 1989. propustili doigravanje. Wallace je odlično prošao i nekoliko mjeseci nakon odlaska osvojio naslov s Detroit Pistonsima, baš protiv Lakersa koji su mu u Portlandu toliko puta okončali sezonu.

Tučnjava 221 cm visokog Korejca i još višeg Bosanca

Preostali "Jail Blazersi" izmišljali su nove i sve gore prijestupe, pa je Woods kod kuće organizirao borbe pasa, a osuđen je na godinu dana uvjetno nakon što su u blizini pronašli šest zlostavljanih pitbulla. Klub ga se smjesta riješio. Ali ni novopridošli igrači nisu mogli bez izgreda. Na pripremama su se zakačila dva njihova gorostasna izbora na draftu - 221 cm visoki Korejac Ha Seung-jin i još centimetar viši Bosanac Nedžad Sinanović. Gotovo cijela momčad bila je potrebna da se razdvoje takvi divovi, ali Korejac je imao posljednju riječ, jer je nakon svega primio drvenu šipku za rastezanje i mlatnuo Sinanovića po rebrima.

Te su sezone na draftu Blazersi izabrali Sebastiana Telfaira, eksplozivnog razigravača, koji je danas također poznat po problemima sa zakonom. Dvaput je uhićen zbog posjedovanja napunjenog oružja u automobilu, a prije nekoliko mjeseci i zbog prevare sa zdravstvenim osiguranjem. No sve se to događalo nakon što je već napustio Blazerse.

Portland se od Jail Blazersa oporavljao skoro cijelo desetljeće

U Portlandu je brzo dobio priliku razvijati se, na račun dugogodišnjeg startnog playmakera Stoudamirea, koji je na kraju sezone otišao po isteku ugovora, u potrazi za boljom minutažom. Njegovim odlaskom u Memphis nestao je i posljednji član generacije koja bi Lakerse s Kobeom i Shaqom u onoj sudbonosnoj utakmici 2000. pobijedila "99 od 100 puta".

Iako je era Jail Blazersa i službeno završila, loša karma pratila je klub još godinama. Njihova dva supertalentirana mlada igrača, Brandon Roy i Greg Oden, vrlo su rano završila karijere zbog uništenih koljena, a tek su sa sadašnjom zvijezdom Damianom Lillardom 2014. prošli u drugi krug play-offa, prvi put nakon te serije s Lakersima. Ali finalu se više nikada nisu tako približili.

Pročitajte više