LAMPARDU JE HRVATSKA OMILJENA ŽRTVA Trpao je svim golmanima nakon Ladića

Foto: Getty Images/Guliver Image

FRANK LAMPARD je u 38. godini okončao blistavu karijeru. Iako u reprezentaciji Engleske nije bila ni blizu fantastična kao u Chelseaju, jedan suparnik Gordog Albiona posebno ga pamti.

Od 29 golova koje je "najbolji napadač među veznjacima" postigao u 106 nastupa za Englesku, čak pet zabio je na utakmicama protiv Hrvatske i po tome je ta reprezentacija bez konkurencije njegova omiljena mušterija.

Lampard pamti Hrvatsku i po tome što je toj reprezentaciji zabio prvi gol za Englesku. Bilo je to 20. kolovoza 2003. u Ipswichu, na prijateljskoj utakmici selekcija koje su vodili Sven-Goran Eriksson i Otto Barić. Lampard je u igru ušao u 27. minuti umjesto Nickyja Butta i deset minuta prije kraja iz daljine savladao Tomislava Butinu, koji je deset minuta ranije ušao umjesto Stipe Pletikose, za pobjedu Engleske 3:1.

Točno deset mjeseci kasnije, prilika je bila neusporedivo važnija, zadnja, odlučujuća utakmica skupine na Euru pred punim Luzom u Lisabonu, a obje selekcije su tražile pobjedu za prolaz. Tudor je u 73. minuti smanjio vodstvo Engleske na 3:2, ali Lampard opet deset minuta prije kraja potvrđuje pobjedu njegove reprezentacije protiv Hrvatske, s lijeve strane buši Butinu, za konačnih 4:2, čime Englesku šalje u četvrtfinale EP-a, a Barićevu Hrvatsku kući.
Proći će još tri godine dok Lampard opet ne postigne gol za Hrvatsku, koja mu se provukla na Maksimiru 2006. u kvalifikacijama za Euro 2008, kada je domaćin slavio 2:0. Ali, nije 21. studenog 2007. na Wembleyu, kada je kao kapetan zabio Pletikosi iz penala u 56. minuti i tako smanjio vodstvo gostiju na 2:1. Na kraju će Bilićeva Hrvatska pobijediti 3:2, otići na Euro kao pobjednik skupine, a Lampardova Engleska posramljena niti u dodatne kvalifikacije.
 
Ali, osveta Lampardove Engleske bit će žestoka, slatka i servirana topla, već u idućem kvalifikacijskom ciklusu. U rujnu 2008. u kvalifikacijama za SP na Maksimiru nije postigao nijedan gol u velikoj pobjedi 4:1 iako je igrao cijelu utakmicu.

Bijes je zato iskalio točno godinu dana kasnije, 9. rujna 2009. na Wembleyu, istom onom mjestu gdje je pokisao otišao protiv Hrvatske u kvalifikacijama za prethodno veliko natjecanje. Nakon što je izbušio Butinu i Pletikosu, red je bio da ga upozna i Vedran Runje. Lamparda je zapamtio po dva gola, prvom golu Engleske na utakmici, u 8. minuti iz penala i trećem u 59. minuti glavom. 
 
Na kraju će Lampardova Engleska razvaliti 5:1 i na SP otići kao pobjednik skupine, a Bilićeva Hrvatska posramljena niti u dodatne kvalifikacije. 
 
 

Pročitajte više