Razbijen mit o propalom transferu Ševčenka u HNL

Foto: Getty Images/Guliver Image

VEĆ se gotovo dva desetljeća u Hrvatskoj prepričava mit o nesuđenom pojačanju iz Ukrajine koje je trebalo sletjeti u Gradski vrt i nakon čijeg transfera u Osijeku više ništa ne bi bilo isto.

Andrej Ševčenko bio je taj talentirani klinac koji je u proljeće 1997. privukao pozornost skauta, a s Osijekom je povezan igrom slučaja. Tadašnji trener Osijeka Milan Đuričić i bliski suradnik tadašnjeg predsjednika kluba Antuna Novalića, Đurika Vuković stigli su u Budimpeštu kako bi pogledali napadača Pala Fischera. A onda im se ukazala povijesna šansa.

Ukrajinski klubovi tada su imali financijskih problema, tamošnji nogomet bio je debelo ispod razine na kojoj je danas, pa su mladi ukrajinski nogometaši budućnost vidjeli na Zapadu. Tako su Ševčenkovi predstavnici ponudili Osijeku usluge tada 20-godišnjeg napadača, dugo se pričalo da u Gradskom vrtu nisu znali prepoznati pravi talent, no to nije razlog zašto je hrvatski prvoligaš propustio veliku priliku.

U Osijeku tvrde da su se legende o propalom dolasku Ševčenka počele pričati tek kada je Ukrajinac postao golgeter svjetskog glasa. "Glas Slavonije" razbio je čuveni mit. 

Pravi razlog njegovog nedolaska nije kriva procjena struke, već paprena cijena koju je već tada trebalo platiti za njegove usluge. Ševčenko je u to vrijeme koštao 500 tisuća američkih dolara.

"I danas me prijatelji u šali znaju optužiti kako nisam prepoznao svjetski talent", ispričao je nekadašnji predsjednik Osijeka, Vladimir Bučević: "Iako sam bio dopredsjednik kluba, nisam imao previše utjecaja na sportsku politiku, ali još je važnije što je njegova odšteta bila iznimno velika. A bio je još anoniman igrač. U Osijeku su tada igrači zarađivali 40 do 50 tisuća maraka na godinu. Jednostavno si tada to nismo mogli priuštiti".

Ševčenko je iste godine zasjao u dresu kijevskog Dinama u pobjedama protiv Barcelone u Ligi prvaka, a "Ševa" je Kataloncima utrpao tri pogotka. Ubrzo je završio u dresu velikog Milana i postao svjetska klasa.

 

Pročitajte više