Lakersi šaptom pali u Houstonu, Boston dobio sa zvukom sirene

KOŠARKAŠI Houstona doslovno su se poigrali s Los Angeles Lakersima u četvrtoj utakmici NBA doigravanja. Pobjedom 99-87 su izjednačili seriju polufinala Zapada na 2-2.

Očekivanja su na početku ogleda bila potpuno različita od toga kako se utakmica razvijala, jer je Houston bio pogođen s viješću za Yao Minga. Njihov nominalno najbolji igrač je doživio lom koščice u lijevom stopalu zbog čega je za njega ova sezona završena.

No, i bez njega (i bez McGradyja, koji pauzira od početka 2009. godine) Houston je bio potpuno dominantan protiv Bryanta, Gasola i društva. Na startu su Lakersi bili uzdrmani serijom 17-4, a poslije se pokazalo da to nije bio samo bljesak domaćih košarkaša. Bez Yao Minga je igra Houstona u napadu postala kudikamo brža, a obrana Lakersa u niti jednom trenutku nije znala zaustaviti suparnika.

Na kraju prve četvrtine je Houston imao +13 (29-16), a na poluvremenu +18 (54-36). U tih 24 minute igrači Houstona su i za dva i za tri poena imali šut iznad 50 posto. Na tome se domaća momčad nije zaustavljala, već je i u nastavku lomila suparnika, pa su tako u jednom trenutku imali i trideset poena prednosti.

Opuštanje je uslijedilo u posljednjoj četvrtini kada su najbolji igrači Houstona sjedili na klupi, a Bryant i ostali su odlučili barem ublažiti ovaj visoki poraz (dobili su zadnjih 12 minuta 33-16). Sljedeća peta utakmica se igra u Los Angelesu u utorak.

Najbolji je kod domaćina bio Aaron Brooks sa 34 poena, dok je Shane Battier dodao 23. Ron Artest je utakmicu završio sa 8 poena, deset skokova i 6 asistencija.

Kod Lakersa možemo izdvojiti tek Gasola sa 30 poena i devet skokova. Na ovom ogledu se dogodila još jedna loša vijest za Lakerse. Pri padu je leđa ozlijedio Lamar Odom i u trećoj četvrtini je napustio parket.

Boston dobio sa zvukom sirene

Zdepasti Glen Davis je nakon četvrte utakmice doigravanja aspolutni junak aktualnih prvaka, Boston Celticsa. Njegovim šutem sa zvukom sirene Boston je slavio u Orlandu 95-94.

Time je serija izjednačena na 2-2, a Boston je vratio na svoju stranu prednost domaćeg parketa. Podsjetimo da je Orlando dobio prvu utakmicu serije, onu u Bostonu 95-90. Sljedeća se, pak, igra u utorak u Bostonu. 

Premda aktualni prvaci NBA lige imaju u svojim redovima šutere za posljednju sekundu (Pierce, Allen...), drugi ogled polufinala Istoka je odlučio Davis šutem sa pet metara. Dignuo se i iznad Lewisove ruke pogodio za veliku pobjedu Bostona.

Inače, Rashard Lewis je jedanaest sekundi prije kraja donio Orlandu prednost 94-93 pogodivši oba slobodna bacanja.

U prvom poluvremenu su se momčadi stalno izmjenjivale u vodstvu (13 puta), a već u tom dijelu ogleda je napravljeno 29 prekršaja što je razvodnilo utakmicu i donosilo brojne šuteve s linije slobodnih bacanja.

Dwight Howard je, pak, opet bio najopasniji čovjek u Orlandu. Perkins i Davis ga nisu mogli zaustaviti. Ali su prostor dva centra Bostona našli u napadu, te su jednako tako mučili popularnog Supermana (Howarda).

Perkins je postigao 12 poena uz 13 skokova, a heroj Davis čak 21poen (šut iz igre 9-14) uz šest skokova.

J.J. Redick i Orlando opet su odigrali sjajnu obranu na najboljem gostujućem šuteru Rayu Allenu koji je, kao i u prethodnoj utakmici, promašio svih pet pokušaja za tricu. No, zato je raspoložen bio Paul Pierce (27 poena).

Osim Howarda (23 poena i 17 skokova), kod domaćina je mogao zadovoljiti tek Lewis sa 22 poena. 

NBA doigravanje, konferencijska polufinala:

Istočna konferencija

Orlando (3) - Boston (2) 94-95 (Howard 23 p,17s / Pierce 27p, 3s, 4a, Rondo 21p, 14s)

Serija je izjednačena na 2-2

Zapadna konferencija

Houston (5) - LA Lakers (1) 99-87 (Brooks 34p, 3s, 4a, Battier 23p / Gasol 30p, 9s)

Serija je izjednačena na 2-2

Totalsport
Foto:AFP

Pročitajte više