KOVAČEV BAYERN

Kovač je poslušao dva mudraca i preživio, ali najveća pobjeda mu je ova scena

Foto: Gulliver / Getty Images

RUMMENIGGE i HOENESS javno su, a posebno žestoko privatno, kritizirali Niku Kovača zbog pogrešne taktike. Bayernov trener ih je protiv Benfice poslušao i preživio, a slavi i još jednu jednako važnu pobjedu, osim one 5:1.

Kovač je najgore predstave u Bundesligi, obje na domaćem terenu - debakl protiv Mönchengladbacha (0:3) te samo bod s davljenicom Fortunom (3:3), u kojima je dakle primio ukupno čak šest golova - odigrao naivno, s preofenzivnom taktikom 4-1-4-1, pri čemu je kod Bayerna bila očita rupa na sredini.

Najbolji njemački klub zato je bio iznimno nestabilan i ranjiv na kontranapade, što su protivnici u obje utakmice iskoristili i natrpali ga.

Predsjednik i izvršni predsjednik Bayerna, koji u duetu poput blizanaca bdiju nad momčadi prepunom zvijezda i egomanijaka, kao i nad svakom trenerskom akvizicijom, shvatili su da se kod one posljednje prečesto moraju spuštati u svlačionicu i smirivati bune nezadovoljnih igrača, koji se Kovaču rugaju da je hrvatski gastarbajter i poručuju mu: Nije ti ovo Frankfurt.

Kovač je, dakle, prihvatio savjet koji je zapravo bio neuvijeni ultimatum. Rafinha je preuzeo desni bok od Kimmicha, kojeg je povukao na njegovu originalnu poziciju u sredinu, gdje je zajedno s Goretzkom činio blok na centru. Tako je konačno dobio stabilnost, a nestalo je i u posljednje vrijeme stalnih brzih i ubojitih kontri suparnika.

Ali još važnije od promjene taktike bila je promjena stava igrača, koji su konačno sve radili zajedno, od međusobnog pomaganja do slavlja. To je također zasluga Hoenessa, koji ih je javno kritizirao da igraju bez želje i momčadskog duha.

Simbol velikog Bayernovog povratka bio je Arjen Robben. Onakav gol kao što je on zabio na početku utakmice protiv šest igrača Benfice postižu samo velemajstori. Njemu i njegovom treneru bio je još slađi jer Robben u Ligi prvaka nije postigao gol već godinu i pol.

Zatim je Bayern, u posljednje vrijeme navikao na tugu, imao još jedno golgetersko slavlje. Robert Lewandowski je s dva gola došao do ukupno 50 u Ligi prvaka te prvog duplog poentiranja u LP-u od 2014.

Ali pravi Kovačev trijumf spasa došao je 15 minuta prije kraja utakmice i po njenom završetku. 

Prvo je Franck Ribery gol za konačnih i trijumfalnih 5:1 proslavio zagrljajem s Kovačom, a zatim je Robben svoje golove posvetio Kovaču, uz poruku: "On je jedan od nas."

Jer kao što su gazde kluba Ulli i Kalle, tako svlačionicu vodi duo Robbery. A kada oni ovo kažu za Kovača...

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više