REAL ISPAO IZ LP

Kraj ere Real: U gradu su novi klinci, Kraljevi predali titulu

Foto: Guliver Image/Getty Images

STALA je najveća serija modernog nogometa, Real Madrid predat će titulu najboljeg europskog kluba, prvi put u posljednje četiri godine. Ajax je sinoć izbacio Real (5:3 uk.), navijače Los Blancosa to mnogi boli, ali sve je logičan nastavak Realovog lutanja ove sezone. Ajax je definitivno pokazao da u gradu postoje novi klinci.

Raspad sistema

Koliko god takva konstatacija zvučala površno, s obzirom na to da je Real izgubio 1:4 na Bernabeu, utakmicu s nogometnog aspekta ne treba mnogo analizirati. U samo tjedan dana dvaput ih je na domaćem terenu pobijedila Barcelona koja nije odigrala ništa, a sad su naišli na mnogo gladnijeg suparnika. Ajax je uzeo ono što Real suparnicima nudi čitavu sezonu. I to na spektakularan način. Ključ napada nizozemske momčadi ležao je u izlasku s mnogo igrača visoko koji su uneredili Realovu obranu "na čovjeka", tjerajući ih na preuzimanja na koja nisu bili spremni što je rezultiralo konstantnim manjkom igrača u obrani. Dobar su posao tu odradili de Beek i Neres koji su često sami prilazili Realovim stoperima i bekovima, a zatim se povlačili prema aut-liniji čime su povukli svog čuvara i otvarali koridore koje je besprijekorno koristio Tadić. Ajaxov napad bio je brutalno jednostavan i logičan - u situaciji u kojoj Real u fazi napada nema kontrolu i često gubi lopte te stalno živi na rubu suparničkog kontranapada, to je sasvim dovoljno.

Ajax sinoć nije samo pobijedio europskog prvaka, on ga je ponizio. Dušan Tadić ili David Neres odigrali su utakmicu za pamćenje, ali u ključnim trenucima, u kojima je djelovalo da će Real zabiti gol ni iz čega i okrenuti utakmicu na svoj mlin, ukazao se Matthijs de Ligt, vjerojatno najtalentiraniji stoper nove generacije. 


Klinac koji je postao vođa

Iako mu je tek 19 godina, Matthijs de Ligt skupio je 65 nastupa za prvu ekipu Ajaxa i dogurao do statusa kapetana, uz 13 nastupa za Oranje. Nije čudno da je igrač koji se nogometno školovao u Nizozemskoj izrazito profinjen. Njegov sinoćnji partner Blind slovio je godinama za tehnički dotjeranijeg stopera Premiershipa, a De Ligt nije ništa slabiji. Dapače, na putu je da postane puno bolji. Miran, precizan, s velikim povjerenjem u svoje tehničke kvalitete, sposoban je započeti napad u bilo kojim uvjetima, a baš to danas razlikuje dobre od vrhunskih stopera. Ali on nije samo odličan s loptom u nogama. Njegovo čitanje igre, inteligencija u postavljanju, sposobnost da korigira i koordinira linijama nešto je što jako dugo nismo vidjeli na ovoj razini. Raphael Varane, možda i najbolji stoper današnjice, s 19 godina je bio brutalan - ali je uvijek nastupao kao prateći vokal starijem i iskusnijem kolegi kraj kojeg peče zanat. De Ligt je već danas pravi vođa obrane, a nimalo impresivna igra Ajaxa u obrani dala mu je i previše posla koji sinoć obavio perfektno. Nizozemci godinama nisu proizveli vrhunskog stopera i budućnost njihove reprezentacije uvelike će ovisiti baš o njegovom razvoju. 



Pobjeda čistog nogometa

Premda sama pobjeda Davida nad Golijatom ima draž, posebno je simptomatično što su dosadašnje kraljeve Europe svrgnuli Ajaxovi klinci. Godinama su Realu neuspješno na crtu stajali mnogo bogatiji i jači klubovi, da bi iznova potpisivali kapitulaciju pred ogromnim talentom najglamuroznije svjetske svlačionice. Realovu euro-dominaciju nisu tako prekinuli ni Atletico, ni Juventus, ni Bayern, ni Liverpool, već klub koji je prisiljen konstantno stvarati i prodavati svoje zvijezde te loviti sjene bogatijih od sebe. 

Nogomet u kojem nema skrivanja ni alibija je onaj koji će publika uvijek prepoznati i nagraditi zasluženim ovacijama. A to je Ajax pokazao, u obje utakmice, i sasvim zasluženo prošao dalje. Pri tom je sasvim važeća i opaska da Real dugo nije bio ovako slab. Ali to ne umanjuje hrabrost Ajaxovih igrača i povjerenje u same sebe da mogu uzeti mjeru europskom prvaku tako što će nametnuti ritam utakmice. Godinama je Real upisivao velike europske  pobjede na međi sreće i nevjerojatnih individualnih poteza, a sada je poražen u "čistoj" nogometnoj maniri. Naletio je na ekipu s boljim planom igre, većom kohezijom i nevjerojatnom vjerom da niti nakon poraza kod kuće uz sumnjivo poništen pogodak stvari nisu gotove. Ajax nije samo pokazao sjajan stav i igru nego je u povijest poslao jednu od najtrofejnijih i najvećih generacija europskog nogometa. 



Kraj jedne epohe

Konačni Realov krah logičan je slijed krivih poteza na svim razinama upravljanja klubom. Odlazak Cristiana Ronalda nužno je sa sobom morao donijeti sasvim novu paradigmu igre i nove nositelje. I Florentino Perez je u takvoj situaciji radio greške. Ni za vrijeme Zidaneovih europskih uspjeha Real nije imao prepoznatljivu igru i nije nimalo čudno da je puno veće uspjehe polučio u kup-natjecanju, za razliku od lige koja iz tjedna u tjedan testira sustav igre protiv niza različitih sustava i stilova igre. Real je postupio logično angažiranjem Lopeteguija koji ima velike zasluge u nadaleko poznatom španjolskom nogometnom tkivu i bilo je opravdano očekivati kako će on stvoriti kulturu igre. Ono što nije bilo opravdano je uskratiti mu povjerenje nakon pola sezone, posebno s obzirom na to da je ostao bez glavne figure u svlačionici, a sve eventualne zamjene nisu kvalitetom ili zdravljem bile spremne. Lopeteguijev Real igrao je loše, ali proces stvaranja igre, naročito u tako turbulentnim tranzitnim fazama, jednostavno iziskuje mnogo više vremena i strpljenja. A i mudrosti, poput one da se lova utrošena na mijenjanje jednog od najboljih golmana na svijetu uloži u drugi dio terena.

Umjesto da pregrmi lošu sezonu, Perez je zaštitio sebe - maknuo je Lopeteguija i doveo apsolutno nedokazanog Solarija - odanog klupskog vojnika za kojeg se, za razliku od prethodnika, nije znalo što se može očekivati. Ali se zato znalo da je nerealno nekoga u tako osjetljivoj situaciji pozvati kao vatrogasca i očekivati novog Zidanea. A u slučaju neuspjeha, koji je uvijek bio mnogo realnija opcija, Argentinca će biti brutalno lagano zamijeniti jednom kada se Real okrene nekom novom velikom trenerskom imenu ovog ljeta. Sportska politika i dugoročnost nikad nije bila (niti je trebala biti) forte kluba koji s nekoliko stotina milijuna eura riješi većinu svojih problema u jednom prijelaznom roku. Ali ova sezona dokazala je da slučajni pogodak, a angažman Zidanea je to definitivno bio, ne može biti dugoročna strategija. Jedno je sigurno - jedna velika generacija otišla je u povijest. Ronaldu i Zidaneu će se na listi odlazaka vjerojatno već za par mjeseci pridružiti neka nova imena, što znači da svi možemo iščekivati jedan novi Real. Ne znamo kakav će biti ni kako će izgledati, ali možemo biti sigurni da s njima neće biti dosadno. 

Pročitajte više