Koeman: Možemo pobijediti Hrvatsku

Foto: EPA

IZBORNIK nizozemske reprezentacije Ronald Koeman (60) najavio je polufinalnu utakmicu Lige nacija s Hrvatskom. Podsjetimo, Nizozemska sutra od 20:45 u Rotterdamu dočekuje Hrvatsku u prvom polufinalnom okršaju, a dan kasnije slijedi ogled Italije i Španjolske u Enschedeu.

"Dobro smo pripremljeni, kvalitetno smo trenirali i optimističan sam. Hrvatska je kvalitetna, ali možemo je pobijediti ako budemo dobro igrali", rekao je Koeman te nastavio: "Naravno, mi smo uvijek izloženi pritisku, to je normalno. Igramo doma, ali bit će i jako puno navijača iz Hrvatske. Važno je pobijediti, nadam se prvom mjestu. Imamo dobru momčad, jako dobre igrače. Pokazat ćemo mentalitet pobjednika."

Prokomentirao je i igre hrvatskog kapetana i veznjaka Real Madrida Luke Modrića protiv kojeg je bio na suprotnoj strani i kao trener Barcelone. " Hrvatska nije samo Modrić. On je jedan od najboljih igrača, uvijek je dobro pripremljen, jedan od ključnih igrača za momčad. Morat ćemo ga pratiti i zatvoriti", izjavio je nizozemski izbornik.

Nizozemci vježbali jedanaesterce

Susret će se igrati na stadionu De Kuipu, gdje Nizozemci nisu izgubili 23 godine, odnosno čak 31 utakmicu. "U Rotterdamu godinama nismo izgubili, vjerujem da će nam to biti prednost", dodao je Koeman. Nizozemski strateg otkrio je kako su Nizozemci vježbali izvođenje jedanaesteraca.

"Nije se puno toga promijenilo od mojeg doba, morate preuzeti odgovornost i izvesti udarac. Morate ih trenirati kako biste bili što bolji", naglasio je Koeman, koji je tijekom karijere sjajno izvodio kaznene udarce.

Koeman se nije složio s tvrdnjom nizozemskih medija da je momčad u tranziciji. "Ne nalazimo se u tranziciji, uvijek će biti novih koji dolaze, imamo skupinu mlađih igrača, što je s jedne strane teško. Moramo uzeti u obzir dob igrača, njihovu spremnost.

Uvijek ćemo pokušati imati najbolju postavu. Njihova fizička spremnost je jako važna. Naša je zemlja specifična jer stvara dobre mlade igrače. Imamo momčad s kojom želimo pobjeđivati, a najvažnije je Europsko prvenstvo sljedeće godine."

Koemanu je ovo drugi mandat u reprezentaciji Nizozemske

Koeman se početkom godine vratio na klupu nizozemske reprezentacije preuzevši momčad od Louisa Van Gaala koji je podnio ostavku nakon što je Nizozemska u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru ispala od Argentine nakon izvođenja jedanaesteraca.

Koeman je već vodio nizozemsku reprezentaciju, i to od veljače 2018. do kolovoza 2020., kada ju je napustio kako bi preuzeo Barcelonu. Na klupi katalonskog velikana izdržao je manje od dvije sezone prije no što je otpušten jer se Barcelona mučila u La Ligi i Ligi prvaka.

U drugi mandat krenuo je uvjerljivim porazom od Francuske (0:4) na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine, a u drugom susretu su Nizozemci slavili protiv Gibraltara (3:0). "Puno se toga promijenilo u odnosu na prošli mandat, puno je toga prošlo. Vjerujem u ovu ekipu, vjerujem kako ćemo poduzeti prave korake i sigurno ćemo biti bolji nego u ožujku", rekao je Koeman.

Van Dijk: Hrvatska je težak suparnik

Kapetan nizozemske reprezentacije Virgil van Dijk naglasio je kako će "energija" biti ključna s obzirom na kraj sezone. "Trebat će nam energija na kraju sezonu. Već smo bili u polufinalu Lige nacija, znamo da neće biti lako. Dobro smo trenirali", poručio je branič Liverpoola.

Istaknuo je kako Hrvatska ima kvalitetnu momčad. "Hrvatska je težak suparnik. Ljudi su svjesni da moramo biti bolji kao momčad, moramo se koncentrirati i odigrati kvalitetno", dodao je Van Dijk, koji ima 56 nastupa i šest pogodaka za reprezentaciju. Debitirao je u listopadu 2015. protiv Kazahstana u kvalifikacijama za Euro 2016.

Pročitajte više