Ajax se poigrao s Dinamom: Modri na dnu bez boda i gola

NITI u trećoj utakmici skupine D Lige prvaka Dinamo nije uspio izbjeći poraz i postići pogodak - Ajax je na Maksimir slavio 2:0, golovima Boerrigtera i Eriksena.

Da je Kruno Jurčić imao pravo na optimizam, "zvijezde" u Modrom dresu pokazale su samo u uvodnim minutama, kada su Nizozemce zbili na njihovu polovicu. Kad je Ajax proigrao, Dinamo je počeo nestajati s terena, da bi sredinom drugog dijela Nizozemci ubacili u brzinu niže i svejedno dominirali terenom.

Vermeer čuvao nulu, Ajax čekao i dočekao zicere koje ne bi promašio ni otužni De Jong

Obzirom na početak utakmice, niti najveći pesimisti nisu mogli zamisliti bijes kojim su maksimirske tribine ispratili igrače Dinama. Kao osice krenuli su Modri prema Vermeeru, nabrijani od prve sekunde. Aut je s lijeve strane imao Dinamo, snažni Beqiraj našao si je prostor između dvojice čuvara, ali Vermeer je fantastično uhvatio njegov šut. Zbilo se to u petoj minuti, a četiri minute kasnije Sammir je pobjegao pratnji, sjurio se prema šesnaestercu i servirao loptu Leki na desnu stranu koji je pucao ravno u Vermeera, a da nije niti pogledao gdje je vratar Kopljanika.

U 11. minuti počela je revija promašaja Siema De Jonga. Mladi napadač mogao se proslaviti, ali nevjerojatno je što je sve uspio promašiti. Iz slobodnjaka je s 25 metara potegao Verthongen, Kelava je odbio njegov udarac ravno na noge De Jongu. Ajaxova desetka mogla je birati gdje će pucati, ali s pet metara iskosa promašio je čitavi gol. U 20. minuti opet je De Jong propustio matirati Modre - idealan centaršut s lijevog krila, ostao je neometan na sedam-osam metara, ali loptu je glavom poslao pored lijeve Kelavine vratnice.

Blitzkrieg Dinama između 37. i 40. minute nije dao ploda. Najbolju šansu utakmice za Modre imao je Ante Rukavina, ali epilog je bio isti kao protiv Reala. Beqiraj je povukao po lijevoj strani, ušao s loptom u kazneni prostor i gurnuo u sredinu za Rukavinu, ali stoperi Ajaxa brži su od njega u 38. minuti, a u 40. Sammirov šut sa 16 metara Vermeer je uhvatio kao i Beqirajev s početka susreta.

Prije odlaska na poluvrijeme Boerrigter je dvaput loše reagirao pri ulasku u šesnaesterac na lijevoj strani, ali iskupio se u 49. minuti. Miralem Sulejmani ispremiješao je obranu Modrih i poslužio Boerrigtera koji iz prve puca i matira Kelavu.

Laku noć "Europski Dinamo"

Veliki knock-down u kojem se Dinamo našao u idućim minutama Ajax nije iskoristio, ali je čekao svoju prigodu da dotuče našeg prvaka. I dočekao ju je u 76. minuti, kada je Janssen izbio sam pred Kelavu, koji je samo odgodio neizbježno. U sudačkoj nadoknadi Bulykin je gurnuo u kontru Eriksena koji se riješio Tomečaka i zaključio priču.

Veliki gazda iz Maksimira najavio je provod s tamburašima u slučaju pobjede, ali balon zvan "Europski Dinamo" rasprsnuo se poput mjehurića. Atmosfera koja se pumpala tjednima vratila im se kao bumerang u obliku "Igrajte pederi". Pravu istinu rekao je poslije utakmice Silvio Marić: "Ovo je Liga prvaka, ljude treba pripremiti na poraze." Samo, ima li itko to hrabrosti napraviti? Ili nam slijede nova dva tjedna zavaravanja i obmana?

Laku noć "Europski Dinamo"!

Pročitajte više