Kraj regionalne lige?

Foto: screenshot

SASTANAK vodstva Vaterpolskog saveza Srbije i svih srpskih klubova sudionika regionalne lige - Crvena zvezda, Partizan, Šabac, Radnički, Vojvodina, Nais i Valjevo - završio je zaključkom kako srpski klubovi više ne žele gostovati u Splitu ni mjestima udaljenima do 200 kilometara do kraja ove sezone.

>>>Srpski klubovi ne žele gostovati u Dalmaciji

"Kao zaključak tog sastanka donesen je jedinstven stav svih srpskih klubova, sudionika RVL-a, da do kraja tekuće sezone iz sigurnosnih razloga ne sudjeluju na sportskim borilištima u gradu Splitu, kao i borilištima udaljenim manje od 200 kilometara od Splita.

Za VK Crvena zvezda je u ovom trenutku neprihvatljivo gostovati u Split, što su jednoglasno podržali ostali klubovi iz Srbije, sudionici RVL-a, te vam ovim putem upućujemo molbu da nam izađete u susret i omogućite da se preostale utakmice planirane na spomenutom području premjeste, kako bismo tako završili već započeto natjecanje", stoji, između ostalog, u priopćenju iz Srbije.

Dojam je da bi takva odluka mogla značiti i kraj Regionalne vaterpolske lige u ovom obliku, odnosno s uključenim srpskim klubovima. 

Bebić: Lako moguće da je ovo kraj Jadranske lige u vaterpolu

"HVS će donijeti neke odluke na sjednici nakon što prikupe i prođu svu dokumentaciju. Osobno sam šokiran i iznenađen odlukom srpskih klubova koji uvjetuju igranje 200 kilometara izvan Splita. To nema nikakvog smisla, ni sportskog ni bilo kakvog drugog. Sigurnost nije upitna. Naravno, govorim o sigurnosti na sportskim borilištima u Splitu. Prije nekoliko dana se dogodio izolirani incident koji se mogao dogoditi bilo gdje i bilo kad. Nije se dogodio za vrijeme utakmice, tako da mi ta odluka nikako nije jasna", rekao je Milivoj Bebić, povjerenik Regionalne vaterpolske lige i jedan od naših najboljih vaterpolista svih vremena, pa poentirao:

"Ponavljam, govorim u svoje ime, ali sve mi miriše na to da oni na ovaj način polako istupaju iz Jadranske lige i lako je moguće da je ovo njen kraj".
Ali osim u vaterpolu, regionalne lige igraju se i u košarci (ABA) i rukometu (SEHA). A realno, ovaj incident nije imao nikakve veze s vaterpolom, nego se mogao dogoditi i predstavnicima bilo kojeg drugog sporta. Zato smo za komentar upitali i Krešimira Novosela, nekadašnjeg direktora Cedevite, a od 2015. direktora ABA lige.

Novosel: U košarci nema problema, a ovo se više nikad neće ponoviti

"Naša liga igra se već dugo, i u težim trenucima od današnjih. Nema razloga da budemo zabrinuti, ponašanje na utakmicama pokazalo je da je sve u sportskom nadmetanju i bodrenju, a izvan utakmice dobro je osiguranje, prijavljuju se vremena dolazaka, odlazaka, treninga, utakmica, plan putovanja... Klubovima su dobro poznate procedure i prijave policiji kretanja u određenim gradovima, svi su dobro upućeni da se treba pripaziti i ne izazivati", rekao je Novosel, koji se nada da srpski vaterpolski klubovi ipak neće odustati od zajedničkog natjecanja.

"Ne znam hoće li ustrajati u svojoj odluci, ali očito se uvijek treba dogoditi ovakva situacija da se više ne bi ponovila. Sumnjam da će se ikad više ponoviti jer će ovaj incident otvoriti oči i dodatno pojačati mjere opreza, kako njihovih klubova kod nas, tako i naših kod njih", zaključio je Novosel.

Za komentar smo zamolili i Sinišu Ostojića, direktora SEHA lige.

Ostojić: Uvijek će biti idiota, odustajanje od natjecanja značilo bi njihovu pobjedu

"Ne može se dogoditi ništa slično u rukometu. Incidenata naravno može biti, ali da bi nešto tako moglo označiti kraj SEHA lige, to se ne može dogoditi. Svugdje na svijetu ima onih idiota koji su u stanju napraviti glupost, pa su incidenti poput ovog u Splitu nažalost mogući, ali apsurdno bi bilo razmišljati da zbog takvih likova ugasimo čitav projekt", rekao je Ostojić za početak.

"Na koncu, pa ni ovo u Splitu se nije dogodilo na bazenu, desilo se na rivi. Ti momci nisu nastradali jer su igrali vaterpolo. Nastradali bi i da su igrali i hokej na travi ili curling. Nastradali su samo zato što su imali krivu boju majice na pogrešnom mjestu. Čim se uzme palica ili nešto gore, onda je to neprihvatljivo i to nema veze sa sportom. Kukolj ne možemo odmah iskorijeniti, idiota će uvijek biti, ali trebamo dati sve od sebe da ih postupno eliminiramo. Na koncu, ni Margaret Thatcher nije preko noći riješila problem huliganizma u Engleskoj."

Smatra da odustajanje od natjecanja nema smisla.

"Ono bi značilo pobjedu likova kao što su ovi koji su napali vaterpoliste u Splitu. Ne igramo mi SEHA ligu ni zbog ovih ili onih, igramo je zbog naše djece koja se žele baviti vrhunskim sportom. Gotovo cijela Hrvatska je nakon incidenta u Splitu reagirala kako treba, pokazala je svoje lice i mislim da smo svi skupa rekli što mislimo o takvim ispadima. Rukomet ide dalje i uvjeren sam da nikakvih problema neće biti. Ubrzo u Zadru igramo kvalifikacijasku utakmicu za EP protiv Srbije. Nikakve panike nema. Jasno, bit će pojačane mjere opreza, ali ništa zbog čega bi trebalo stvarati dramu. Prije godinu dana upravo u Splitu smo igrali sa Srbima na EP-u i što se dogodilo? Ništa. Tako će biti i ovaj put, a rukomet neće dozvoliti nasilnicima da postane njihov talac", završio je Ostojić.
 

Pročitajte više