SNJEŽNA KRALJICA

Koliko košta Snježna kraljica?

Foto: Pixsell, Hina / L. Stanzl

PRVA utrka skijaškog Svjetskog kupa u Zagrebu održana je prije 15 godina. Na Sljemenu, u prvom izdanju Snježne kraljice, vozile su samo skijašice, dok su se muškarci priključili 2008. godine. 

Dva puta organizatori su morali otkazati utrku zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i nedostatka snijega, no ove godine uspjeli su ga stvoriti i skrpati stazu unatoč visokoj temperaturi. Ženska slalomska utrka na rasporedu je u subotu, 4. siječnja, dok se muški slalom održava u nedjelju 5. siječnja.

Svjetski skijaši i skijašice obožavaju sljemensku trku zbog dobre atmosfere i navijača koji bodre sve natjecatelje. Snježna kraljica je jedinstvena po stazi koja se nalazi pola sata vožnje od centra grada. Nagradni fond je izdašan, Zagreb dijeli po 120 tisuća eura u muškoj i ženskoj utrci. 

Troškovi organizacije su ogromni i često variraju zbog vremenskih prilika te volje sponzora koji pokrivaju 70 posto budžeta. Prva utrka na Sljemenu, kada se vozio samo ženski slalom, koštala je 28 milijuna kuna, dok ove godine obje utrke koštaju 21 milijun kuna. Oko 30 posto tog iznosa pokrivaju građani Zagreba te Središnji državni ured za sport. 

Bandić deset godina uvjerava građane da turizam u Zagrebu raste zbog utrke. Dokaza nema 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić godinama nas uvjerava da skijaške utrke na Sljemenu dovode veći broj turista u Zagreb te ih vezuje uz zagrebački Advent, iako egzaktnih podataka o toj simbiozi nema. Građani se pitaju koji je njihov benefit, a Bandić ih kroz proteklo desetljeće uvjerava da će dobiti produženu skijašku sezonu i novu žičaru, kako bi mogli češće boraviti na najdražem brdu. Baš danas održava se prosvjed u centru Zagreba koji su pokrenuli građani zbog abnormalnih troškova za izgradnju žičare, a koji iznose oko pola milijarde kuna. 

"Utrke su od velikog značaja ne samo za promociju, već i razvoj turizma te širenje turističke ponude u gradu Zagrebu, gdje broj turista svake godine značajno raste čemu značajno pridonose i utrke na Sljemenu. Sliku sa Sljemena gleda preko 300 milijuna gledatelja diljem svijeta, a prijenosi uživo idu u preko 20 zemalja koje su pretežno naša turistički emitivna tržišta. Zahvaljujem FIS-u na punoj podršci, a sljedeće godine u Zagrebu imat ćemo ponovo spektakl čemu dodatno pridonosi i vikend termin koji omogućava dolazak većeg broja Zagrepčana i ostalih gledatelja na Sljeme. Veselim se dobrom napretku radova na sljemenskoj žičari te u budućnosti planiramo poboljšati i vodoopskrbu kako bi sezona za skijaše rekreativce bila još duža", kaže Bandić. 

Voda je ključni problem u zasnježivanju staze na Sljemenu jer na brdu nema akumulacijskog jezera, pa se voda pumpa iz jezera na Markuševcu. Na Crvenom spustu nalazi se 36 topova za izradu snijega, troši se 70 litara vode u sekundi, a iz jezera na Markuševcu dolazi 20 litara. Radi se s trećinom kapaciteta zbog nedostatka vode, a taj problem planira se riješiti izgradnjom jezera na Krumpirištu koje bi trebalo sadržavati 35 tisuća kubika vode. Za skijanje na Sljemenu potrebno je stvoriti oko 43 tisuće prostornih metara snijega.

Gradonačelniku uz bok stoji Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka FIS Svjetskog kupa na Sljemenu.

"Poboljšanje sustava zasnježenja omogućilo je ne samo redovito održavanje utrka, već i produženje skijaške sezone za građanstvo i skijaške klubove te je prošle godine sezona otvorena već 18. prosinca i trajala je preko sto skijaških dana. Također, sljemenska utrka je iznimno važna i za naše skijašice i skijaše koji su na ovogodišnjoj utrci na Sljemenu postigli fantastične rezultate kada smo prvi put imali trojicu među prvih 20. Vjerujem da će oni nastaviti s vrhunskim rezultatima i doći na sam svjetski vrh sljedećih godina", rekao je Pavlek.

Pročitajte više