MATEO KOVAČIĆ

Kovačić je konačno izašao iz Modrićeve sjene

Foto: David Klein/Sportimage/Guliver Image

MATEO KOVAČIĆ je s Real Madridom osvajao najveće trofeje, s Hrvatskom je bio drugi na svijetu, ali uvijek je imao sporednu ulogu, najčešće kao zamjena koja u svim tim finalima nije ni dobila priliku. Dolaskom Thomasa Tuchela u Chelsea, hrvatski veznjak se pretvorio u jednog od ključnih igrača kluba koji želi osvajati titule.

Kovačić prvi put u karijeri ima tako zahtjevnu i odgovornu ulogu u tako velikom i ambicioznom klubu. U Interu i Dinamu je bio neizostavan član prve postave, ali to nisu bile vrhunske europske momčadi. U Realu je tri puta podigao pehar Lige prvaka, ali tamo je bio zamjena Luki Modriću i Toniju Kroosu, kao što je u srebrnoj Hrvatskoj mijenjao Modrića i Ivana Rakitića.

Izlazi iz sjene hrvatskih senatora

Tuchel ga je koristio u 11 od 12 utakmica od dolaska na klupu londonskoga kluba, od čega devet puta u prvoj postavi. U odnosu na eru Franka Lamparda, Kovačić sada ima skoro dvostruko više dodira s loptom, ključnih dodavanja i uspješnih driblinga, a Chelsea je bez poraza.

Takav razvoj situacije može puno značiti i reprezentaciji Hrvatske kojoj će uskoro trebati novi vođa nakon što 35-godišnji Modrić ode u mirovinu, jer Kovačić uz igre u Chelseaju razvija i liderske sposobnosti i sve više preuzima odgovornost. U igrama za reprezentaciju najviše mu se zamjerao nedostatak takvoga garda u usporedbama s Modrićem i Rakitićem. Sad konačno izlazi iz njihove sjene, posebno Modrićeve koja ga je godinama pratila gdje god igrao, u klubu ili nacionalnoj selekciji.

Kovačić iza sebe već ima impresivnu karijeru; za Chelsea je odigrao 132 utakmice, za Real 109, za Inter 97, za Dinamo i Hrvatsku po 63, tri puta je bio klupski prvak Europe i svijeta, jednom prvak Španjolske, bio je drugi na svijetu s reprezentacijom, a tek će u svibnju proslaviti 27. rođendan.

No nikada nije bio nositelj igre velikih momčadi. U Realu je dva puta s klupe gledao kako momčad osvaja Ligu prvaka, a treći put nije ni bio u rosteru. U finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji također je ostao neiskorištena zamjena.

Tuchel ga hvali na sva zvona

Sporedna uloga u pohodima na takve titule nije u skladu s njegovim potencijalom, jer on je od tinejdžerskih dana pokazivao talent s kojim može biti dio Fifine najbolje postave svijeta. Ovo je razdoblje karijere u kojem takav domet izgleda sasvim realno.

“Kovačić je bio nevjerojatan u posljednjih nekoliko tjedana. Volim ga. Možete ga nazvati u tri u noći i 15 minuta kasnije on će biti spreman za dribling, trčanje, osvajanje lopte. Ima mentalitet prvaka. Nevjerojatan je. Igra vrlo, vrlo važnu ulogu s Jorginhom i Kanteom. Taj trojac je presudan za nas. Napravio je fantastičan posao u smislu razumijevanja igre, ubrzanja s loptom. Miran je i samopouzdan i sudjeluje u gotovo svakom našem napadu. Prezadovoljan sam onim što je pokazao, izvanredan je”, oduševljeno je govorio Tuchel o hrvatskom veznjaku.

U ovim riječima jasno se može vidjeti što je sve Tuchel vidio u Kovačiću. Primijetio je sve što je hrvatski veznjak i ranije pokazivao - sjajan osjećaj za igru, odličan dribling, vrhunsku motoriku i brzinu. No nitko osim Tuchela nije uspio izvući maksimum iz Kovačića i pomoći mu da u svakoj utakmici koristi sve svoje vrline.

Postavljanjem Kovačića na mjesto centralnog veznog u sustavu 3-4-2-1, Tuchel mu je dao ulogu graditelja igre, ali mu je istovremeno pružio priliku da driblinzima osvaja prostor. 

On je jedan od vođa novog Chelseaja

Dovoljno je vidjeti brojke i shvatiti u što se hrvatski veznjak pretvorio nakon Tuchelova dolaska. On je pod Lampardovim vodstvom po utakmici bilježio 42.3 točna dodavanja, 56.2 dodira s loptom, 0.5 ključnih dodavanja i 1.1 uspješan dribling.

Grafika: Statistika prije posljednje utakmice Chelseaja protiv Leedsa - Sofascore za IndexSport

Nakon Tuchelova dolaska učinak je drastično skočio. Kovačić sada po utakmici ima 73.2 točna dodavanja, 91.3 dodira s loptom, 0.9 ključnih dodavanja i 2.6 uspješnih driblinga.

Sve još više dolazi do izražaja kada se usporede i brojke u reprezentaciji Hrvatske i posljednjoj sezoni u La Ligi u dresu Reala. Kovačić je u posljednjem izdanju Lige nacija za nacionalnu momčad po utakmici imao 67 dodira, 49.8 točnih pasova i 0.8 uspješnih driblinga, dok je u madridskom klubu po utakmici skupljao 45.9 dodira, 35.3 točnih dodavanja i 1.7 uspješnih driblinga.

Ogromna razlika u prethodnih 11 utakmica u odnosu na ostatak karijere govori da je njemački stručnjak u Kovačiću pronašao igrača uz kojeg će graditi momčad sposobnu da nadjača rivale u Premiershipu i da se bori za titulu europskog prvaka. Sve još više dobiva na značaju uz činjenicu da Tuchel s takvim Kovačićem nema poraza na klupi Chelseaja i da je vrlo blizu plasmanu u četvrtfinale Lige prvaka nakon što je u gostima pobijedio Atletico Madrid 1:0.

Londonska momčad je na dobrom putu da ponovno postane glavni kandidat za najveće trofeje, a to može lansirati Kovačića u elitni krug najboljih veznih igrača na svijetu. On je s klupe i s tribina gledao kako Real osvaja Lige prvaka, a Hrvatska srebro. Dolazi vrijeme da na takvim utakmicama bude na terenu.

Pročitajte više