Esport

Kultni CS:GO sada je potpuno besplatan i dobio je battle royale mod

Screenshot: CS:GO

VALVE je izdao zakrpu za Counter-Strike: Global Offensive te učinio igru potpuno besplatnom za sve igrače. Igra je također postala bogatija za Danger Zone, novi battle royale mod. Bez rasprave radi se o najvažnijim promjenama u igri od kolovoza 2012. kada je igra i službeno izašla. 

>Prijavi se na PUBG prvenstvo Hrvatske vrijedno 10.000 kuna

Posljednji nastavak kultnog serijala Counter-Strike sada je potpuno besplatan. Gotovo da i nije bilo informatičke učionice u hrvatskim školama koja nije imala instaliranu barem jednu igru iz serijala. Counter-Strike: Global Offensive je ujedno i jedan od najpopularnijih esportova današnjice. Što zbog duge povijesti serijala i velike baze igrača, što zbog jednostavnih pravila koja igru čine lakom i primamljivom za gledanje, a u isto vrijeme zadržavajući visoke mehaničke vještine od igrača. 

CS:GO je besplatan

Counter-Strike: Global Offensive, koji je dosad koštao oko 15 dolara, sada mogu svi igrati besplatno. I dok se neki brinu kako će to u igru privući varalice i botove jer će svi koji budu kažnjeni jednostavni moći napraviti novi Steam račun, radi se o vrlo bitnoj promjeni za igru koja bi joj mogla donijeti stabilnost, privući velik broj novih igrača, ali i publiku. Novi igrači imat će pristup svim modovima u igri, ali kutije i kozmetički predmeti u igri bit će limitirani. Ako ste već kupili CS:GO, ne brinite, za vas se ništa neće promijeniti.

Naime, igrači koji već imaju Prime Status u igri igrat će isključivo protiv drugih igrača s istim statusom, dok će se novi igrači za to morati potruditi. Ili će ga morati kupiti u igri ili zaraditi dostizanjem određenog ranka i dodavanjem valjanog broja telefona. Besplatni CS:GO znači da će igraonice i PC Bangovi imati manje poteškoća s instaliranjem igara, odnosno moći će ih igrati već broj igrača koji preferiraju takav vid zabave. Imate li 50 računala, sada na svakom može biti instaliran CS:GO i za to igračima neće biti potreban njihov vlastiti račun. To je posebno važno za mjesta u kojima su takve igraonice iznimno popularne, a takvih je podosta, pogotovo u Aziji. 

Battle royale mod Danger Zone

Drugi veliki novitet u igri je Danger Zone, battle royale mod za 18 igrača u timovima ili 16 za solo igrače, koji se igra na mapi Blacksite. Iako se radi o popriličnom malom broju igrača s obzirom na PlayerUnknown's Battlegrounds i Fortnite gdje se natječe do 100 igrača, veliki je to iskorak za CS:GO. U Danger Zoneu igrači padaju na točnu lokaciju na mapi koju sami odaberu te vide lokacije koje su ostali igrači odabrali. Nema ni zone koja se smanjuje, već je mapa podijeljena u zone koje će biti povremeno i nasumično bombardirane zračnim napadima, što će tjerati igrače da se kreću po mapi.

Svi igrači u igri će imati tablet koji će im omogućiti da prate druge igrače i pristupe izborniku za kupnju, što je još jedna značajna razlika s obzirom na ono što smo navikli u battle royaleu. Na početku meča nitko nema oružje, igrači će ih morati tražiti na mapi, ali moći će pronaći i novce s kojim će kupovati kroz ranije spomenuti tablet. Još jedan način za zaraditi novce je rješavanje misija poput spašavanja talaca ili razbijanja sefova, ipak se radi o Counter-Strikeu. Manji broj igrača, drugačiji ulazak na mapu, traženje igrača i kupovina oružjem igračima će predstaviti novi set izazova. Hoće li Danger Zone zaista uspjeti među žestokom battle royale konkurencijom, teško je reći, ali sigurno će privući nove igrače. 

Screenshot: CS:GO

Što to znači za CS:GO

Battle royale modu u CS:GO-u jednako je važna promjena kao i ona da je igra postala besplatna. Radi se o najpopularnijem žanru u industriji videoigara i igrači konstantno traže nove naslove u kojima bi se dokazivali ili počeli igrati natjecateljski. Battle royale je također i najgledaniji sadržaj na Twitch.tv platformi, a sada CS:GO ima i svog konja za trku. Uz malo promocije bivših profesionalnih CS:GO igrača koji su danas popularni streameri, veliki broj novih igrača mogao bi vidjeti igru na drugačiji način i odlučiti se za igru, a neki od njih će i ostati. Ovako će igru moći testirati i oni koji su mislili da su zakasnili da postanu dobri u šest godina staroj pucačini s hrpom stalnih igrača.

Kao i uvijek, CS:GO zajednica ima podijeljena mišljenja, zašto Valve izdaje battle royale mod kada ni sama igra nije dovoljno balansirana, ili se boje velikog broja cheatera sada kada je igra besplatna. Razloga za to nema, njihov omiljeni naslov je upravo dobio najveću promjenu u povijesti koja bi mogla značajno produžiti vijek igre i pomoći joj da dugi niz godina ostane jedan od najpopularnijih esportova. 

Pročitajte više