SMRT NIKIJA LAUDE

Laudu oplakuju velikani Formule: "Šampion će zauvijek biti u našim srcima"

Foto: EPA, Screenshot: Twitter

NIKI LAUDA, legenda Formule 1 te simbol nevjerojatne požrtvovnosti i hrabrosti u sportu općenito, umro je u 71. godini, devet mjeseci nakon transplantacije plućnoga krila. Preminuo je mirno, u krugu obitelji.

Legendarni Austrijanac dva je naslova osvojio kao vozač Ferrarija (1975. i 1977.) i jedan u McLarenu (1984.).

Najviše ga se pamti po strašnoj nesreći na utrci za VN Njemačke 1976., kad je na Nürburgringu u požaru svog bolida zadobio opekline trećeg stupnja na licu te se nagutao dima koji mu je oštetio pluća.

U bolnici je primio posljednju pomast jer se očekivalo da neće preživjeti, ali on se čudesno oporavio i samo 40 dana kasnije se vratio utrkama. Još uvijek krvavih rana od opekotina i bez dijela desnog uha.

Lauda je prije transplantacije plućnoga krila dvaput bio na presađivanju bubrega, a posljednji mu je donirala ondašnja djevojka Birgit Wetzinger, s kojom se kasnije oženio i s njom dobio blizance. Iz prijašnjih veza imao je još tri sina.

Njegovu smrt oplakuju svi ljubitelji Formule 1, a iz automoto svijeta prvi su na nju reagirali iz Ferrarija i McLarena, momčadi za koje je Lauda osvojio naslove prvaka svijeta, ali i u kojima je obnašao niz visokih dužnosti po završetku vozačke karijere. 

"Danas je tužan dan za F1. Velika Ferrarijeva obitelj s velikom boli primila je vijest o smrti svog člana i prijatelja Nikija Laude, trostrukog svjetskog prvaka, koji je dva naslova osvojio sa Scuderijom. Niki, zauvijek ćeš ostati u srcima nas i naših navijača."

"Svi u McLarenu ostali smo duboko potreseni kada smo doznali da je umro Niki Lauda, naš prijatelj, kolega i svjetski prvak u Formuli 1. Niki će zauvijek ostati u našim srcima i upisan u našoj povijesti. Niki, počivaj u miru."

Sebastian Vettel, četvrtostruki prvak svijeta u Formuli 1 i vozač Ferrarija, također je Laudi poželio vječni pokoj.

Fernando Alonso, još jedan osvajač naslova u Formuli, na Twitteru je uz Laudinu sliku napisao: "Šokantna i tužna vijest ovog jutra."

Pročitajte više