Koliko nogometaši (ne)poštuju suce?


AUTOR članka koji se pojavio na sportskoj mreži Bleacher Report, Adam Michie, apostrofira nedolično ponašanje igrača prema sucima kao vrlo lošu poruku za sve nadolazeće generacije nogometaša.

Što mali klinac kada gleda nogometaše na terenu, uistinu o njima misli? Kakav mu primjer ponašanja daju, ponašajući se poput neodgojenih primitivaca?

Start Ashleya Colea na Alana Huttona u nedavnoj utakmici Tottenham-Chelsea bio je užasno brutalan, kako kaže autor članka, čak i brutalniji od starta Martina Taylora na Eduarda. Kapetan John Terry te Frank Lampard okružili su Huttona, čak pokušavajući insinuirati da je ovaj izmislio nepostojeći prekršaj. Sudac Mike Riley pokazao je samo žuti karton, mogao je bez razmišljanja i crveni.

U tom trenutku Ashley Cole se razljutio, počeo psovati, vikati i negodovati zbog odluke. Iako je znao da nije u pravu.  Sudac Riley tada mu je rekao; "Pokaži malo poštovanja".

Upravo ta situacija pokazuje kako se većina igrača danas odnosi prema sudačkom autoritetu, te koliko im u biti suci gledaju kroz prste. I koliko oni to cijene.

Kapetan engleske reprezentacije John Terry jedan je od vrlo negativnih primjera koji daje "krasnu sliku" budućim naraštajima, navodi se u tekstu. "Napadaš verbalno suca (Graham Poll, Tottenham-Chelsea, prošla sezona), ponašaš se nekulturno i bezobrazno, vrijeđaš ga, on te isključi, prijavi nogometnoj federaciji... Govorimo o Terryu, Kapetanu engleske repke. Idol za klince koji će lijepiti njegove postere u svojoj sobi." - piše autor.

Do rješenja je, iako se tako ne čini, vrlo lako doći. Sva odgovornost leži na igračima, te naravno trenerima koji bi po vlastitoj savjesti trebali sankcionirati nesportsko ponašanje svojih igrača.
Kazna oduzimanjem od plaće? Baš i ne ide. Igrači u Engleskoj imaju toliko novaca da ih to ne dira jedan posto.

Isključenja i kazne neigranja po nekoliko susreta, to je nešto što može biti djelotvorno. Čak za one najupornije lajavce, treba kazniti i cijele momčadi. Čak i oduzimanjem bodova. E to bi već bilo djelotvorno, zaključuje Adam Michie.

Hrvatska? Kod nas, još puno gore nego u Engleskoj. I sankcije kao da uopće nisu djelotvorne.
Suci bi trebali biti malo rigorozniji s kažnjavanjem nesportskog ponašanja. Ne bi se trebali libiti pokazati crveni karton za psovanje suca ili bilo koji drugi oblik nekulture.

Ne treba suditi prekršaj za svako padanje na pod, pa onda utakmica završi s 50 prekršaja, ali u slučaju vrijeđanja i nekulture, izravni crveni karton. Tada bi mlađe generacije dobile svoje uzore koji bi bili pravi uzori, kojima bi se i mi stariji divili. I gledali bi nogomet zbog nogometa a ne nečega drugog.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više