Legendo, hvala ti na svemu

JUTROS je, nakon što mu se stanje zbog bolesti pogoršalo, preminuo trofejni bivši rukometaš i rukometni trener Velimir Kljaić. Kljaić je dugo bolovao od raka pluća. Rođen je 10. veljače 1946. godine u Danilu kraj Šibenika.

Komemoracija i pokop Velimira Kljaića najvjerojatnije će biti održani idući utorak. Smrt Velimira Kljaića danas je obilježena i u Podgorici, gdje je utakmica između kadetskih rukometnih reprezentacija Hrvatske i Poljske započela minutom šutnje.

> Otišao je posljednji frajer s pokrićem

Sat vremena nakon objave vijesti o smrti rukometnog velikana, i Hrvatski je rukometni savez medijima poslao priopćenje kako je preminuo "jedan od najvećih hrvatskih rukometnih trenera". "Čitav svoj život posvetio je rukometu, kao igrač, a potom i kao trener. Nastupao je i trenirao brojne klubove u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj, a njegova rukometna karijera je toliko bila uspješna i bogata da gotovo da i nema titule koju nije osvojio. Svakako najveći trenerski uspjeh u dugogodišnjoj karijeri je osvajanje zlatne olimpijske medalje na Igrama u Atlanti 1996. s generacijom u kojoj su igrali Ćavar, Puc, Saračević, Smajlagić, Jelčić, Goluža. Bila je to prva zlatna olimpijska medalja za hrvatski sport uopće", stoji u HRS-ovom priopćenju.

"Prije svega, u ime cijelog rukometa i moje osobno ime izražavam duboku sućut obitelji Kljaić i svima koji tuguju zbog ove tužne vijesti. Ovo je veliki gubitak ne samo za hrvatski rukomet nego i sport općenito. Velimir je osvajač prvog olimpijskog zlata za Hrvatsku. Nisam ništa otkrio kada kažem da smo danas izgubili sportskog velikana. Bio je jedan od ljudi koji se ugradio u kuću hrvatskog sporta i rukometa i dao joj najveći sjaj. Hrvatski rukometni savez će u dogovoru s obitelji Kljaić napraviti komemoraciju u utorak, no prvenstveno ćemo poštovati volju i želju obitelji Kljaić", rekao je predsjednik HRS-a Sandi Šola.

I HOO je obitelji Kljaić i Hrvatskom rukometnom savezu uputio brzojav sućuti u kojemu stoji:

"Na Olimpijskim igrama 1996. godine, pod maestralnim vodstvom Velimira, hrvatski rukometaši su ostvarili dugo sanjani san. Po prvi put od osamostaljenja Hrvatske osvojena je zlatna medalja, prvi put se na OI čula hrvatska himna. Povijesni je to trenutak hrvatskog sporta, trenutak ponosa i neizmjerne sreće. Velimir je svojim znanjem i iskustvom, ali i osobnošću, ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj rukometnoj obitelji, ali i hrvatskom sportu uopće kojem je nesebično davao cijelog sebe. Zauvijek će ostati u našim srcima i mislima. U ime hrvatske olimpijske obitelji i naše osobno, izražavamo duboke izraze sućuti."

Ivo Josipović: Čuvši tužnu vijest, sjetio sam se trijumfa u Atlanti

Sućut obitelji Kljaić povodom odlaskom trofejnog trenera koji je uvelike zadužio hrvatski sport izrazio je i predsjednik Ivo Josipović. "Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Vašeg supruga, gospodina Velimira Kljaića", piše Josipović u brzojavu sućuti upućenom Kljaićevoj supruzi pa ističe:

"Čuvši tužnu vijest, poput mnogih sam u mislima obnovio sliku njegova trijumfa s hrvatskim rukometnim reprezentativcima na Olimpijadi u Atlanti, gdje su osvojili zlatnu medalju. Bila je to kruna njegova predanog rada u rukometu, kojemu je posvetio svoj život, postigavši brojne uspjehe u zemlji i inozemstvu te, što je još važnije, odgojivši desetke izvrsnih sportaša i ljudi. Zajedno s brojnim drugim poštovateljima njegove osobe zahvalan sam mu za sve što je učinio za naš rukomet i za našu domovinu".


Saračević: Izgubio sam drugog oca

"Za mene Velimir Kljaić nije bio samo trener, bio mi je prije svega prijatelj. Mi smo se upoznali još tamo u osamdesetim godinama, bio je uz mene 20 i nešto godina i ja sam ga tretirao kao drugog oca. A to što me trenirao par godina je manje bitno. Falit će mi, izgubio sam prijatelja", prisjeća se svog odnosa s Kljunom još jedna legenda hrvatskog rukometa Zlatko Saračević.

"Znam da se dugo borio i, nažalost, tu borbu nije preživio. Uopće ne znam što da kažem, možete zamisliti kako se osjećam i koliko mi je žao. On je bio čovjek kojeg sam u bilo koje doba dana ili noći mogao nazvati i pitati ga za savjet. I to sam njegovo mišljenje izuzetno cijenio. Još jednom hvala mu na svemu, prije svega na onome što mi je pružio izvan terena", kaže Saračević.

Jović: Kljun je bio najzaslužniji za medalju u Atlanti

"Bio je veliki čovjek i trener", komentira Božidar Jović prerani Kljaićev odlazak. "On je bio najzaslužniji za prvu hrvatsku zlatnu medalju u Atlanti. To su bili čudnovati dani", prisjeća se Jović Kljunovog strogog trenerskog karaktera i nadasve posebnog pristupa rukometnoj igri.

"Kljun, kako smo ga zvali, ekipu je vodio na vrlo specifičan način. Dosta dugo igrači nisu razumjeli njegove ideje, gubili smo se. Došlo je i do svađa, prepirki, ali na kraju je ispalo da je Kljaić bio u pravu", kaže Jović.

"Rekao nam je - Ići ćemo kući plivajući ako ne osvojimo medalju"

"Sve nas je šokirala vijest o njegovoj smrti. S njim je bilo super raditi. Mogu reći da je bio veliki fajter i kao čovjek i kao trener. Upravo njemu pripada jedna velika zasluga za osvojeno olimpijsko zlato", rekao je za Index Valter Matošević, dodavši i jednu Kljunovu rečenicu koju, kako kaže, nikad neće zaboraviti: "Rekao nam je: Ako ne osvojimo medalju na Olimpijadi, idemo svi kući plivajući".

"Jedna velika mu hvala za sve"

"Iznimno nam je teško u ovom trenutku bilo što reći, šokirani smo iako je on bio dugo bolestan i to se očekivalo. Ali u ove dvije godine koliko je bio bolestan svi smo vjerovali da će pobijediti tu opaku bolest", komentirao je za Index Zoran Gobac, glavni operativac Hrvatskog rukometnog saveza. "Nažalost, bolest je bila jača od njega. Što reći o čovjeku koji je osvojio prvu hrvatsku zlatnu olimpijsku medalju i prvu za kolektivni sport. Jedna velika mu hvala. Bio je osebujna osoba, izuzetno velik borac, da nije bio borac, ne bi napravio to što je napravio u sportu. Iza sebe je ostavio sina i kćer, ljude koji su se snašli u životu, rade ozbiljne poslove", dodao je Gobac.

"Što reći, jako mi je žao i želim ovim putem izraziti sućut obitelji trenera koji će ostati upamćen kao veliko strateško ime, a ponajprije po tome jer je potpisao prvu zlatnu hrvatsku medalju na Olimpijskim igrama", rekao nam je Slavko Goluža.

"Imao je veliku karizmu"

Ivica Udovičić rekao je za Index kako je i on, iako je znao da je Kljaić teško bolestan, ostao šokiran kad je čuo vijest. "Bio je veliki hrvatski rukometni trener, imao sam tu čast da me trenirao. Iskrena sućut njegovoj obitelji", rekao nam je Udovičić dodavši da će se danas uoči utakmice kadeta u Podgorici na Europskom prvenstvu održati i minuta šutnje za Kljaića.

Zvonimir Bilić nekoliko je godina surađivao s Kljaićem. Kaže kako je prije samo mjesec dana sjedio s njim i Nenom Kljaićem. Velimir Kljaić imao je dogovoreno daljnje liječenje izvan Hrvatske, no samo nekoliko dana kasnije završio je bolnici. "Nevjerojatno je da ga danas više nema. Velika šteta. On je bio tip čovjeka i trenera koji je znao što želi i kako to ostvariti, imao je veliku karizmu. Znao je taj rukomet pojednostaviti i postaviti na noge sve. Nikad ne bih imao niti jednu lošu riječ o takvom čovjeku, čovjeku koji je na takav način obilježio hrvatski sport", rekao nam je Bilić.

Na Facebooku je netom nakon objave o smrti rukometnog velikana osnovana grupa Velimir Kljajić R.I.P.

Finale Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine između Hrvatske i Švedske

Pročitajte više