KRAH BAHATOG AUSTRALSKOG HRVATA Trebao je biti jedan od najvećih...

Foto: Guliver Image/Getty Images

"BIT ĆU najbolji tenisač svijeta i osvojit ću sve Grand Slamove. Kako ću to uspjeti? Servisom Gorana Ivaniševića, psihom Petea Samprasa, udarcima Rogera Federera i srcem Lleytona Hewitta", tako je prije 10 godina australski Hrvat Bernard Tomic najavio ulazak u profesionalce.
 
Među profesionalce je upao s 15 godina, ali do danas ništa od izrečenog nije ostvario. Izgledno je i da neće jer mu je dosad najbolji plasman na ATP ljestvici 17. mjesto, osvojio je tri titule, a na Grand Slamovima ima samo jedno četvrtfinale. Danas je tek 142. tenisač svijeta.
 
Devet godina zaredom Tomic je igrao u glavnom turniru Australian Opena, ali ove godine prekinuo je taj niz. Australski teniski savez šokirao ga je kada mu nije dao pozivnicu, a u posljednjem kolu kvalifikacija šok mu je zadao i Talijan Lorenzo Sonego pobjedom 6:1, 6:7, 6:4.
 
"Neću ništa reći o tom potezu Australskog teniskog saveza. To je njihova stvar, a meni u karijeri nikad nije trebala njihova pomoć", rekao je Tomic koji je proteklih godina imao nekoliko sukoba s čelnicima Saveza. Odnos je pogoršao njegov bojkot Olimpijskih igara i prošlogodišnjeg Davis Cupa.
 
Prvi put nakon sedam godina propustit će jedan Grand Slam, a na pitanje hoće li to biti prekretnica u njegovoj karijeri, odgovorio je u svom stilu - bahato: "Ja ću samo brojiti novac, to je sve ću raditi. Brojim milijune. To je nekih 13-14 milijuna dolara..."
 
I na terenu protiv Sonega, koji će prvi put u karijeri igrati u glavnom turniru nekog Grand Slama, Tomic se ponašao bizarno. Veći dio meča nije se dobro kretao, a u prvom setu katastrofalno i nezainteresirano je reagirao na suparnikove servise.
 
Prošle godine je na istom turniru bio nositelj i posljednji Australac koji je ostao u natjecanju, a sada nije uspio napraviti niti jedan break tenisaču koji je izvan 200 najboljih.
 
Teško je bilo zamisliti prije sedam godina da će se to dogoditi tenisaču koji je na putu do četvrtfinala Wimbledona kao 19-godišnjak izbacio Nikolaja Davidenka i Robina Soderlinga, a potom i uzeo set kasnijem osvajaču turnira Novaku Đokoviću. Samo je Boris Becker mlađi od Tomica u posljednjih 30 godina stigao do četvrtfinala Wimbledona. 
 
Tada su u njemu svi vidjeli višestrukog osvajača Grand Slamova, a mnogi su ga otpisali nekoliko godina kasnije kada je doživio prvi pad. Nakon njega se uspio vratiti te 2015. i 2016. godinu sjajno odraditi i prvi put u karijeri upasti u prvih 20. 
 
Neshvatljiv pad doživio je prošle godine, izgubio je 120 mjesta na ATP ljestvici, a u jednom trenutku sezone bio je tri mjeseca bez pobjede. Na Wimbledonu je kažnjen s rekordnih 20 tisuća dolara jer mu je tenis dosadan, gledateljima je poručivao da ne dolaze na njegove mečeve, a hejterima da ga ne vole jer sanjaju njegove vile i automobile. Na početku nove godine ne nazire se da je sposoban za novi povratak...
 
 

Pročitajte više