LIGUE 1

Košarkaška legenda na čelu francuskog nogometnog prvoligaša?

Foto: EPA

PREDSJEDNIK francuskog prvoligaša Lyona Jean-Michel Aulas nagovijestio je da će za nekoliko godina otići u mirovinu te da bi ga na toj funkciji mogla zamijeniti košarkaška legenda Tony Parker.

Aulas ima 71 godinu, a ranije je govorio da će se povući kao 75-godišnjak. Na čelu kluba je od 1987. godine, a za njegova mandata Lyon je osvojio veliku većinu svojih trofeja, među kojima i svih sedam naslova prvaka od 2002. do 2008. godine.

Parker je najbolji francuski košarkaš svih vremena, a prošle godine završio je bogatu karijeru u kojoj je osvojio četiri naslova NBA prvaka sa San Antonio Spursima te četiri europske medalje s reprezentacijom, uključujući zlato u Sloveniji 2013.

No još 2009. Parker je kupio 20 posto dionica ASVEL-a (kratica za Sportsko društvo Villeurbannea i Lyona), najtrofejnijeg francuskog košarkaškog kluba i aktualnog prvaka, a od 2014. je njegov većinski vlasnik i predsjednik.

"On je profil osobe koja može voditi profesionalni sportski klub na globalnoj razini, uključujući ekonomske i medijske aspekte. Ima sve potrebne karakteristike, kako profesionalne tako i ljudske. Jako mi je drag i sviđa mi se sve što predstavlja", rekao je Aulas u razgovoru za L'Equipe, ali i upozorio.

"To ne znači da razmišljam o skorom povlačenju, niti sam o tome razgovarao s Tonyjem. Ni ja ni odbor kluba nismo donijeli nikakvu odluku."

Njegove je riječi prokomentirao i sam Parker.

"Zašto ne? Nismo nikad razgovarali o tome, ali ako je istina, ako zaista tako misli i ako me pita da ga naslijedim, to je uloga koja se ne može odbiti. Čast je da me uopće razmatraju za takvo što. Od njega bih toliko toga mogao naučiti, ali vidjet ćemo za četiri ili pet godina", rekao je Parker za ESPN.

No košarkaški as ima i druge ambicije u nastavku karijere. Prošle je godine u intervjuu za The Undefeated rekao kako mu je san jednog dana biti vlasnik NBA kluba i kako je sve što radi s ASVEL-om stjecanje iskustva.

"Potrebno je puno rada, ali volim taj posao. Možda jednog dana, ako se ukaže prilika, to bih definitivno želio", rekao je tada Parker kad su ga pitali bi li želio postati vlasnik San Antonio Spursa.

Pročitajte više