Kodro: Dva puta su me potjerali iz reprezentacije jer sam odbio da mi guraju igrače

Foto: Profimedia

BIVŠI izbornik BiH Meho Kodro u razgovoru za španjolske medije rekao je da mu je Savez u oba mandata gurao svoje igrače u reprezentaciju, što je on odbijao i to ga je koštalo posla. Kodro je prvi put bio na klupi BiH 2008., a u drugom mandatu vodio je reprezentaciju od kolovoza do rujna 2023. 

Kodro je rekao da je mislio kako su se u 15 godina neke stvari promijenile, ali da to nije bio slučaj.

"Kad sam prvi put bio izbornik 2008. godine, predsjednik (u tadašnje vrijeme funkciju predsjednika su obavljali Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko i Iljo Dominković) mi je uoči utakmice s Japanom rekao: 'Hej, imam nekoliko nogometaša i bilo bi dobro da ih pozoveš.'

Imao je neke igrače koji su vjerojatno preko zastupnika bili u kontaktu s njim, a tako su stvari tada funkcionirale u Bosni i Hercegovini. Rekao je da će me zauzvrat podržati i pustiti me da radim. Nakon toga sam tražio sastanak s predsjednikom i dva potpredsjednika jer je u BiH sve podijeljeno na tri, čak i Savez.

Govorim vam to da shvatite kako sam počeo raditi kao trener. Sjeo sam s njima i rekao im što se događa. Predsjednik mi je rekao da moram staviti trojicu njegovih nogometaša, a potpredsjednik je dodao da i on ima prijatelja koji treba ubaciti neke svoje igrače. Tako sam počeo. To su bili ogromni problemi, veliki nered, a u konačnici su me nakon dvije utakmice otpustili", rekao je Kodro za sport.jotdown.es.

Iste stvari kao i prije 15 godina

"Nakon 15 godina vratio sam se i ponovno razgovarao s predstavnicima Saveza. Mislio sam da su se stvari u BiH promijenile, da su svi problemi od ranije nestali, no prvi put kad su me kontaktirali, rekli su mi da je predsjednik Saveza Vico Zeljković rekao da moram uključiti nekoliko njegovih nogometaša u reprezentaciju, a jedan od njih gotovo nije igrao posljednjih godina. Rekao sam da to ne mogu i zato su me otpustili. Nogomet u BiH funkcionira na taj način.

Dat ću vam posao, ali morate obratiti pažnju na neke stvari. Nažalost, mislio sam da to više nije slučaj, ali shvatio sam da sam se prevario. Došao sam u reprezentaciju, odigrali smo dvije utakmice, jednu smo pobijedili, a od Islanda smo izgubili u 92. minuti susreta, što je bio dovoljan razlog za njih da me otpuste. Kasnije su rekli da smo se usmeno dogovorili da ako ne pobijedim prve dvije utakmice, da me mogu otpustiti bez da mi duguju išta, ali to nema veze s istinom. Jasno je da sam potpisao ugovor i da se moram braniti", dodao je.

Legendarni bivši nogometaš Veleža, Real Sociedada i Barcelone u međuvremenu je radio kao trener B ekipe Real Sociedada i juniorske ekipe baskijskog sastava, Sarajeva, Servettea i Stade-Lausanne, a bio je i pomoćnik u stručnom stožeru prve momčadi Real Sociedada.

Pročitajte više