Balkanski špijun Dinamu sredio Real, Lyon i Ajax!

DINAMO će u skupini D Lige prvaka igrati s Realom, Lyonom i Ajaxom! Odlučio je tako "balkanski špijun" Lothar Matthaus, bivši srpski zet, trener Partizana, izbornik Mađarske, trener Rapida i aktualni šef Bugarske koji je svoj CV često nudio i hrvatskim klubovima. Upravo je nekadašnji veznjak i libero razornog udarca izvlačio klubove iz četvrte jakosne skupine u kojoj je bio smješten Dinamo.

U dvorani Grimaldi Forum u Monacu u ime modrih sjedili su direktor Damir Vrbanović i sportski direktor Zoran Mamić. Bez obzira na težinu skupine, vjerujemo da su poput većine ljubitelje nogometa super zadovoljni. U Zagreb dolazi Real Madrid, devet puta prvak Europe, na čelu s Joseom Mourinhom. Dolazi i Dejan Lovren sa sedmerostrukim prvakom Francuske, te stare mušterije, kopljanici s Amsterdam Arene. Radi se i o "skupini prvaka", jer nijedna druga grupa nema toliko nacionalnih naslova koliko Real, Ajax, Lyon i Dinamo zajedno. Također, kao što je Real Madrid devet puta uzeo naslov prvaka Europe, Ajaxu je to uspjelo četiri puta. 

U četiri "šešira", odnosno, četiti jakosne skupine, bile su raspoređene su 32 momčadi koje su nakon ždrijeba smještene u osam skupina. Od svih klubova ovosezonskih sudionika bogatog natjecanja, Dinamo je najduže čekao privilegiju da uđe u skupinu, čak 12 godina.

Među ekipama je 11 bivših prvaka Europe, ali i čak pet debitanata - Trabzonspor (upao umjesto izbačenog Fenerbahčea), Viktoria Plzen, Manchester City, Napoli i Oteul Galati. Dinamo je među ekipama koje se u Ligu prvaka vraćaju nakon dvije ili više godine izbivanja; Zenit St Petersburg, Bayer 04 Leverkusen, Lille Métropole, Borussia Dortmund, Villarreal, BATE Borisov i Genk. Samo 15 ekipa koje su lani sudjelovale u natjecanju, tu su i ove godine.

Unutra su ekipe iz 18 nacionalnih saveza, a engleski i španjolski su najuspješniji, s četiri predstavnika.

Finale Lige prvaka 2012. godine igra se u Muenchenu na Allianz Areni, a ambasador finala je Paul Breitner.

Tijek ždrijeba:

Carles Puyol na pozornicu je iznio pehar Lige prvaka.

"Nevjerojatno je iskustvo dignuti ovaj trofej u zrak. S tim se ništa ne može usporediti", rekao je kapetan Barce.

Kuglice iz prvog, najjačeg bubnja, izvlačio je Luis Figo. Gianni Infantino, glavni Uefin tajnik, objasnio je proceduru ždrijeba, svaka od ekipa iz prvog pota uvrsti se u svoju skupinu i tako se redom čini i sa ostalim "šeširima".  Nije moguće u isti grupu svrstati dvije ekipe iz iste zemlje, pa je ždrijeb podijeljen u crveni i crni dio, a vodit će se računa i o tome da klubovi iz iste zemlje ne igraju na isti dan zbog tv-a.

Sir Bobby Charlton izvlačio klubove iz drugog bubnja. Real i Lyon opet su zajedno u skupini (lani su igrali osminu finala, a preklani su bili u istoj grupi), dok su Manchester i Benfica igrali finale 1968. godine. Chelsea i Valenciju veže Mata koji je nedavno prešao na Stamford Bridge. Inter je u četvrtfinalu izbacio CSKA 2009. godine.

Klubove iz trećeg bubnja izvlačito je Ruud Gullit, legendarni "milanovac", europski igrač godine 1987. godine.

Lothar Matthaus izvlačio je klubove iz četvrte jakosne skupine.

SKUPINA A

Bayern, Villarreal, Manchester City, Napoli

SKUPINA B

Inter, CSKA, Lille,Trabzonspor

SKUPINA C

Manchester United, Benfica, Basel, Otelul Galati

SKUPINA D

SKUPINA E

Chelsea, Valencia, Bayer, Genk

SKUPINA F

Arsenal, Marseille, Olympiacos, Borussia Dortmund

SKUPINA G

Porto, Šahtar, Zenit, Apoel

SKUPINA H

Barcelona, Milan, Bate Borisov, Viktoria Plzen

Prva jakosna skupina

Barcelona
Manchester United
Chelsea
Bayern
Arsenal
Real Madrid
Porto
Inter

Druga jakosna skupina

Milan
Lyon
Šahtar
Valencia
Benfica
Villarreal
CSKA
Marseille

Treća jakosna skupina

Zenit
Ajax
Bayer Leverkusen
Olympiacos
Manchester City
Lille
Basel
BATE Borisov

Četvrta jakosna skupina

Borussia Dortmund
Napoli
Dinamo Zagreb
APOEL
Trabzonspor
Genk
Viktoria Plzen
Otelul Galati

Pročitajte više