Bivša zvijezda Barcelone i trener bez trofeja preuzima reprezentaciju BiH

Foto: Oslobođenje

IAKO je vijest neslužbena, stvar je gotovo sigurna. Novi izbornik reprezentacije BiH i nasljednik Meše Baždarevića na klupi Zmajeva bit će legendarni napadač Barcelone Meho Kodro.
 
Stručna komisija u sastavu Ivica Osim, Sead Kajtaz, Duško Bajević i Zvjezdan Misimović obavila je razgovore s dvojicom kandidata - Mehom Kodrom i Amarom Osimom, a  SportSport.ba neslužbeno saznaje da je konačna odluka da se Izvršnom odboru NFSBiH za izbornika predloži Kodro.
 
Izvršni odbor će se sutra ili na sljedećoj sjednici izjasniti o njihovom prijedlogu, ali čini se da je već izvjesno da će Meho Kodro biti nasljednik Mehmeda Baždarevića na klupi reprezentacije BiH.
 
Podsjetimo, za izbor izbornika potrebna je podrška 12 od 15 članova Izvršnog odbora. Sudeći prema ranije uhodanom sistemu, Kodro će ili sutra, ili na sljedećoj sjednici dobiti jednoglasnu podršku.
 

Kodro je karijeru počeo u Veležu 1985. U Mostaru ga je kao mladog nogometaša afirmirao Salem Halilhodžić. Prvi ugovor potpisao je s Veležom koji je tada s klupe vodio Duško Bajević, a prvi gol postigao je u Sarajevu, 1985. godine, u utakmici koja je završila 2:2. 1986. godine osvojio je Kup Jugoslavije s Veležom. Nakon dobrih igara slijedio je poziv u reprezentaciju Jugoslavije za koju je odigrao 2 utakmice. Ivica Osim u njemu je prepoznao golgetera za nacionalnu vrstu, ali je rat prekinuo njegovu reprezentativnu karijeru. Neposredno prije agresije na BiH, Meho odlazi u Real Sociedad gdje će ostaviti veliki trag zabivši čak 73 gola u 129 ligaških utakmica.
 

Kako mu je reputacija u Primeri rasla, tako je postepeno privlačio pažnju velikih klubova. U sezoni 1995/1996 Johann Cruyff dovodi ga u Barcelonu. 1996. s Kataloncima osvaja španjolski Superkup.
 
11. veljače, sad već davne 1996., bio je najljepši dan u životu jednog nogometaša. Taj igrač s brojem devet na leđima prvi put zaigrao je u El Clasicu i odmah u debiju bio je proglašen igračem utakmice.
 

Te večeri su na Camp Nouu igrali svoju prvenstvenu utakmicu Barcelona i Real, a igrač koji je te sezone stigao u Kataloniju naprosto je briljirao. U pobjedi svoje Barcelone 3:0 nad velikim suparnikom zabio je dva gola, a treći je namjestio legendarnom Portugalcu Luisu Figu.
 
Ova utakmica ostat će upamćena i po ludilu tadašnjeg komentatora RT Republike Srpske Dragiše Ćosovića (tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio je dio medijske mašinerije televizije s Pala, čije je širenje mržnje predvodio pokojni Risto Đogo), koji za vrijeme cijele utakmice nije želio izgovoriti ime tog igrača, čak ni kada je ovaj zabijao golove.
 
U antologiju gluposti i novinarskog hohštapleraja ušla je njegova rečenica: 
 
''Gol je postigao igrač s brojem 9 na leđima."
 
Taj igrač bio je Meho Kodro, legenda Veleža, legenda Real Sociedada i bivši kapetan i izbornik reprezentacije BiH te bivši trener Sarajeva.
 
Bio je izbornik nogometne reprezentacije BiH od 5. siječnja 2008. do 16. svibnja 2008 kad je otpušten od strane rukovodstva NSBiH zbog protivljenja igranju utakmice između selekcije BiH i Irana. Kodro je na presici 17. ožujka 2008. izjavio:
 
"Moj stav je da nećemo računati ni na jednog igrača kojem srce kuca negdje drugo, a ne za BiH.''
 
Zbog čvrstoće svojih principa prvi mandat na klupi reprezentacije BiH neslavno je propao. Vrijeme će pokazati kakav će biti drugi.
 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za reprezentaciju BiH, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: BiH reprezentacija

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više