INDEX STUDIO

Legenda Hrvatske želi ukinuti VAR: To je očaj. Lud sam, sreća da više ne igram

Foto: Index

MNOGOBROJNI treneri, a među njima u HNL-u prednjači Nenad Bjelica, veliki su protivnici VAR-a. Pep Guardiola tvrdi da je nakon uvođenja videoanalize u suđenje nastao nered u nogometu, a još uvijek su aktualna i brojna pitanja oko izmjene pravila za VAR, a ujedno i za nogometnu igru. Posljednji koji javno apelira da se ukine VAR i nogometu vrati smisao je i jedan od najboljih napadača u povijesti Hrvatske, Goran Vlaović. Gostujući u Indexovu studiju, gdje je dva sata govorio o svojoj karijeri, najdražim golovima i legendarnim utakmicama, više puta iskoristio je priliku da se obrati gledateljima oko VAR-a. 

"Ja to stvarno moram reći jer sam veliki protivnik VAR-a. Ne podnosim ga i ništa nije donio nogometu, barem ne u ovom obliku. 
Zadržao bih samo liniju gola, ako sudac nije vidio da je lopta ušla unutra. Suci procjenjuju ono što vide u malom kadru, a ne ono što je bilo na terenu i što je smisao igre. Ma to je očajno, ja to moram reći i lud sam kad to vidim, izgubio se smisao totalno", kazao je Vlaović, a potom do detalja opisao situacije koje ga živciraju kad se oglasi VAR tijekom utakmice te analizirao pravila koja bi mijenjao u današnjem nogometu.

"Ne treba nam nogomet iz videoigre. Meni se kosa na glavi diže još od finala SP-a, kada smo primili dva gola iz gluposti. Prvi još mogu razumjeti (Mandžukić ag., op.a), ali onaj penal i ruka Perišića... od tada sam neprijatelj VAR-a", kaže Vlaović.

Podsjećamo, u finalu SP-a između Francuske i Hrvatske lopta iz kornera pred golom Hrvatske pogodila je u ruku Ivana Perišića i otišla u korner. Francuzi prosvjeduju, ali Pitana se ne obazire. Stiže poruka videoasistenta, odlazi do ruba terena, gleda snimku i mijenja odluku. Uslijedilo je mnoštvo kritika na suđenje u finalu, osudili su ga nogometni velikani i mnogi suci.  Peter Walton, bivši sudac u engleskoj ligi, kazao je da je Pitana dvaput pogriješio kada je dosudio penal za Francuze i pojasnio da Perišić nije stigao izraziti namjeru igranja rukom, jer je lopta došla neočekivano.

Prilikom prezentacije VAR-a u HNL-u engleski sudac Elleray upravo je na tom primjeru objašnjavao smisao VAR-a i, naravno, ustvrdio da Pitana nije pogriješio. Taj gol, kako god, prelomio je utakmicu i urezao je kod mnogih averziju na VAR. 

> Engleski sudački ekspert: Pitana uopće nije vidio Perišićevu ruku za penal 

"Hvala Bogu da više ne igram kad ovo vidim. Trudiš se, zabiješ, i onda ti sudac kaže da pričekaš malo. Ja bih prvo škicnuo pomoćnog suca, ako nema zastavice, mogu slaviti. Ovo sad je teški očaj", rekao je Vlaović. 

 

Pročitajte više