Kranjčar: Ne bih imao ništa protiv da do kraja karijere ostanem u Tottenhamu

HRVATSKI nogometni reprezentativac Niko Kranjčar izjavio je da bi bio sretan kada bi do kraja karijere igrao za Tottenham Hotspur.

Kranjčar je kao 16-godišnjak maštao o Realu ili Barceloni, ali danas sanja o ostanku u Tottenhamu do kraja karijere, zaključio je novinar London Evening Standarda razgovarajući s 25-godišnjim hrvatskim nogometašem, koji se Spursima pridružio krajem prošlog ljetnog prijelaznog roka. Tottenham je njegovu dotadašnjem klubu Portsmouthu platio odštetu od samo dva i pol milijuna funti.

Kranjčar je odigrao jako bitnu ulogu u Tottenhamovu plasmanu u četvrtfinale FA kupa te u zauzimanju trenutno odličnog, četvrtog mjesta u Premiershipu, koje na kraju sezone nudi izlazak u Ligu prvaka, piše London Evening Standard. Činjenica da su ga u momčadi dočekali sunarodnjaci i suigrači u reprezentaciji Luka Modrić i Vedran Ćorluka, sigurno mu je pomogla u prilagodbi na život u sjevernom Londonu, a potencijal cijele momčadi uvjerio ga je da je odabrao idealnu sredinu...

"Ukoliko ostanem član Tottenhama do kraja svoje karijere, bit ću sretan nogometaš. Igram u velikom klubu koji je posebno na cijeni u Engleskoj. Uvijek želite u svojoj karijeri ostvariti najviše što možete. Vlastite ciljeve sam kreirao prema najvišim standardima, a ova sezona je dokaz da je Tottenham veliki klub. Ukoliko uspijemo osvojiti FA kup, taj će nam uspjeh dati dodatno samopouzdanje da u budućnosti možemo osvajati i druge velike trofeje", priča Kranjčar, koji je već osjetio slast trijumfa u FA kupu, najstarijem profesionalnom nogometnom natjecanju na svijetu. Osvojio ga je 2008. godine u Portsmouthu, koji je tada vodio današnji menadžer Tottenhama Harry Redknapp.

"Kada jednom iskusite taj osjećaj osvajanja FA kupa, želite ga ponovno osvojiti! I ne samo to. Postavljate onda sebi i još veće ciljeve. Takvo je barem moje razmišljanje i moje iskustvo. Osvajanje velikih trofeja donosi vam još veću želju za novim uspjesima i novim trofejima."

U srijedu će Tottenham tražiti priliku za ulazak u polufinale tog natjecanja. U ponovljenoj četvrtfinalnoj utakmici ugostit će na svom stadionu, White Hart Laneu, gradskog rivala, momčad Fulhama. Prvi susret završio je rezultatom 0:0. No, FA kup je samo jedan od ciljeva Kranjčarove družine...

"Ovaj klub želi igrati Ligu prvaka. Postoje i neki novi projekti za budućnost, poput izgradnje novog stadiona, stoga se želimo ustaliti kao veliki engleski klub. Ovo je klub koji ima veliku povijest, a ove sezone smo se uvjerili da posjedujemo kvalitetu kojom možemo ostvariti zacrtane ciljeve. Pogotovo s obzirom na činjenicu da smo dobili veliki broj utakmica bez mnoštva ozlijeđenih važnih igrača. Još na početku sezone smo ustvrdili da imamo jednu od najboljih momčadi u Engleskoj, a naši rezultati samo su potvrdili takvo stajalište. Pred nama je sada razdoblje od mjesec i pol dana u kojem trebamo dovršiti posao i pokušati okončati prvenstvo među četiri najbolje momčadi, što ovaj klub nije napravio još od 1990. godine, te pokušati osvojiti FA kup."

Kranjčar zna da do kraja sezone može davati svoj maksimum na terenu, čak i u smislu fizičke potrošnje, jer će se tijekom ljeta moći opustiti. Doduše, to je, primjećuje novinar, odmor koji radije ne bi imao. No, Hrvatska se nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, što je bolna tema za Niku...

"Na klupskom planu je ova sezona bila najbolja u mojoj karijeri, ali doista mi je teško što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Pogotovo stoga što smo navikli participirati na velikim natjecanjima. Gledat ću neke utakmice Mundijala na televiziji, ali sasvim sigurno neću cijelo prvenstvo provesti ispred malih ekrana. Doista je velik udarac za nas što nas nema na jugu Afrike, nadam se da je ovo posljednje veliko reprezentativno natjecanje koje ću morati propustiti do kraja karijere", priželjkuje Kranjčar te nastavlja o istoj temi.

"Kako se bliži početak Mundijala, sve više razmišljate o tome kako biste se uskoro trebali početi pripremati za taj veliki događaj, a znate da ovoga puta to nije slučaj. Poželite svojim klupskim suigračima koji će igrati na Svjetskom prvenstvu sve najbolje i dočarate im vlastita iskustva koja ste stekli na velikim natjecanjima, koja su doista nešto posebno. Nadam se da će moji suigrači iz Tottenhama dobro igrati za svoje reprezentacije", završio je Kranjčar s temom koju bi vjerojatno najradije preskočio.

Od dolaska u redove Tottenhama, Kranjčar je bio aktivan u humanitarnom radu svog kluba, Fondaciji Tottenham Hotspura. Radi se o akciji u kojoj obično jedan igrač sudjeluje u promotivnoj aktivnosti kluba u određenoj gradskoj četvrti, potičući među djecom, ali i odraslim članovima zajednice vrijednosti sporta, zdravog života, zbližavanja ljudi u zajednici, pomoći invalidima i hendikepiranim osobama...

"Uvijek se nastojimo odužiti našim navijačima, a posebno djeci koja u nama nogometašima vide svoje uzore. Uvijek je lijepo kada možeš pomoći zajednici, a pogotovo kada je u pitanju humanitarni rad", zaključio je Kranjčar.

Pročitajte više