Ladić: Snaći ćemo se i bez Luke Modrića

U RUSANOVOJ 13, bez prevelike pompe, inauguriran je novi izbornik mlade hrvatske nogometne reprezentacije. Dražen Ladić nije se previše gurao niti je njegovo ustoličenje infiltrirano kroz medijska pera. Barem ne zasad. Mogli bismo reći, pojava brončanog vratara u hrvatskoj nogometnoj obitelji, bila je iznenadna, stoga i iznenađujuća.

"Odluka HNS-a da mi ukaže povjerenje iznenađujuća je samo iz razloga jer se nije toliko najavljivala kroz javnost. Sve se dogodilo unutar sedam dana. Inače, nisam pristalica dugačkih trakavica ili bilo kakvih lobiranja, kako što je to često znao biti slučaj." - započeo je Ladić svoje obraćanje.

"Uvijek ću biti otvoren za sva pitanja, nadam se samo kako će ona biti dobronamjerna. Moja želja nakon završetka igračke karijere bila je da se malo maknem od nogometa, odnosno da gledam nogomet očima običnog promatrača. Bitno je znati na koji način razmišlja nogometaš koji je aktivan, ali smatram da sam dobro postupio. Dvije godine sam proveo radeći u stožeru Otta Barića, naučio sam kolika je razlika biti izbornikom reprezentacije ili trenerom u klubu. Izbornik mora u sedam dana napraviti ono što trener radi mjesecima. Čovjek to, dakle, mora imati u sebi. Ako nema, onda se tu ništa ne može." - objašnjava novi izbornik.

Među Vatrenima, koje glavni tajnik Zorislav Srebrić želi nazivati isključivo brončanima, Ladić je prvi krenuo u trenerske vode. Zbilo se to upravo dok je A reprezentacijom ravnao "Herr" Otto.

"Zaista se moram zahvaliti HNS-u na hrabrosti da izabere još jedno novo lice. To je samo pokazatelj nastavka trenda pomlađivanja stručnog stožera.  Moja je misija nastaviti stopama Slavena Bilića i Aljoše Asanovića, njihovi su kriteriji bili ispravni. A nemam baš ni previše vremena zbog novog sustava kvalifikacija. Zbog toga nam je ova prijateljska utakmica s Talijanima itekako dobro došla." - osvrnuo se Ladić.

I nakon ugleđenih formalnosti, zahvala te čestitiki došli smo do bitnog dijela, koji nije ni upola toliko blistav. Mlada hrvatska reprezentacija ostala je bez najboljih igrača, s obzirom da je Dinamov trojac Ćorluka - Čale - Modrić zajedno s izbornikom Bilićem na velika vrata ušao u seniorske vode.

"Na pameti imam dvije varijante sustava igre, gostujuću zatvoreniju i domaću ofenzivniju. Drago mi je zbog mladih igrača koji su ušli u A reprezentaciju, pa ona i služi za njihovu afirmaciju. Mi ćemo njihov odlazak nadoknaditi igračima iz bazena HNL lige, koja i nije baš toliko slaba kao što je želimo prikazati. Isto se vidi i iz rezultata svih naših selekcija. Za susret s Italijom pozvao sam 20 igrača, nažalost, zbog ozljede koljena otkazao je Neven Vukman. Teško da ćemo više moći koristiti usluge Modrića, Čale ili Ćorluke, no ta mogućnost nije u potpunosti isključena. Ukoliko Slaven na nekoga neće računati za susret u Moskvi..." - nada se Ladić.

"S Bugarskom igramo 3. rujna. Ne krijem da naša mlada reprezentacija s Modrićem ima jednu sasvim drugu, veću dimenziju. Jedino njega bih volio dobiti za koju utakmicu, bude li moguće. No, snaći ćemo se i bez Modrića." - zaključio je Ladić, dodajući da će osobno popratiti dvoboj mladih reprezentacija Ukrajine i Bugarske u Kijevu.

Lista kandidata U-21 reprezentacije za susret s Italijom: Danijel Subašić (Zadar), Marko Šimić (Croatia Sesvete), Mensur Mujdža (Zagreb), Tomislav Labudović (Zagreb), Igor Lozo (Pula), Luka Vučko (Hajduk), Nikola Pokrivač (Varteks), Davor Bagarić (Cibalia), Bartulović Mladen (Dnipro), Jertec Dario (Varteks), Filip Marčić (Hajduk), Mario Brkljača (Zagreb), Ahmad Sharbini (Rijeka), Bojan Vručina (Slaven Belupo), Tomislav Bušić (Hajduk), Stiven Rivić (Energie Cottbus), Mario Mandžukić (Zagreb), Josip Tadić (Bayer 04 Leverkuen), Marko Dinjar (Osijek), Kristijan Ipša (Varteks).

Foto i tekst: D.R.

Pročitajte više