Laporta: Navijači, budite mirni. Barcelona je nevina žrtva napada svih protiv nas

Foto: EPA

"SKANDAL STOLJEĆA", kako ga nazivaju tamošnji mediji, potresa Španjolsku. Tužiteljstvo u Barceloni podiglo je optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella. Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španjolske sudačke komisije, i njegovoj tvrtki platili ukupno 8.4 milijuna eura. Negreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te jamčio da će oni suditi za nju.  

Barcelona je visokom sudačkom dužnosniku od 2001. do 2018. uplatila 8.4 milijuna eura

Na prvom sudskom ročištu jučer u Barceloni istoimeni klub državno odvjetništvo teretilo je za "korupciju, krivotvorenje službenih isprava i kršenje povjerenja". Tužiteljstvo je objavilo: "FC Barcelona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom, po kojem je on u funkciji potpredsjednika španjolske sudačke komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barcelona imala povlašten status kod sudaca."

Optužena su i dva bivša predsjednika Barcelone. Ne i Laporta, iako je u tom razdoblju predsjednik bio prvi put

Zanimljivo, iako je u razdoblju za koje se Barcelonu tereti da je plaćala suce njen predsjednik u prvom mandatu (2003. - 2010.) bio i onaj aktualni, Joan Laporta, on nije osumnjičen za taj kriminal. Usprkos tome Javier Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku. Jedini je uvjet pod kojim može ostati predsjednik Barcelone, dodao je Tebas, da kaže sve što zna o podmićivanju sudaca u navedenom vremenu.

Laporta prošlog mjeseca: Barcelona apsolutno nikad nije kupovala suce

Laporta mu je odgovorio kako nema šanse da odstupi, a optužbe protiv Barcelone krenule su tri dana nakon što je njen predsjednik izjavio: "Neka bude jasno da Barcelona nije nikad kupovala suce i da ih nije nikad ni namjeravala podmićivati. Apsolutno nikad."

Predsjednik Barce prvi put komentirao optužnicu

Dva dana nakon što je Barcelona optužena za milijunsko i dvodesetljetno podmićivanje sudaca, javnosti se obratio njen predsjednik: "Navijači, budite mirni. Barca je nevina oko onog za što se optužuje i žrtva je kampanje protiv njene časti u koju su sada svi uključeni. To nas ne iznenađuje, ali branit ćemo Barcu i dokazati njenu nevinost. Mnogi će se morati pokajati", objavio je Laporta na Twitteru. 
 

Pročitajte više