HRVATSKI NOGOMETAŠI

Kovačić i u londonskom derbiju potvrdio da igra sezonu karijere

Foto: Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

MATEO KOVAČIĆ je s dva poteza u jednoj akciji u 57. minuti derbija petog kola Premiershipa pokazao koliko znači Chelseaju.

Oduzeo je loptu i odmah je dodao N'Golou Kanteu, koji je zabio za 2:0 protiv Tottenhama. Chelsea je tako došao do kapitalne prednosti, a pobjedu za prvo mjesto Premiershipa potvrdio je golom za 3:0 na kraju meča. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE

Dosta ranije, dok je derbi još bio otvoren, Kovačić je kratkom akcijom u kojoj je prvo oduzeo loptu suparniku, a onda za odlučujući gol asistirao suigraču, sublimirao osnovne od svojih brojnih kvaliteta - on je podjednako uspješan i važan presretač i dodavač. 

Kovačić je imao po jednu asistenciju i ključno dodavanje. Za Chelsea je u tri godine namjestio 11 premierligaških golova, ali čak četiri od tih asistencija ostvario je u samo pet prvih kola ove sezone.

Međutim, njegovog trenera na ovoj utakmici impresioniralo je nešto drugo: "U prvom poluvremenu smo previše pokušavali igrati lijepo i atraktivno, ali to nije dovoljno. Tek kada smo impresionirali agresijom, teškim radom i pobjedama u duelima, zaslužili smo i ostvarili pravi rezultat." 

Thomas Tuchel osvjedočio se da je Kovačić trijumfu u derbiju pridonio upravo time, sa sedam osvojenih duela i čak šest oduzetih lopti. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Prošle subote je zabio i asistirao u pobjedi 3:0 nad Aston Villom, a prije četiri dana Kovačić je briljirao i u pobjedi 1:0 nad Zenitom na otvaranju Lige prvaka. 

Kovačić (27) je u Chelsea došao prije tri godine na posudbu iz Reala. Na Stamford Bridgeu je igrao tako da ga je Chelsea otkupio za 45 milijuna eura. Za Bluese je nastupio 147 puta. 

Nezamjenjivi je igrač aktualnog prvaka Europe koji je od danas i lider Engleske. 

Pročitajte više