NIKO KOVAČ

Kovač gradi Monaco s najboljim arhitektom. Evo zašto je to pravi klub za njega

Foto: EPA

MONACO su uoči sezone kladionice postavile kao petog favorita francuske lige, no momčad Nike Kovača trenutno drži 12. poziciju prvenstva s tek jednom pobjedom iz posljednjih pet susreta. Posebno je bio težak poraz kod Lyona 4:1 u nedjelju, nakon kojeg i je sam Kovač priznao da je neke stvari pogrešno postavio.

"Donijeli smo neke zaista loše odluke u prvom poluvremenu, počevši sa mnom. Nisam odabrao pravi sustav, pravu taktiku ni prave igrače. Igrali smo previše reaktivno i nismo pokrivali prostor kad smo trebali. Prvo poluvrijeme bilo je nevjerojatno, nikad nisam takvo što doživio i to sam rekao igračima. Na odmoru sam ih tražio da dobiju drugo poluvrijeme, što su i učinili, ali prvo je bilo zaista jako loše", rekao je Kovač nakon poraza.

Momčad igra loše i opravdano se postavlja pitanje koliko je za to kriv hrvatski trener. Niki Kovaču treba vremena, a Monaco djeluje kao projekt u kojem će ga imati.

Naslijedio je jednu od najgorih obrambenih ekipa lige. Otišlo mu je pola igrača

Monaco je prošlu, nezavršenu sezonu Ligue 1 okončao na devetom mjestu. Bilo je to poboljšanje u odnosu na sezonu prije kada je zamalo izbjegao ispadanje iz lige, ali i dalje daleko od ostvarenja ambicija kluba koji je nedavno bio prvak Francuske i igrao polufinale Lige prvaka.

Kada se gledaju obrambene brojke, bode podatak da je u samom vrhu lige po individualnim pogreškama koje dovode do crvenog kartona ili gola, što je veliki problem za momčad koja po kvaliteti igra puno 50-50 utakmica u kojima jedan detalj može odlučiti na koju će stranu otići.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Uz to, momčad je preko ljeta napustilo čak osam igrača (od njih 19) koji su odigrali barem deset prvenstvenih utakmica. Ukratko, Kovač je pred sobom imao jako težak zadatak kada je dolazio.

Čekala ga je sasvim nova momčad bez čvrstog temelja ili jasnog stila igre. Kako se Kovač snašao?

Ostale su stare boljke. Monacu jako nedostaje kreativnosti

Kovač je odlučio igrati u formaciji 4-3-3, u kojoj najčešće ima barem jedno lažno krilo poput Jovetića, koji starta na toj poziciji, ali stalno ulazi u sredinu terena.

Monaco i ove sezone ima velikih problema s individualnim pogreškama. Jedini je klub koji ima čak trojicu igrača čije su pogreške direktno dovele do primljenog gola, od čega ih Benoît Badiashile ima čak tri. U deset kola primili su čak 13 golova i samo su četiri kluba u ligi lošija po tom pitanju.

Dojam je da svi Monacovi problemi proizlaze iz faze napada. Iako je druga momčad lige po prosječnom posjedu lopte, s njom najčešće nema puno rješenja. Dokaz tome je podatak da su tri njegova braniča među prvih deset dodavača lige, a prvi vezni igrač Monaca na tom popisu (Cesc Fabregas) je tek 48. u ligi.

Protivnici puštaju stoperima Monaca da vode igru, a tu je plan Nike Kovača vrlo jednostavan. Prva opcija je da se krilni igrači uvuku u sredinu i oslobode prostor uz liniju bekovima preko kojih Monaco traži brzi progres i završetak napada. Druga opcija je da dugom loptom traže nekog od prednjeg trojca koji napada dubinu. Takav napad ide za izbjegavanjem rizika gubitka lopte u sredini terena, ali dovodi do negativnih posljedica.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Najočitija negativna posljedica je ta da su veznjaci Monaca slabo uključeni u igru, često su izvan ritma utakmice i nisu uigrani s ostalim linijama.

U posjedu nemaju velike dužnosti u izgradnji igre i odlaze visoko u napad pa po gubitku lopte ne mogu braniti suparničku tranziciju. To je veliki problem u ligi u kojoj većina momčadi fazu napada bazira upravo na tranziciji. Kovač je to pokušao kompenzirati presingom i kontrapresingom, ali se već na prvu vidi da u tom segmentu treba puno rada i napretka.

Takva igra često razlama momčad u dvije nepovezane cjeline. Prvu čine obrambeni igrači, a drugu ostatak momčadi. Monaco se zbog toga muči sa stvaranjem većeg broja šansi i jako teško igra protiv momčadi u dubokom bloku. Situacija se mijenja kada je u igri Cesc Fabregas, koji daje dozu kreativnosti, ali u fazi obrane predstavlja veliku labilnost i upitno je hoće li ga Kovač koristiti kao prvu opciju u sredini terena kad su svi zdravi.

S obzirom na sve navedeno, kakva je Kovačeva budućnost u Monacu? Dugoročna prognoza je ipak pozitivna.

Pola momčadi mu se još uvijek ne brije. To zna čovjek koji ga je doveo

Paul Mitchell, sportski direktor Monaca, stigao je u klub ovog ljeta. Ne pretjerano uspješni bivši nogometaš se probio u elitu radom u domeni skautinga i slaganja momčadi. Prvi veliki posao bio mu je u Southamptonu, a upravo je on bio ključan čovjek u dovođenju Manea, Van Dijka, Alderweirelda i Pochettina. Argentinski trener ga je poveo sa sobom u Tottenham, gdje se Mitchell još jednom dokazao i doveo Sona, Daviesa, Diera i Allija i u Londonu je od prosječne ligaške momčadi izgradio ekipu koja je igrala Ligu prvaka.

Danas ga prati glas kao jednog od najboljih nogometnih arhitekata. Činjenica da ga je doveo Monaco svjedoči o tome da su u klubu svjesni kako im je za ponovni uzlet potreban potpuni rebuilding. U tom kontekstu treba promatrati i Kovačev dolazak u Kneževinu.

 

Kovač je u svakoj utakmici dosad imao barem pet prvotimaca koji su mlađi od 23 godine, a nerijetko ih bude i šest. Radi se o velikim talentima i mladim reprezentativcima, ali činjenica je da Kovač ima pola prve momčadi koja se još uvijek ne brije. Pogreške su u njihovom nogometnom odrastanju sasvim normalan i neizbježan proces, a te pogreške će nužno voditi do nešto slabijeg rezultata na početku, posebno s obzirom na to da klinci igraju u obrani i veznom redu, a iskusni igrači u napadu.

Mitchell je čovjek koji razumije proces i važnost strpljenja za pogreške koje rade igrači, ali i treneri. Kovačev tvrdi pristup dokazano bolje prolazi u momčadi u kojoj nema etabliranih superzvijezda i to bi mogla biti dobitna formula za mladu momčad kojoj treba usaditi prave navike u igri. Za razliku od mandata u Bayernu, gdje je cijelo vrijeme djelovao kao autsajder, Kovač sad radi sa svlačionicom kojoj može nametnuti svoj autoritet. Ako postoji sredina koja bi mu po trenerskim karakteristikama i osobinama ličnosti trebala odgovarati, to je onda ova u Monacu.

Još uvijek traje faza u kojoj mora u hodu rješavati probleme od prošle sezone, u momčad uvoditi nove igrače i raditi na svim fazama igre. Nužno je dati mu vremena kako bi se njegov učinak mogao kvalitetnije i potpunije ocijeniti.

Dolaskom novih igrača koje Mitchell nacilja podići će se i zahtjevi u pogledu rezultata, ali on je zasad sekundaran. Kovač je u Eintrachtu dokazao kako zna mladim igračima dati pravu šansu i pomoći im u razvoju, a to je u ovom trenutku za Monaco najbitnije.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više