NBA

LeBron: I dalje ne razumijete

Foto: EPA-EFE

VELIKE reakcije izazvali su komentari slavnog američkog quarterbacka Drewa Breesa, koji je jučer rekao da ne podržava klečanje u sportu tijekom intoniranja himne.

"Nikad se neću složiti s nekim tko ne odaje poštovanje zastavi Sjedinjenih Američkih Država. Kada himna svira i kada gledam zastavu SAD-a, kroz glavu mi prolaze moji djedovi koji su se borili za našu zemlju u Drugom svjetskom ratu i pokušavali je učiniti boljom kao i cijeli svijet. Često me to dovede do suza znajući kakve su žrtve podnijeli. Je li sve u redu s našom zemljom? Nije. No stajanje za vrijeme himne pokazuje zajedništvo i šalje poruku da svi možemo bolje i da smo dio rješenja", rekao je Brees u intervjuu za Yahoo.

Klečanje na jednom koljenu postalo je simbol pokreta Black Lives Matter (Crni životi su vrijedni), a u žižu javnosti dospjelo je zahvaljujući još jednom quarterbacku Colinu Kaepernicku. Sve više igrača u NFL-u počelo je slijediti taj primjer i nakon smrti Georgea Floyda, 46-godišnjaka kojeg je ubio policajac tako što mu je koljenom gnječio vrat gotovo 10 minuta, a očekuje se da će sve više igrača nastaviti s takvom gestom.

Protivnici takvog ponašanja prije sportskih manifestacija govore isto što i Brees - da se tako izražava nepoštovanje prema američkoj zastavi i himni. Pokret BLM vjeruje da je to simbol u borbi protiv rasne diskriminacije Afroamerikanaca. Breesove komentare osudili su gotovo svi poznati sportaši, a među njima je i LeBron James.

"Je li to i dalje iznenađenje? Sigurno nije. I dalje ne razumijete zašto je Kaep klečao na jednom koljenu? Nema to nikakve veze s nepoštovanjem SAD-a i naših vojnika koji nam daju slobodu", napisao je James.

Brees se nakon komentara ispričao na Instagramu.

Pročitajte više