Loewa muče rupe u veznom redu Elfa

U PRIPREMI za skorašnji Euro, izbornik Njemačke Joachim Loew se susreće sa zadatkom kako stvoriti kvalitetan vezni red. Svjestan da će Europsko prvenstvo ovo ljeto biti veliki ispit za njegovu ekipu, Loew je krenuo s pripremama 19. svibnja.

Nakon što su Nijemci postali prva momčad koja je osigurala Euro, trostruki prvaci imaju velike nada na turniru na kojem se natječe 16 momčadi.

Loew: Želim imati najspremnije igrače

"Sada počinje ozbiljan posao biranja momčadi za Euro. Želimo ispitati sve mogućnosti i izabrati igrače koji su najspremniji", rekao je Loew nakon što je objavio širi popis. Izbornik će od 26 igrača na pripremama u španjolskoj Majorci odrediti 23 koja će ići na Euro.

Na pripreme je pozvano šest napadača, veteran Svjetskog prvenstava Miroslav Klose iz Bayerna te njegov suigrač Lukas Podolski, Stuttgartov Mario Gomez te Kevin Kuranyi iz Schalkea su glavne uzdanice Elfa. Konkurenciju će imati u Oliveru Neuvillu (Borussia Moenchengladbach), koji ima 66 nastupa za reprezentaciju te Patricka Helmesa iz Koelna sa četiri nastupa za U-21 izabranu vrstu.

Loša forma veznog reda Njemačke

I dok će Loew i njegovi pomoćnici birati između napadača koji dobro igraju u svojim klubovima, situacija sa veznjacima je lošija. Osim kapetana Michaela Ballacka, koji će zbog finala Lige prvaka sa Chelseajem kasniti na Majorcu, Loew izbor veznog reda se ne čini tako moćan kao što smo u prošlosti navikli od Nijemaca. U izboru veznjaka nema većih iznenađenja, osim poziva Marku Marinu iz drugoligaša Borussije iz Moenchengladbacha.

Ozljeda leđa Bernda Schneidera ga je udaljila s Eura, a nije jasno jesu li ozljede uzrokovale lošu formu kapetana bremenskog Werdera Torstena Fringsa ili su 31-godišnjaka pritisnule godine. Bilo kako bilo, Frings i Borowski koji će sljedeće sezone obući majicu Bayerna mogu biti sigurni da će ići u Austriju i Švicarsku.

Mjesto Davida Odonkora je upitno nakon ne baš blistave sezone u Betisu. Još dok su od Juergena Klinsmanna pozvani u reprezentaciju na Svjetsko prvenstvu 2006., Stuttgartov Thomas Hitzlsperger i Bayernov Bastian Schweinsteiger su pomogli Joggiju da upiše 15 pobjeda u 20 utakmica i ustalili se u izabranoj vrsti. Piotr Trochowski iz HSV-a, će se morati potruditi kako bi se našao na konačnom popisu. Loew je naglasio da Jermaine Jones iz Schalkea te Simon Rolfes iz Bayera, koji su po nekim njemačkim medijima najbolji igrači reprezentacije, zaslužuju priliku pokazati što znaju prije nego izbornik donese konačnu odluku.

Jensen, Fritz i Friedrich ne briljiraju u dresu reprezentacije

U obrani sigurno mjesto ima Philipp Lahm iz Bayerna, dok njegov suigrač Marcel Jensen i Clemens Fritz iz Werdera mogu svojom brzinom pomoći momčadi ali su, kao i Arne Friedrich iz Herthe, imali velike oscilacije kad su igrali za njemačku reprezentaciju. Operacija noge Christopha Metzeldera iz Reala ga nije spriječila da se nađe na popisu Loewa, a tu se našao i Heiko Westerman iz Schalkea koji je pokazao i da voli ići u protivnički šesnaesterac pa je ove sezone zabio četiri gola za klub Ivana Rakitića.

Nikoga nije začudio izbor Jensa Lehmanna kao prvog vratara no mnoge je začudilo izostavljenje Tima Hildebranda nauštrb Roberta Enkea iz Hannovera te Renea Adlera iz Bayera.

M.Pa.
Foto: AFP

Pročitajte više